G4Media.ro

Turcia, cel mai mare furnizor de roșii în România. Paradoxul programului ”tomata…

Sursa foto: Pexels.com

Turcia, cel mai mare furnizor de roșii în România. Paradoxul programului ”tomata românească” lansat de Dragnea

În timpul derulării programului ”Tomate românești”, lansat de PSD în 2017 și continuat de PNL până în 2020, importurile au crescut de la un an la altul, iar cea mai mare creștere au înregistrat-o importurile din afara Uniunii Europene, cu precădere din Turcia, scrie publicația Lanțul Alimentar.

Practic, începând din 2017, Turcia a devenit dominantă pe piața tomatelor in România, livrând mai mult decât toate statele membre UE la un loc.

Anual sunt produse în România, în medie, 450.000 t de tomate. Mare parte din recoltă este consumată sau procesată în țară. Exporturile sunt nesemnificative: aprox. 2500 t roșii proaspete, conservate decojite sau procesate sub formă de pastă sau bulion, în 2019.

Importurile însumează, în schimb, zeci de mii de tone, echivalând cu 25% din producția internă. În ciuda programului guvernamental ”Tomate românești”, lansat în 2017 și continuat până în 2020, intrările de roșii pe piața românească nu au înregistrat o scădere semnificativă, așa cum au promis cei care au derulat programul. Dimpotrivă, cantitățile importate au crescut de la un an la altul, ajungând în 2020, la 89.381 t.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Ar fi interesant de cerut poziția expertului Daea – marele agricultor al țării despre datele respective. Sau el e cu cormoranii la pescuit în ultima vreme…

    • Jmecherii vand peste tot rosiile turcesti ca rosii produse in Romania, ”direct de la producator”.
      Numai Dzeu stie ce chimicale contin, ca analize regulate nu se fac nicaieri.

  2. Subvențiile sunt ajutoare sociale bani care încurajează nemunca și falsul in declaratii, agricultură este măcinată de mafioții care vânează subvențiile și beneficiile din acest sistem nu au angajați fac evaziune fiscală și spălare de bani. Lipsa controalelor pe teren duce la tot felul de anomalii cum ar fi producții record la grâu iar noi importăm produse de calitate îndoielnică până la pâine congelata de cea mai proastă calitate. Acordate subvenții și beneficii de la stat doar acelor care produc depozitează procesează și valorifică materia primă nu să fie vândută materia primă direct de pe câmp cu tir -uri, inasprite condițiile de acordare a subvențiilor transformate în vauchere bonuri imputuri etc , să primească subvenții și beneficii de la stat doar acelor care au angajați cu caracter permanent în funcție de teren.

  3. If you put the federal government in charge of the Sahara Desert, in 5 years there’d be a shortage of sand.
    Milton Friedman

  4. Tomatele turcesti, cat si fructele turcesti, sunt pline de pesticide care afecteaza in timp sanatatea umana. Provoaca alergii pe piele ca si cand ai manca mancare stricata. Am mers la o gramada de doctori alergologi si am facut toate testele alergologice posibile fara rezultat, singura solutie data de ei a fost sa imi notez tot ce mananc si sa elimin pe rand alimentele problema. Asa am constatat ca organismul nu tolereaza pesticidele avand ca reactie o alergie puternica pe piele. Am renuntat la legume si fructe luate chiar si din piata unde se vand ca produse romanesti. Nu verifica nimeni calitatea si originea lor si suntem otraviti zi de zi!

  5. Shì de shì de, voi păpați roșii great wall
    chinez mancat oaia chin daia

  6. nea daia nu numai ca nu a facut nimic sa protejeze producatorii romani dar a si facut concesii importatorilor Ca sa nu mai vorbim de amploarea evaziunii fiscale Si nu am fi rai daca nu am stii ca astea sint adevarate bombe chimice foarte cancerigene Asta e valabil si pentru producatorii nostrii care foosesc chimicale fara discernamint Organele noastre de control inchid ochii sau nu pot sa acopere transporturile la negru Cel mai eficace ar fi testarea produselor la taraba caci indiferent cum intra in tara aici le ai in fata si apoi logic ar fi sa mergi pe fir pina la capat Sint convins ca tiruri intregi nu pot trece granita daca nu sint ,,tolerate ,,de vamesii nostrii si chiar de cei care trebuie sa supravegheze transporturile in tranzit

  7. Vama, ANSVSA, sunt populate de multimilionari si nu le pasa ce mananca pul1mea :))))