Turcan, la dezbaterea moţiunii simple împotriva lui Budăi: M-a intrigat faptul că Ministerul Muncii a trimis în Parlament un proiect de lege privind pensiile speciale fără impact bugetar calculat
Fostul ministru PNL al Muncii Raluca Turcan a afirmat, luni la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului PSD Marius Budăi, că a fost intrigată de faptul că Ministerul Muncii, deşi a plătit anul trecut o consultanţă costisitoare, a trimis Parlamentului un proiect de lege privind pensiile speciale, fără a avea calculat un impact bugetar şi într-o variantă mult mai slabă decât cea pe care a lăsat-o ea la minister, versiune elaborată de funcţionarii publici din instituţie, fără a beneficia de consultanţă externă. Deputata PNL a adăugat că nu va vota moţiunea simplă a USR şi partidul Forţa Dreptei, relatează News.ro.
„Trebuie să spunem din capul locului că obiectivele asumate de România prin PNRR nu sunt nici o sperietoare şi nici vreo hachiţă a Uniunii Europene, ci un ansamblu de reforme şi restructurări de care noi avem nevoie. Când spun noi, mă gândesc la pensionarii din sistemul public de pensii, care au muncit şi au contribuit peste 30 de ani, dar au pensii diferite între ei şi apropiate ca valoare de indemnizaţia socială; Mă gândesc la salariaţi din sistemul public, un sistem tot mai inechitabil şi nestimulativ, în care un profesor bine pregătit câştigă nemeritat de puţin, chiar mai puţin decât un muncitor necalificat; Mă gândesc la persoanele vulnerabile şi la vârstinicii singuri, pentru care statul român nu asigură servicii publice adaptate şi de calitate, demne de un stat membru al Uniunii Europene; Mă gândesc la cei aproape 6 milioane de angajaţi care muncesc şi se simt tot mai apăsaţi de povara fiscală aplicată asupra salariilor; mă gândesc la nemulţumirea profundă din societate, determinată de faptul că actuala clasă politică nu a făcut posibilă generalizarea principiului contributivităţii în sistemul public de pensii. mă gândesc la oamenii care îşi doresc ca atunci când aud vorbindu-se despre faptul că România are creştere economică, să resimtă acest lucru şi în buzunar, în mod real, nu doar prin creşterea preţurilor la raft, a ratelor la bănci şi a costurilor vieţii”, a afirmat Raluca Turcan, luni la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Muncii Marius Budăi, luni în plenul Camerei.
Ea a adăugat că dezbaterea de luni din plen trebuie să fie şi despre miliardele de euro din PNRR în care şi-au pus speranţa primarii din România.
„Despre asta trebuie să fie, pe fond, dezbaterea de astăzi, dar şi despre miliardele de euro din PNRR în care toţi primarii din ţară şi-au pus speranţa; depre modernizarea comunităţilor locale şi a infrastructurii primare; despre proiectele care au nevoie ca finanţarea prin PNRR să vină la timp, nu cu întârziere; Oare cine îşi asumă riscul ca următoarea tranşă de fonduri să întârzie, firmele să-şi suspende lucrările şi numărul mare de angajaţi care lucrează astăzi în economie să fie pus în pericol? Oare cine îşi asumă riscul ca stabilitatea economică atât de greu câştigată să fie pusă în pericol? Soluţii pentru impasul în care au intrat unele reforme există! Însă, pentru a deveni realitate, avem nevoie de dezbateri reale cu toate categoriile socio-profesionale vizate de schimbările legislative. Avem nevoie ca noul cadru normativ să fie constituţional şi aplicabil pe termen mediu şi lung. De asemenea, modificările legislative nu trebuie să conducă la dezechilibre în funcţionarea statului român. Pe scurt, statul român are nevoie de o modernizare rapidă, onestă şi ireversibilă. Cei care gestionează acest proces de modernizare au şansa să intre în istorie ca reformatori! Însă, dacă eşuează, pot fi numiţi drept politicieni care au ratat cea mai bună fereastră de oportunitate pentru modernizarea marilor sisteme publice din România”, a completat Turcan.
Ea a prezentat şi viziunea pe care o are proiectul privind pensiile speciale şi cerinţele la care trebuie să răspundă propunerea legislativă.
„În ceea ce priveşte aşa-numitele pensii speciale, recunosc că şi pe mine m-a intrigat faptul că, după ce Ministerul Muncii a plătit anul trecut o consultanţă costisitoare, a fost transmis în Parlament un proiect fără impact bugetar calculat şi într-o variantă mult mai slabă decât cea pe care am lăsat-o la minister, elaborată de funcţionarii publici din minister, fără consultanţă externă.
Din punctul nostru de vedere un proiect care să rezolve problema socială generată de pensiile speciale trebuie să răspundă la următoarele cerinţe:
– Să fie agreat cu categorii profesionale vizate pentru a nu depopula sisteme vitale;
– Să fie constituţional, ceea ce ar presupune ca varianta agreată, după negocieri reale şi nu simulate cu magistraţii, să fie extrapolată la celelalte categorii;
– Să nu creeze noi categorii de beneficiari de pensii speciale;
– Să scoateţi sistemul de apărare şi de ordine publică din categoria pensiilor speciale pentru că militarii au pensii ocupaţionale, propriul sistem de contributivitate şi de plată a pensiilor. În acest sens, vă rog să citiţi cu atenţie atât recomandările Băncii Mondiale, precum şi Decizia Curţii Constituţionale a României nr.20/2000 prin care s-a statuat că «pensia de serviciu pentru cadrele militare … nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii …»”, a mai spus Turcan.
Referitor la pensiile militare de stat, deputata PNL a precizat că ministrul Muncii ar trebui să se asigure că vârsta de pensionare este corelată cu celelalte state NATO şi UE, iar pentru personalul auxiliar cu vârsta standard din sistemul public de pensii.
„Să fie creat un sistem de bonificaţii pentru rămânerea în activitate, la fel cum poate fi creat şi pentru sistemul de pensii publice când se va veni cu reforma pensiilor în sistemul de pensii publice. Să nu se joace nimeni de-a reforma căci riscăm să pierdem bani din PNRR. Stimate domnule ministru, dse asemenea, ar trebui să vă preocupaţi ca toate jaloanele care ţin de competenţa ministerului dumneavoastră să fie îndeplinite cât mai curând, căci pe finanţările din următoarele tranşe din PNRR a fost construită întreaga arhitectură bugetară şi cea mai mare parte a calendarului investiţional pentru anul 2023. Cred că astăzi este un moment foarte bun în care ministrul muncii să explice motivele pentru care unele reforme din PNRR au intrat în impas şi, mai important, cum intenţionează să răspundă aşteptărilor oamenilor şi să elimine îngrijorările cu privire la următoarele plăţi din PNRR”, a conchis Raluca Turcan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank