G4Media.ro

Turcan: România are o problemă sistemică în situaţia în care ne ducem…

sursa foto: Pexels

Turcan: România are o problemă sistemică în situaţia în care ne ducem în cap cu natalitatea şi populaţia activă este în scădere

România are o problemă sistemică în situaţia în care ne ducem în cap cu natalitatea, populaţia activă este în scădere şi are un număr mare de pensionari care trebuie sprijiniţi, a declarat, joi seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„România are a o problemă sistemică în situaţia în care ne ducem în cap cu natalitatea, populaţia activă este în scădere şi avem un număr mare de pensionari care trebuie sprijiniţi şi trebuie să aibă o pensie decentă. În condiţiile în care anul acesta subvenţia de la bugetul de stat pentru plata pensiilor este de 17 miliarde de lei considerăm că este momentul optim să stabilizăm sistemul public de pensii şi ca atare am început procesul de evaluare a tuturor celor 5 milioane de pensii şi vreau să vă spun că în mai puţin de două săptămâni avem evaluate aproximativ 200.000 de dosare.

Ceea ce înseamnă că noi într-un an şi jumătate, cât ar fi putut să se întâmple dacă lucrul acesta începea cu 2019, vom avea evaluate pentru recalculare aproximativ 5 milioane de dosare. Ne-am apucat de treabă cu resursa existentă. Cu resursa existentă am dublat activitatea celor din casele de pensie şi fac pe de o parte calculări ale celor care ies în pensie acum şi pe de altă parte evaluări pentru recalculare pe un soft făcut la noi, în casă”, a precizat Turcan, la Digi 24.

Întrebată când consideră că pensiile vor putea fi susţinute numai din contributivitate, ministrul Muncii a răspuns: „Lucrul acesta nu poate fi restabilit mai devreme de câţiva ani de zile”.

„Este foarte greu de spus. Avem 17 miliarde de lei deficit, lucrul acesta nu poate fi restabilit mai devreme de câţiva ani de zile, acest deficit uriaş, şi depinde foarte mult cum ne mişcăm cu economia, dacă economia merge bine, dacă creăm locuri de muncă mai bine plătite cu contribuţii mai mari la bugetul de asigurărilor de sănătate şi de pensii.

Atunci vom ajunge să plătim pensiile din contributivitate. Vreau să ştiţi în momentul de faţă avem 10 angajaţi la 9 pensionari, avem zone ale ţării unde avem 10 angajaţi la 4 pensionari pentru că economia este puternică şi asta înseamnă că avem de unde plăti, dar avem şi zone unde avem 10 angajaţi la 16 pensionari”, a explicat Raluca Turcan.

Legat de măsurile care vor fi luate pentru a aduce venituri suplimentare la bugetul de pensii, ea a precizat că în primul rând va lua în calcul mai mulţi factori de contributivitate în stabilirea pensiilor, în paralel cu un set de măsuri active care încurajează angajatorii, întăreşte piaţa forţei de muncă, şi astfel pot creşte contribuţiile la sistemul pensii şi de sănătate. (Sursa: Agerpres)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Au inceput sa se gandeasca la faptul ca urmasii tartorilor de pe plantatie nu o sa mai aiba sclavi pe care sa ii juganeasca la propriu si la figurat ?!

  2. Acum 2-3 ani urlau despre românii plecați. Acum uită madam că au plecat foarte mulți în floarea vârstei, cu plozi după ei, am rămas între tâmpiți, hoți, leneși, lași. Conduși de politicieni fără viziune in legătură cu dezvoltarea națională.

    • Și pe ăștia vrea să-i pună la înmulțit.
      Nu natalitatea e problema, problema e să determini oamenii educați să mai facă copii, în gunoiul ăsta.

    • Problema se pune total greșit pentru momentul de față. Faceți ceva cu sistemul de sănătate, suntem un popor bolnav. Nu este normal ca oamenii care produc în țara asta sa nu aibă acces la servicii de sănătate, nici ei, nici copii lor și nici părinții lor. Ce înseamnă un bolnav într-o familie pentru restul membrilor: bani mulți cheltuiți, timp pierdut, zile cu învoiri sau concedii forțate, alergătură. Dacă suni la o clinică sau spital din România ți se închide telefonul in nas. Frateee pe ce lume trăiți!!!

  3. De ce-ar face lumea copii? Să-i crească și să-i vadă cum pleacă în Străinezia ca să fie sclaveți pe bani sau să rămână sclavi în România la bugetari și speciali pe nimic?
    Să tragă la jug până la 70 de ani ca să-i țină în puf pe pensionarii speciali de la 40 de ani?

    • … iar nu-ti merge bine traducatorul din limba rusa …. pai ori „sclaveti” ori „pe bani” … ca de „sclaveti” platiti nu s-a mai auzit …

  4. Talharii si coruptii au alungat tinerii din tara.

  5. Foarte multe familii au un singur copil. Cand din doi rasare unul ce am vrea? Nicio problema, natiunile conlocuitoare devin…inlocuitoare!

  6. Vai da ce a descoperit dna , natalitatea este mai mica decat mortalitatea da cum se poate asa ceva ?? Foarte mulți tineri aleg să lucreze afară și să nu se mai întoarcă să își întemeieze o familie acolo și aleg să nu se mai întoarcă. Ce simplu poate fi să vadă Turcan condițiile de muncă acolo , orele lucrate si salariile de acolo , să nu mai vb de nivelul de trai de protecția socială de nivelul alocației din UE și o sa vada diferența. La noi familiile au un singur copil și pe ăla făcut la vârste înaintate.

  7. Nohh. Pai ce e de făcut?
    Se spune: nu mai faceți copii! Suntem prea mulți poluam planeta! Încurajăm femeile prin cultura de azi sa fie ‘independente’ , sa nu fie ‘subjugate’ bărbatului ‘opresor’, sa nu facă copii. Copii sunt priviți ca o subjugare, ca o povara… Nu mai bine îți trăiești viaaata, independenta și cool? Prevăd foarte multe femei și foarte mulți bărbați în depresii la o vârstă mai înaintată. Stiu o grămadă de colege cărora dacă le spui ceva de copii se strâmbă scârbite. Bărbați la fel. Treaba lor. Nu poți obliga pe nimeni sa aibă copii.
    Nu exista susținere reala pt familiile tinere, pt cei care vor sa facă copii. Pt achiziționarea unui apt, pt educația copilului (creșe…zero). Programe clare, nu făcute aiurea. Sunt multe de discutat aici. Da te uitai în ultimii 20 de ani pe statistici demografice, trenduri, proiecții îți dădeai seama de asta. Asta e, aducem oameni din afara dacă ne trebuie forță de muncă:). Se derulează 3 procese interesante la noi, scăderea populației și concentrarea ei în mari zone urbane, concomitent și îmbătrânirea populației. Depopularea zonelor fără oportunități economice, sate comune, orașe mici cu economii bazate pe industrii vechi și concentrarea în zone metropolitane mari: Cluj, Timișoara, București, Oradea… Etc. Dar, de putini suntem tot mai putini în tara. Hai, bafta!

    • De ce ar mai vrea femeile sa facă copii, când ele duc în proporție de 90% povara sarcinii, nașterii și creșterii?

  8. Dar cum încurajează statul natalitatea?
    Nimeni nu o sa faca copii atata timp cat nu își permite să îi crească decent. Alocații mici, nicio măsură concretă de sprijinire a familiilor cu mulți copii.
    Daca ar fi deduceri de impozite, vouchere de îmbrăcăminte, ajutor de achiziționare autoturism, etc ar face oamenii copii.

  9. la noi un copil e prea putin doi deja sunt prea multi, cand nu ai scoli, crese , camine cu program prelungit , mijloace de transport in comun, o infrastructura adecvata cum poti sa cresti un copil in ziua de azi in conditii bune. sa nu vb ca la noi multi copiii vin de la mame foarte tineri sau multe femei raman insarcinate din greseala nu dupa o planificare familiala. sa nu mai vb de conditiile sociale de nivelul de trai de aici de nivelul salarizarii sau de ajutor din partea statului cica invatamantul este gratuit da de unde mereu trebuie sa vii cu bani de acasa la scoala.

  10. Se pritoceste deja legea penelista a pensiilor, de aceea iese cutra cu declarații alarmiste. Șeful CNPP a spus-o cu subiect și predicat.
    În rest, ce spune ea despre evaluări și recalculari (recalculari care puteau începe în 2019! ) sunt numai minciuni. Nu fac altceva decât o bază de date completă cu datele din dosarele tuturor pensionarilor cărora li s-au calculat pensiile prin diverse softuri de-a lungul timpului. Practic, este doar o migrare de date din diverse softuri vechi în cel mai nou, restul sunt minciuni!
    Atenție la proiectul legii peneliste, când va fi publicat, pentru că s-ar putea să conțină condiții îngrozitoare din moment ce intenția este de a face sistemul sustenabil.

    • Si eu cred la fel!
      Numai ca, auzi ce aberatie a spus ieri ametita asta, in timp ce toata ziua buna ziua politrucii vorbesc despre SUSTENABILITATEA sistemului de pensii iar Guvernul Vasilica Catu NU a marit deloc Punctul de pensie pe 2021, Turcana a declarat ieri:
      „Recalcularea în sine pensiilor presupune modificarea legislației actuale, astfel încât pensiile mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate în calcul, pensiile să crească mai repede decât pensiile mai mari”.
      La finalizarea procesului de recalculare, „din cele 5 Milioane de pensii, aproximativ 4 MILIOANE de pensii ar urma să aibă o CRESTERE CONSISTENTA, urmând ca celelalte, în funcție de nivelul pe care îl au, să țină pasul cel puțin cu rata inflației”, a adăugat Turcan.
      „Pe noi ne interesează marea masă a pensionarilor care au contribuit și care în momentul de față au niște pensii absolut dramatice aș spune, ca nivel. Gândiți-vă că avem 2,7 milioane de pensionari care în momentul de față au pensia medie de 1.500 de lei, ceea ce, pe fond, înseamnă sărăcie după o viață de muncă și este pur și simplu dureroasă când te gândești că sunt atâția beneficiari care chiar așteaptă orice majorare și mai ales încă două criterii în întregul proces de recalculare – echitate și contributivitate,” a explicat ministrul Muncii.

      DECI: „La finalizarea procesului de recalculare, „din cele 5 Milioane de pensii, aproximativ 4 Milioane de pensii ar urma să aibă o CRESTERE CONSISTENTA, urmând ca celelalte, în funcție de nivelul pe care îl au, să țină pasul cel puțin cu rata inflației”, a adăugat Turcan.
      CUM poate sa minta in asemenea hal, cand azi tocmai asta e nemultumirea pensionarilor: ca Pensiile NU au crescut deloc de la 1 Ianaurie 2021 din LIPSA de BANI, motiveaza Guvernul!
      Pai, de unde atata BANET sa CREASCA CONSISTENT 4 Milioane de pensii din cele 5 Milioane de pensii publice!?
      MINTE ametita asta fara rusine, cum e posibil sa o lase astia sa bata campiile in asemenea hal de aberrare si minciuna?!
      Rusine!!!!

  11. Toate merg anapoda,cum dracu sa creasca natalitatea daca cei mai prolifici „tauri” (livu ,borcea,mazare)sunt trecuți în „rezerva” fară drept de munca…offf..biata irinuca..

  12. A descoperit apa calda

  13. Turcan, zau asa, nu mai râdeti de ea, saraca!

    Dar si reporterul a fost simpatic, cu gluma zilei: „Întrebată când consideră că pensiile vor putea fi susţinute numai din contributivitate…” 😆

    Nu mai bine o intreba cand va fi eradicat răul de pe Pamant?! 💖

  14. Romania va ramane o tara locuita numai de bugetari si de speciali. Sa se conduca si sa isi plateasca pensiile intre ei.

  15. Si totusi nici o masura de stimulare a natalității

  16. Oare la ce sa ne asteptam dupa 10 decenii de implementare a propagandei marxiste in care sarcina, nasterea, alaptarea si cresterea copiilor au fost prezentate ca activitati umilitoare , discriminatorii si de evitat de catre femei?!
    Feminismul actual e o forma de cancer generalizat al marxismului care a introdus in dinamica ”exploatarii de clase” si dialectica ”exploatarii de gen”. Bazele familiei au fost grav atacate imediat dupa revolutia bolsevica din Rusia tarista, ascultati si minunati-va ce zice Orlando Figis despre inceputurile acestor mizerii :

  17. Doamna Turcan si dragi conducatori „esentiali” PNL-PSD-UDMR-USR,

    Veti gasii copii si tinerii Romaniei pe campurile de sparanghel, unde i-ati traficat in perioada de „lockdown”

    De asemenea, zeci si poate sute de mii de minore au facut si fac trotuarul in Vestul Europei, ala cu egalitatea de gen si progresismul pentru femei (dar nu cele est europene), de 14 ani de zile.
    Autoritatile romane sunt mana in mana cu traficantii si interlopii, impreuna cu politicienii si structurile de forta. Sunt fetite tinute in apartamente insalubre unde fac coada vest europenii la ele.

    3/4 cazuri de pe.do.filie este judecat drept „sex consimtit” de judecatorii din Romania.
    Procurorii nu ancheteaza politicieni, afaceristi, militari, straini implicati in cazuri de pe.do.fi.li.e, trafic de persoane si alte infractiuni.

    Inchei acest mesaj cu o urare calda, sa va ajute Dumnezeu pe voi si pe odraselele voastre cum i-ati ajutat pe copii si odraslele Romaniei, amin.