G4Media.ro

Turbulențe economice și prețuri în spirală: Cât de mare a ajuns sărăcia…

Sursa: Pexels

Turbulențe economice și prețuri în spirală: Cât de mare a ajuns sărăcia în Turcia?

Economia turcă a fost o poveste de succes a secolului XXI, dar acum lucrurile nu mai sunt atât de roz, scrie Euronews.

Trei luni de întârziere la plata chiriei. Apă și electricitate întrerupte. Proprietarul bate cu ciocanul în ușă. Aceasta este situația dezastruoasă cu care se confruntă o familie cu trei copii mici, inclusiv un bebeluș de patru luni, în Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia. „Știți că fiul meu are epilepsie. Este în spital de două săptămâni”, a declarat pentru Euronews tatăl familiei, care a dorit să rămână anonim. „Și eu mor de boală, dulapul meu este gol. Mă simt atât de victimizat. Nu știu ce să spun. Am 100 de lire [3,4 euro] în buzunar. Să cumpăr scutece? Lapte praf? Sau cumpăr ulei de gătit?”, a adăugat el, făcând aluzie la o alegere imposibilă între a cumpăra alimente sau alte produse de primă necesitate.

Dar familia aflată în dificultate este departe de a fi singura. Aproape o treime din populația Turciei este în prezent expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială, potrivit unui raport recent publicat de Institutul de Statistică din Turcia. Această tendință îngrijorătoare riscă să anuleze realizările semnificative pe care țara le-a înregistrat în combaterea sărăciei de la începutul anilor 2000, economia turcă înregistrând o creștere rapidă în ultimele două decenii.

„Lucrez în domeniul sărăciei de 22 de ani, dar nu am văzut niciodată o situație atât de proastă”, spune Hacer Foggo, coordonator al Biroului de solidaritate cu sărăcia din cadrul Partidului Popular Republican (CHP). Ea enumeră simptomele îngrijorătoare ale modului în care această criză îi afectează pe turcii obișnuiți: Femei care nu-și pot permite produse sanitare, obezitate în creștere pe măsură ce familiile trec la alimente mai ieftine și de calitate scăzută, studenți care abandonează studiile universitare – lista poate continua. „Oamenii nu-și pot satisface nevoile de bază”, a declarat Foggo pentru Euronews. „Acest lucru, la rândul său, provoacă anxietate, depresie și izolează familiile”.

Iar aceste vremuri tulburi își pun amprenta. Profesioniștii medicali turci au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea nivelului de boli mintale, indicând o „creștere serioasă” a utilizării medicamentelor psihiatrice. Între timp, două treimi dintre respondenții unui sondaj realizat în 2022 de Yöneylem Social Research Center au declarat că sunt deprimați din cauza dificultăților financiare.

”Nu avem bani să mâncăm”

O secțiune largă a societății turcești se confruntă în prezent cu dificultăți. Dar copiii sunt cei care suportă cea mai mare parte a problemei sărăciei, potrivit lui Foggo. Unii merg la școală flămânzi sau abandonează complet educația pentru a munci în schimb și a aduce bani pentru gospodărie, susține ea. „Urmează o generație nesănătoasă atât din punct de vedere mental, cât și psihologic”, a avertizat ea.

Aproximativ o treime dintre copiii din Turcia trăiesc în gospodării sărace și se confruntă cu un anumit tip de deprivare materială, potrivit datelor citate de UNICEF în 2020. Probleme economice grave se află în spatele a ceea ce se întâmplă în interiorul țării.

Turcia a fost lovită de ani de zile de o inflație galopantă, cu prețuri cu aproape 50% mai mari în iulie față de anul precedent, conform datelor oficiale publicate la începutul acestei luni. Economiștii independenți de la Inflation Research Group spun însă că cifra reală este mult mai mare, de aproximativ 70%. „Odată ce fac rost de bani, am rămas fără bani”, a declarat pentru Euronews tatăl a trei copii din Istanbul, susținând că după ce își plătește chiria și facturile, rămâne fără nimic. „Nu mănânc. Uneori, șterg o datorie la magazinul alimentar”, a adăugat el.

Bărbatul subliniază că cele 1550 de lire (52 de euro) pe care le primește ca ajutor de stat nu acoperă nici măcar factura de mâncare a familiei sale, pe care a estimat-o la aproape 2500 de lire (84 de euro) pe lună.

Săptămâna trecută, Confederația sindicatelor turcești din domeniul muncii (Türk-İș) a raportat că pragul foamei – referindu-se la suma minimă pe care o familie de patru persoane trebuie să o cheltuiască pentru a se hrăni – este acum mai mare decât salariul minim. Asta în ciuda faptului că guvernul a majorat salariul minim cu 34% în iulie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Normal, cand statul recurge la tiparnita pentru a ‘sustine’ economia si finantele tarii iar creditul e facut ieftin prin tinerea dobanzilor la un nivel jos, ajungi la rezultate dinastea!