G4Media.ro

Raluca Turcan: Salariul minim va fi indexat miercuri, în ședința de Guvern/…

Foto: Edupedu.ro

Raluca Turcan: Salariul minim va fi indexat miercuri, în ședința de Guvern/ Pensiile vor fi majorate în 2021 cel puțin cu rata inflației

Salariul minim va fi indexat miercuri, în şedinţa de Guvern, cu 3,1%, iar pensiile vor fi majorate în acest an cel puţin cu rata inflaţiei, a afirmat, marţi seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Digi 24, transmite Agerpres.

„Salariul minim va fi indexat mâine, în şedinţa de Guvern. Vom adopta Hotărârea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut”, a explicat Turcan.

În ceea ce priveşte pensiile, ea a arătat că acum sunt două legi.

„Suntem pe o Lege 263, veche, în care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut, şi în baza acelei legi noi am făcut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. În mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflaţiei la început de an, dar politicienii ce au făcut? Rapid au pus în logică electorală şi au aranjat majorările exact în perioadă de campanie electorală. De la 1 septembrie ar trebui să intre în vigoare această Lege 127/2019 publicată în Monitorul Oficial, dar cu câteva articole prorogate până la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei şi pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei. Ei, în acest context, cu două legi care se bat cap în cap, cu una care trebuie să intre de la 1 septembrie complet nepregătită, pentru că nu s-a făcut nici măcar cel mai mic pas şi v-am spus dacă în Guvernul PSD în 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da înapoi, pentru că eram pregătiţi pentru recalcularea pensiilor”, a susţinut ministrul.

Şeful de la Muncă a menţionat că indexarea pensiilor cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021, dar nu a spus când.

„Am discutat cu prim ministrul şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. (…) Când vom lua decizia vă vom spune”, a dat asigurări Raluca Turcan, subliniind că indexarea se va produce ”cel puţin cu rata inflaţiei, cum este şi firesc, de altfel”.

De asemenea, ministrul a precizat că se doreşte corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea.

„Ce am făcut în momentul în care am ajuns în mandat? Am spus aşa: subiectul pensiilor scos din disputa politică. Am chemat specialişti din cadrul ministerului, de asemenea din Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, astfel încât să găsim o variantă de abordare a pensiilor (speciale – n. r.), care să conducă la calcularea lor pe bază de contributivitate, echitate în sistemul de pensii şi de asemenea să fie suportabilă orice lege pe care o vom aduce în faţa pensionarilor”, a spus Raluca Turcan.

Ea a afirmat că în acest moment sunt 9.600 de beneficiari de pensii de serviciu şi că există pensii lunare de peste 78.000 de lei, de 17.000 de lei sau de 41.000 de lei, în timp ce 900.000 de pensionari trăiesc cu 800 de lei.

„Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru este acela al echităţii în sistemul de pensii, pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament”, a subliniat Turcan.

În ceea ce priveşte cea mai mare pensie de serviciu în plată, de 78.634 de lei, ministrul a arătat că aparţine unei persoane care a lucrat în domeniul juridic.

„Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment. Ce nu s-a făcut în atâta timp nu cred că poate avea nimeni pretenţia să realizăm într-o săptămână sau două….. Sunt două aspecte separate care la un moment dat se vor întâlni. Deci, am capitolul pensii din sistemul public de pensii, unde vom găsi formula echitabilă pe contributivitate şi suportabilă în decursul timpului şi, la un anumit moment dat, vom intersecta aceste pensii de serviciu cu ceea ce se întâmplă în sistemul public de pensii. Când vom avea varianta finală…şi vă rog să mă credeţi că nu voi vorbi despre lucrul acesta până când nu va fi finalizată varianta care să plece de la premisa de a fi constituţională. Pentru că eu nu pot să mă joc cu milioane de pensionari, aruncând în faţă un proiect sau altul de care eu am dubii că ar putea fi neconstituţional”, a adăugat Turcan.

sursa foto: edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Alo cocoana nu va este rusine sa indexati salariul minim cu 41 de lei ? Cand un consilier personal al unui ministru ia 120 de milioane de lei vechi sau chirie unui parlamentar este de 1000 de euro. Cum se descurcă o familie cu 2 copii la școală cu două salarii minime ???? Vă bateti joc de mulți români care lucrează pe salarii mizerabile minime când prețurile sunt la nivel UE salariile minime sunt la nivelul lumii a3a.

    • Ai votat de fiecare dată? Ai fost la manifestații, ai ieșit în stradă vreodată? AR CAM FI TIMPUL SĂ TE GÂNDEȘTI CĂ ESTE TIMPUL!!!!

    • @Luis, dar tie nu ti-e rusine de tine sa te smiorcai pentru 41 lei pe care si asa ii iei pentru ca ii obliga legea pe angajatori, ca altfel carai roaba? ..
      ce ar fi sa pui mana si pe alte carti in afara de cele de joc, sa vezi cum iti creste salaariul, fara sa scrie in vreo lege..

