Turcan: În şedinţa de Guvern va fi prezentat un memorandum privind o schemă de ajutor de stat pentru industria culturală
Viceprim-ministrul Raluca Turcan a anunţat că, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, va fi prezentat un memorandum privind o schemă de ajutor de stat pentru industria culturală, cu un buget iniţial estimat de 100 de milioane de euro, transmite Agerpres.
„Memorandumul cu privire la schema de ajutor de stat pentru industria culturală va fi prezentat astăzi în şedinţa de Guvern şi de această schemă de ajutor de stat vor beneficia industria culturală independentă, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile şi editurile. Eligibili vor fi organizaţiile nonguvernamentale şi societăţi comerciale, IMM-uri şi întreprinderi mari”, a declarat Turcan, la Palatul Victoria.
Vicepremierul a precizat că urmează să se acorde microgranturi cu o valoare fixă de 4.000 de euro şi granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate anul trecut cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.
„Pentru a beneficia de acest ajutor, toate entităţile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural, pe de o parte, pentru a cunoaşte exact impactul financiar şi, în acelaşi timp, ca o condiţie pentru preînscrierea la aplicarea pentru aceste granturi”, a explicat Raluca Turcan.
Potrivit vicepremierului, se va porni cu un buget estimat de 100 de milioane de euro, urmând ca valoarea finală a acestei scheme de ajutor de stat să fie stabilită în conformitate cu informaţiile obţinute în etapa de preînscriere.
În context, Turcan a trecut în revistă şi măsurile aprobate de Guvern, până în prezent, în sprijinul sectorului cultural creativ.
„Acces la schema de granturi stabilită prin ordonanţa 130/2020 (OUG 130/ 2020 – n.r.), microgranturi de 2.000 de euro, granturi de capital de lucru şi de investiţii, şomaj tehnic, adică, 75% din salariul mediu brut pe ţară, pentru cei care activează în domeniul cultural existând aproximativ 3.000 de beneficiari. Şi, de asemenea, indemnizaţia pentru drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi autor. Exigibilitatea impozitului pentru rezidenţi şi nerezidenţi a fost o altă măsură aplicabilă organizatorilor de evenimente. De asemenea, am mai avut reglementări privind biletele achiziţionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfăşurate în anul 2020”, a precizat vicepremierul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii