G4Media.ro

Turcia a descoperit gaze în Marea Neagră, în perimetrul apropiat de zona…

sursa foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Turcia a descoperit gaze în Marea Neagră, în perimetrul apropiat de zona românească Neptun Deep, exploatată de consortiul Exxon

Turcia ar fi descoperit gaze în Marea Neagră, scrie Bloomberg, citând două surse apropiate Guvernului turc. Chiar dacă nu există o informație oficială în acest sens și nici detalii despre dimensiunea forării, publicația relatează că turcii au început exploatarea încă de acum câteva luni, în zona Tuna 1, care se află în zona perimetrului românesc Neptun Deep din Marea Neagră, unde în urmă cu 8 ani consortiul ExxonMobil – OMV Petrom descoperea zăcăminte importante de gaze.

Bloomberg relatează că informația privind descoperirerea de gaze a fost dezvăluită de cele două surse după ce președintele  Recep Tayyip Erdogan a ieșit public promițând că vineri le va aduce turcilor „vești bune”, care „vor crea o nouă eră pentru națiune”. Erdogan a promis, de asemenea, că explorarea de energie în apele mediteraneene va continua, în ciuda contestațiilor lansate de Uniunea Europeană.

După anunțul promițător lansat public de Erodgan, lira a crescut în raport cu dolarul, cu 1,2%. De asemenea, acțiunile listate la Bursă ale Turkiye Petrol Rafinerileri AS și ale producătorului petrochimic Petkim Petrokimya Holding AS au crscut cu 8,1%, resctiv 9,9%.

„Nu cred că este surprinzător faptul că exploatarea va da rezultate. În funcție de dimensiunea descoperirii (de partea Turciei – n.red), mă aștept ca cel puțin o parte din TurkStream să devină inactivă. De ce-ar mai vrea Turcia să continue să importe gaz din Rusia?” a comentat Christoph Merkel, directorul de consultanță al Merkel Energy. „Bulgaria, Ucraina, Grecia ar putea fi printre țările foarte interesate să cumpere acel gaz, dacă Turcia decide să îl exporte”, a mai adăugat el, citat de Bloomberg.

Descoperirea turcească vine pe fondul disputelor teritoriale cu Grecia și Cipru în estul Mediteranei, unde Turcia caută activ petrol și gaz, în ciuda contestațiilor celor două state. Franța și-a sporit temporar prezența militară pentru a îndepărta o eventuală apropiere a turcilor, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că UE este preocupată de tensiunile crescute.

Ankara și-a reluat explorarea în apele Mediteranei săptămâna trecută, după ce negocierile dintre Germania și Grecia s-au prăbușit, în urma deciziei Atenei de a semna un acord de delimitare maritimă cu Egiptul, ca răspuns la acordul similar dintre Turcia și Libia. Și Erdogan a transmis că presiunea europeană nu-l va face să schimbe direcția.

Zona Tuna-1, situată la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, se află în apropierea zonei în care granițele maritime ale Bulgariei și României se întâlnesc, nu departe de zona Neptun, care aparține României și în care cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră a fost făcută de consorțiului Exxon/Petrom.

Bloomberg mai spune că și România are proiecte de forare pe o arie mai restrânsă, reamintind despre planurile și implicațiile mai multor companii petroliere.

Anu trecut, ExxonMobil anunța că intenționează să-și vindă cota sa de 50% din drepturile asupra perimetrului Neptun Deep, la care este și operator. Bloomberg relatează de asemenea, despre Grupul Carlyle care de asemenea are proiect de investiție în perimetrul României, urmărind să obțină gaz în 2021.

Mai precis, Carlyle Group, un gigant în întreaga lume – prin intermediul companiei Black Sea Oil & Gas (BSOG), investește în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră. BSOG este deţinută de subsidiara sa Carlyle International Energy Partners (CIEP), care este acţionar majoritar, şi de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acţionar minoritar, din noiembrie 2017. Compania a intrat în România prin cumpărarea afacerilor Sterling Resources, inclusiv a perimetrelor de explorare din Marea Neagră.

Sursa foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Harta e cu Mediterana. Nu era vorba de Marea Neagra?

  2. Aţi tradus slab un articol confuz. Dar rămâne informaţia că TR a găsit ceva hidrocarburi la vreo 50km de limita zonei exclusive româneşti (implicit a Neptun Deep). Politica României fiind de a fi piaţa Rusiei, probabil că nu va face nimic.

  3. Probleme grave de logica si de cunoasterea limbii romane… Cum au descoperit gaze acum daca exploatarea a inceput acum cateva luni? Stiti ce inseamna exploatare? E nevoie de infrastructura pentru asta, platforma de foraj si extractie, conducta de transport etc. Cel mai probabil, ati tradus prost „to explore” prin „a exploata”.

  4. Deci asa arata o planeta suprapopulata si in lipsa de resurse?
    Linii peste linii, conflicte, ars hidrocarburi pt razboaie ca sa drill si mai multe hidrocarburi care duc la climate change, la incalzire pt care trebuie sa ardem alte hidrocarburi ca sa ne racorim.

    This will not end well
    Toti cred ca incalzirea globala e liniara, dar vom avea o surpriza

    • Încălzirea globală nu mai este reversibilă din acest punct. Dacă vă funcționa fuziunea nucleară și explorăm galaxia, poate scăpăm, dar altfel viața așa cum o știm se termină repede, cam într-o generație.

  5. Probabil este aceeasi punga pe care au descoperit-o si cei de la Exxon, dar forajul s-a facut de partea turceasca in proximitatea zonei. Acum sa vedem care scoate primul si care scoate mai mult!

    • Având în vedere istoria Turciei și a imperiului Otoman, precum și prostia și impotența românești, exact la asta m-a dus gandul.

    • daca ai dreptate….( dar din pacate nu ai ) ar fi o punga care se intinde pe sute de km, deci gaz pt toata europa nu doar pt Romania sau Turcia

  6. Cred că n-a descoperit nimic și are de gând să foreze direct în perimetrul RO.

  7. Uite asa ramai fara nimic in mana dupa ce ai fost tantos pe model Dragnea si ai vrut sa joci in liga mare fara sa ai de fapt o mana buna.
    Acu o sa-ti ia turcii fata, iar tie nu-ti mai ramane decat (vorba ungurilor) sa faci un foc mare cu toate gazele “romanesti”.

    • Ne meritam soarta! Nu știm decât să ne”balacarim”, să ne lăudăm și să vindem pe 3lei care-i băgăm în buzunarul propriu, valori naționale care ne-ar inbunătăți viataDaca ne uităm în istorie vedem că noi romanii am avut conducători care s-au omorât unii pe alții ori
      s- au vândut celor care îi ajutau sa ajungă la putere Suntem lacomi și puturoși _mici exceptii Trist dar adevărat