    • Ar cam fi timpul sa incepeti sa ganditi amandoi. Nu e greu, cu pasi mici o sa evoluati curand.

    • Care inflatie, aia reala din hipermarketuri si magazine, sau aia scriptica de la BNR sau statistca? 🤔

    • @Barbu Gh. Daca esti din Teleorman, mutat in Maramures vezi ca ai deranjat cam multa lume buna, si va recomand sa va rezolvati pasnic si definitiv „problemele” si sa nu mai hartuiti pe nimeni cu procese. Ai deja note-sinteza la centrala MAI si la institutii!

  2. Bla, bla…vorba lui Egreta Ecologista Thunberg

  3. Vesnicele firimituri, nicio schimbare. Macar de nu s-ar lauda cu ele, ca sunt efectiv rusinoase.

  4. „România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament”
    -deci, de la 5200 la 73.000 sunt bani pe criterii favorizante. Acea lege daca a fost data de PSD, PNL de ce nu s-a opus? de ce nu ati contestat atunci legea. Stiați că aveți si voi oameni care se vor bucura de ea și din acest motiv ati lăsat-o.

    Salariu minim pe economie trebuie scutit de taxe si impozite, dar pe termen scurt ( beneficiarul acestui salariu la pensie va avea contribuție zero, prin netaxarea muncii, în concluzie pensie socială)
    Un angajator trebuie sa aiba oameni cu salarii minime pe max. 2ani. Trebuie sa investești in formarea lui, iar daca el iti aduce +valoare nu-l poți ține pe salariu minim la infinit, doar dacă ești răuvoitor.
    Trebuie o lege gândita in acest mod( cu evaluare profesională periodică si corecta a angajatului) si asa încetul cu încetul salariu minim va fi doar pentru entry level, nu gândit pt profitul patronului.

  5. Cat timp platim peste 500.000 de pensii militare speciale, pensii de ministerul justitiei speciale, pensii politice speciale, pensii de aviatori speciale, pensii de servicii speciale, etc adica cat timp platim pensii speciale pt statul militarizat special roman, nu avem nici o sansa sa ne ridicam economic.

    O tara de speciali, o tara care isi distruge prezentul si viitorul, pt un trecut care nu a produs nimic valoare! Pentru un trecut care si-a impuscat poporul la revolutie, pt un trecut care si-a dat legi speciale, care a furat si devalizat 30 de ani bugetul de stat!

    Starpituri speciale ce sunteti!

    • trebuie o persoană cu experienta in munca si cu o viziune reală a pieţei muncii. Turcan nu este capabilă de a gândi mai mult un buget pt shopping.

  6. Să și-l bage undeva!

  7. Tâmpita asta vorbește prostii și se preface că nu știe pe ce lume se află!
    Articolul cu indexarea pensiilor din legea 263 A FOST ABROGAT prin legea 127/2019!
    Minte, la fel cum a mințit PNL tot anul trecut!

  8. 41 de lei la salariul minim PE LUNA, dar 100 de lei PE ORA ÎN PLUS pentru medicii în campania de vaccinare!!!!! Medicii, care oricum au ajuns cu 4 ani mai devreme la maximul grilei, mai încasează pe timpul campaniei (câteva luni bune) încă cca 10.000 lei pe lună!
    Ceva e putred în țara asta care e tot mai mult un sat fără câini!

  9. Turcan zice că-i punem ceva în gură după decizia CCR prin care azi a stabilit ca legea 127 e constituțională!

  10. Când va fi dată afară din guvern cu șuturi în fund această idioată ?
    Habar n-are care sunt legile în vigoare, nu știe care sunt legile abrogate, nu cunoaște prevederile legilor în vigoare care reglementează activitatea ministerului pe care ar trebui să o conducă !
    Dar ce pretenții să ai de la una care se pricepe numai la operații estetice, la mărit sânii ?
    Care nu îsi cunoaște vârstă, care nu știe că HD nu înseamnă numai Hunedoara, care este mare admiratoare a colecției tablourilor împușcare, care se culcă trează și se poate trezi moartă ?
    Cum dracu’ reușim să punem de atâta timp asemenea nulități la conducerea țării ?

  11. Impunerea unui salariu minim este o imbecilitate .
    Salariul trebuie sa il negocieze liber salariatul cu angajatorul .
    In plus , sint in tara asta o multime de antreprenori care nu au incasari luna de luna din care sa sustina cresteri de salarii impuse prin lege . Unui antreprenor nu ii baga pe usa clientii vreo lege . ( comparativ cu institutiile bugetare unde incasarile vin prin impunere legala ). De fiecare data cind se mareste ,,salariul minim ,, se vor inchide afaceri si va fi reduceri de personal . Marrea de salariu trebuie sa vina din cresterea inscasarilor . In privat incasarile cresc pe seama cererii si ofertei ; nu ca in institutiile ( nemernice ) ale statului unde incasarile cresc prin ordonante , legi si hotariri de consilii ).
    Nu am votat niciodata psd . De astazi nu voi mai vota nici pnl si usr . Toti sint niste tilhari si mincinosi .