G4Media.ro

Turcia a confirmat că a coordonat la Ankara un schimb de 26…

sursa foto: Pexels

Turcia a confirmat că a coordonat la Ankara un schimb de 26 de deţinuţi între Rusia şi Occident

Turcia a coordonat la Ankara un schimb de 26 de deţinuţi între Rusia şi mai multe ţări occidentale, printre ei numărându-se şi jurnalistul american Evan Gershkovich, a anunţat joi preşedinţia turcă, transmite AFP conform Agerpres.

„MIT (serviciul turc de informaţii – n.red.) a desfăşurat la Ankara cea mai importantă operaţiune de schimb de deţinuţi din ultima vreme, care a implicat 26 de persoane din închisori din şapte ţări diferite (SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia şi Belarus)”, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat de presă.

„Zece deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi trei în Statele Unite”, precizează preşedinţia turcă.

Cei 26 de deţinuţi care au făcut obiectul acestui schimb au fost transportaţi în Turcia cu şapte avioane, dintre care două din SUA, câte unul din Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Rusia, mai precizează sursa citată.

În acest schimb, unul dintre cele mai importante de la încheierea Războiului Rece, alături de jurnalistul american Evan Gershkovich este de asemenea eliberat din Rusia fostul puşcaş marin Paul Whelan, potrivit CNN.

De asemenea, Vadim Krassikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019, a fost predat Rusiei în acest schimb.

Turcia nu a oferit alte precizări şi nici Washingtonul sau Moscova nu au comunicat deocamdată lista celor eliberaţi prin acest schimb.

Totuşi, opozanţii ruşi Oleg Orlov, Vladimir Kara-Mourza şi Ilia Iaşin ar putea fi pe listă, la fel şi două colaboratoare ale activistului anti-Kremlin decedat în închisoare Alexei Navalnîi, respectiv Lilia Ceaniceva şi Ksenia Fadeieva, întrucât nu se mai află la locul lor de detenţie.

De asemenea, susţinătorii artistei Alexandra Skotcilenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru înlocuirea etichetelor de preţ de la supermarketuri cu mesaje de denunţare a ofensivei ruse împotriva Ucrainei, afirmă că şi ea a fost transferată, în aceeaşi situaţie fiind, potrivit unor ONG-uri, tânărul ruso-german Kevin Lik şi militantul Daniil Krinari.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko l-a graţiat marţi pe cetăţeanul german Rico Krieger, condamnat la moarte în iunie pentru terorism şi care pare de asemenea să fi fost predat în acest schimb.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează