G4Media.ro

Turbinele eoliene din România produc energie cât trei reactoare nucleare, luni după-amiaza

Foto: Turbina eoliana offshore (International Energy Agency)

Turbinele eoliene din România produc energie cât trei reactoare nucleare, luni după-amiaza

Turbinele eoliene din România produc electricitate cât trei reactoare de dimensiunea celor de la Cernavodă, luni după-amiaza, ţara noastră fiind exportator de electricitate, arată datele privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica şi analizate de Agerpres.

Pe primul loc în topul surselor se află hidrocentralele, care asigură 25,8% din totalul energiei produse, cu 2.270 MW.

Energia eoliană este pe locul al doilea, cu 2.096 MW, echivalentul a trei reactoare nucleare de tipul celor de la Cernavodă, care au o putere instalată de 700 de MW.

Urmează hidrocarburile – 1.829 MW, energia nucleară – 1.345 MW, cărbunele – 1.152 MW, biomasa – 69 MW şi energia fotovoltaică – 15 MW.

La ora 15:10, consumul naţional era de 8.450 MW, producţia, de 8.777, diferenţa fiind exportată.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Iata cata energie de-a noastra, democratica si economica-de-piata putem produce! Spuneti nu kilowattului homofob si rasist de la rasarit! Nu-l importati in forma lui stalinista de 1000 Wh, tolerati-l in forma reformata, cu numele de metru cub de gaz.

  2. Și totuși costurile cu energia pentru consumatorul final au crescut foarte mult..

    • Pentru ca nu producem destul la nivel european.
      Mai avem nevoie de vreo 6 reactoare nucleare cu aceeasi capacitate ca cele de la Cernavoda si nu trebuie sa mai ardem gaz/carbune pentru consumul actual. Pe viitor consumul este proiectat sa creasca (la nivel global) deci cu cat producem mai mult, cu atat vom avea facturile mai mici.

  3. Inseamna fie ca s-a produs o minune, fie stirea este falsa. Sa intelegem ca numai luni dupa amiaza s-au produs acesti megawati, atunci cand au venit niste rafale de vânt? Vrem si noi comunicatul oficial de la Transelectrica, o statistică, ceva. Cineva are bagheta magică care produce vant…

  4. Si cand nu bate vântul nu produc mai nimic si importam si peste 2000 MW .În 2020 am importat mult mai mult decât producem.

  5. nu m-am uitat, dar daca au produs de la 3 la 3 si 5 minute acest peak…si dupa aia randament de pitic…nu intelegem stirea…

  6. Da ! Te credem ! Dar ce ne facem luni seara – luni noaptea si asa mai departe …. Ca en. electrica se consuma continuu ! Regenerabilele – din vant si soare – sunt bune dar NU SUNT CONTINUE si NCI PREDICTIBILE Un sistem energetic are nevoe si de surse DE BAZA cu functionare continua si sigura ! Dar mai are nevoe si de surse SECURITAE (de siguranta) cu pornire RAPIDA – de regula turbine cu gaze – Romania nu are inca un sistem energetic echilibrat, cu surse regenerabile dar sui surse securitare ! . Nu fetisizati sursele regenerabile uitand de sursele securitare ca riscam sa intram in cea mai jalnica situatie – Black-out !

    • Afirmatia „cat 3 reactoare nucleare”e nedocumentata.

    • cand bate vantul si merg eolianele hidrocentralele nu dau drumul la asa multa apa si acumuleaza apa in baraj si de asemenea cele pe gaz nu ar asa mult gaz deci se face economie de gaz , gaz care ii cumparat de la rusii
      si atunci cand nu mai bate vantul se da drumul la acestea
      daca am avea de 3 ori mai multe eoliene am putea opri complet cele pe gaz si atunci sar ieftini gazu
      si pt ion cu cat o eoliaana ii mai mare cu atat are nevoie de vant mai slab pt a continuua sa se roteasca

    • Iar cand nu bate vantul si nu ploua e pana electrica.

    • @Ion
      ”iar cand nu bate vintul si ploaia”… In fapt ce doresti sa transmiti? Hai ca sa-ti fac si ziua buna: atunci luam de la rusi, e bine asa, ti-am facut o seara placuta?

    • Daca nu bate nici vântul și nici ploaia aprinzi festila.

  7. Ca în era preindustriala. Te rogi sa bata vântul.

  8. Energia se măsoară in kilowati oră sau megawați ora nu în megawați. Ăia reprezintă puterea instalată sau puterea consumată. Dar ce sa ceri de la un belit de ziarist cu facultate particulară făcută prin anii 2000?

  9. Băiatul sau fata de la g4media.. trăți-ar ție! Dă și tu sursa acestor „informații”, te rugăm!

  10. Intrebare intrebacioasa : de ce nu-i da unda verde domnului Iulean Hornet ,la inventia sa? 🤔 Stim cu totii raspunsul ,dar…..

  11. În acest articol se confundă puterea cu energia. Energia=Putere xTimp. Deci reactorul de la Cernavodă, cu puterea de 700 MW, produce în trei ore o energie electrică egală cu 2100 MWh. Nu mai bateți câmpii cu afirmații false dacă nu aveți la bază Facultatea de Energetică … Turbinele eoliene, ca și agricultura, așteaptă mila lui Dumnezeu ca să pornească vântul, iar celulele fotovoltaice așteaptă ca Dumnezeu să împrăștie norii …

  12. De unde drac atâta vant???
    Exista o hartă cu zonele de vant!
    O păcăleală!

  13. Ioane, vad ca azi e ziua ta de gratie. Esti pus pe vorba si scrii la greu.
    Numai ca la atatea vorbe apar si erori.
    Prima oara spui ca „Când scade viteza vântului sub 20km pe ora consuma in loc sa producă.”
    A doua oara spui „La 20m/s sunt eficiente și nu creează fluctuații în sistem.”
    Afirmatiile se bat cap in cap.
    Pentru lamurirea telespectatorilor, ca sa zic asa, turbinele pornesc la 3-3,5 m/sec (cut-in). Asta inseamna la cam 10,5-11 km /ora. La 20 km pe ora se apropie de puterea nominala (adica de eficienta maxima, care e pe la 8 m/sec).
    Turbinele sunt eficiente si la 11 km si la 20 km /ora, in grade diferite desigur , dar nu cu mult.
    Fluctuatiile in sistem se pot produce la orice viteza a vantului, deci nu doar pana la 20 km/ora cum lasi de inteles. Fluctuatii se pot produce si cand nu bate vantul si atunci Transelectrica trece la echilibrari (tertiare, secundare sau primare) in functie de importanta si rapiditatea cu care trebuie sa se intervina.

  14. Redactia G4Media, ne hotarim ce sint MW si ce MWh?