Turcan: Soluția prezentată astăzi de CCR privind creșterea pensiilor nu miră pe nimeni, pentru că jurisprudența Curții din ultimii ani arată o părtinire politică evidentă
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține, într-o postare pe Facebook, că „soluția prezentată astăzi de CCR privind creșterea pensiilor nu miră pe nimeni, pentru că jurisprudența Curții din ultimii ani arată o părtinire politică evidentă”.
Turcan precizează că aplicarea creșterii de 40% a pensiilor ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, în 2022, „ceea ce este imposibil de susținut în acest moment”.
Ministrul Muncii anunță că, în lunile următoare, Guvernul va prezenta propuneri concrete pentru eliminarea discrepanțelor din sistemul de pensii.
Curtea Constituţională (CCR) a respins în ședința de astăzi sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Detalii aici
Postarea ministrului Raluca Turcan:
Soluția prezentată astăzi de CCR privind creșterea pensiilor nu miră pe nimeni, pentru că jurisprudența Curții din ultimii ani arată o părtinire politică evidentă.
➡️ Creșterea cu 40% a pensiilor adoptată de PSD în 2019, înainte de campania electorală, trebuie citită strict în cheie electorală. În realitate, PSD nu a dorit niciodată să aplice această lege. Executivul condus de Viorica Dăncilă nu a demarat nici procedura de evaluarea a pensiilor, care trebuia reglementată conform legii în octombrie 2019, nici procedurile de achiziții și suplimentare de personal necesare acestui demers.
➡️ Creșterea de 14% a pensiilor în 2020 adoptată de PNL a fost cea mai mare creștere a punctului de pensie și a fost soluția realistă pentru a evita un eventual blocaj. Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite, iar sistemul de pensii trebuie să rămână sustenabil. Aplicarea creșterii de 40% prevăzută în Legea 127/2019 ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, în 2022, ceea ce este imposibil de susținut în acest moment.
➡️ Este esențial ca, în cel mai scurt timp posibil, să avem un sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate și să eliminăm acele discrepanțe strigătoare la cer dintre beneficiarii de pensii speciale uriașe și ceilalți pensionari din România. Am început deja întâlnirile de lucru dedicate corectării legislației și vom prezenta, în lunile următoare, propunerile concrete care vor reechilibra sistemul de pensii.
Sursa foto: gov.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii