G4Media.ro

Turcia descoperă gaz în Marea Neagră, nu departe de locul în care…

sursa foto: e-nergia.ro

Turcia descoperă gaz în Marea Neagră, nu departe de locul în care România a descoperit cel mai mare zăcământ din ultimele decenii / Erdogan promite turcilor că va deschide o nouă eră pentru națiune

Turcia a descoperit resurse de energie în Marea Neagră, cel mai probabil gaz natural, au declarat, miercuri, două persoane care au informații directe în această chestiune, dar nu au dat nicio indicație despre mărimea și profunzimea descoperirii și nici despre cât de dificil va fi procesul de extracție, se arată într-o analiză Bloomberg, citată de Rador.

Cei doi au vorbit după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a promis că le aduce turcilor „vești bune”, care vor deschide o nouă eră pentru națiune. El a promis, de asemenea, să continue explorarea energetică în apele mediteraneene contestate, care a declanșat dispute cu Uniunea Europeană. Biroul președintelui a refuzat să comenteze.

Lira a câștigat teren față de dolar după aceste știri și a fost mai puternică la tranzacţionare cu 1,2% , la 19:11 ora locală. Indicele de referință Borsa Istanbul 100 Index a crescut, de asemenea, cu 2%, după anunțul lui Erdogan, în timp ce acțiunile companiei de rafinare Turkiye Petrol Rafinerileri AS, sau Tupras, și ale producătorului petrochimic Petkim Petrokimya Holding AS au urcat cu 8,1%, respectiv 9,9%.

Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat luna trecută că nava de foraj Fatih a început explorarea în așa-numita zonă Tuna-1, în largul coastei orașului turc Eregli.

„Au fost descoperite gaze în Marea Neagră și înainte, dar la o scară limitată”, a spus Timothy Ash, strateg la BlueBay Asset Management LLP din Londra, pe Twitter. „Având în vedere factura anuală de import de energie de 35-50 de miliarde de dolari, Turcia are nevoie de ceva cu totul deosebit pentru a juca un rol inovator.”

Tulburările de pe piață au devalorizat lira la un nivel record față de dolar, dar banca centrală a optat pentru întărirea politicii cu discreție, evitând o modificare a ratei dobânzii de referință, care l-ar putea irita pe Erdogan, care continuă să solicite costuri mai mici de împrumut. Comitetul de politică monetară al băncii centrale se reunește joi pentru a analiza ratele.

Tuna-1, la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, este aproape de o zonă în care granițele maritime ale Bulgariei și României converg și nu departe de blocul Neptun al României, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră făcută în decenii, în urmă cu opt ani, de Petrom și Exxon.

România are proiecte de gaz în ape de mică adâncime, dar o descoperire majoră în ape adânci, făcută de OMV Petrom SA în urmă cu opt ani, urmează a fi exploatată. Și o companie susținută de Grupul Carlyle explorează în largul coastelor României, urmărind să obțină gaz în 2021. Rosneft a explorat în partea rusă a Mării Negre, dar fără rezultate concrete.

„Nu cred că este va fi surprinzător faptul că vor fi mai multe descoperiri acolo”, a declarat Christoph Merkel, directorul firmei de consultanță Merkel Energy. „Bulgaria, Ucraina, Grecia ar putea fi printre cele foarte interesate să cumpere acel gaz, dacă Turcia decide să îl exporte.”

„În funcție de dimensiunea descoperirii, mă aștept ca cel puțin o tranșă din TurkStream să fie inactivă”, a spus el. „De ce ar vrea Turcia să continue să importe gaz din Rusia?”

Gigantul Gaz Gaz PJSC a deschis conducta TurkStream pe sub Marea Neagră pentru a-și crește cota de piață în Turcia și pentru a reduce dependența Rusiei de Ucraina ca rută de tranzit.

Descoperirea turcească vine pe fondul disputelor teritoriale cu Grecia și cu Cipru în estul Mediteranei, unde Turcia caută activ petrol și gaz în apele contestate. Franța și-a mărit temporar prezența militară pentru a ține la distanță eforturile turcești, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că UE este preocupată de tensiunile crescute.

Ankara și-a reluat căutarea în apele Mediteranei, săptămâna trecută, după ce negocierile cu Grecia, mediate de Germania, au eșuat când Atena a anunțat un acord de delimitare maritimă cu Egiptul – în represalii pentru un acord similar între Turcia și Libia. Erdogan a spus că presiunea europeană nu-l va face să schimbe direcția.

Turcia are dispute mai ales cu Cipru, pentru rezervele de gaz offshore din jurul insulei. Republica Cipru este un stat membru al UE și are oficial suveranitate asupra întregii insule. Dar a fost împărțită efectiv de când militarii Turciei au capturat treimea sa nordică, în 1974, în urma unei tentative de lovitură de stat, în care o juntă militară de la Atena a încercat să unifice Ciprul cu Grecia.

Statul autoproclamat al minorității turce din nord, recunoscut doar de Ankara, își revendică drepturile asupra oricăror resurse energetice descoperite în largul coastei sale.

Liderii UE au planificat deja o reuniune de urgență în septembrie, pentru a discuta situația din estul Mediteranei și au subliniat necesitatea detensionării situației. În timpul unei convorbiri video de miercuri, cei 27 de șefi de stat și de guvern și-au exprimat „solidaritatea deplină cu Grecia și cu Cipru și au reamintit și reafirmat concluziile noastre anterioare cu privire la activitățile de foraj ilegal.”

Disputa se numără între mai multe conflicte, de când Erdogan încearcă să reafirme Turcia ca putere regională. De la conflictele din Siria și Libia până la loviturile din Irak, a doua cea mai mare armată a NATO a intervenit cu drone armate, avioane de război și tancuri. Erdogan le-a cerut, de asemenea, țărilor mediteraneene să se reunească și să rezolve diferendele.

„Lupta Turciei din estul Mediteranei până în Libia nu se referă la drepturile sale, ci la viitorul său”, a spus el miercuri.
Autor: Cagan Koc, Selcan Hacaoglu, Asli Kandemir

Bloomberg/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. In timp ce Erdogan e patriot si se gandeste la tara lui Romania vinde gazele pe nimic la americani.

  2. Poate e vorba de aceeasi punga si o inteapa turcii din alta directie sa ne luam si noi de o grija… D-zeu iti da, dar nu-ti baga si-n sac.

    • Nu pare deloc sa fie aceasi Punga !. Nava turceasca se pare ca a forat la vreo 60 de km de Linia de Demarcatie dintre Romania si Turcia. (Linia fiind doar de vreo 20 km lungime).
      De fapt turcii acolo sunt mult mai aproape de bulgari.

  3. Era și greu de bănuit că punga de gaze din apele teritoriale ale româniei de lângă apele teritoriale ale turciei se întinde până la ei. Smecheria era ca proștii noștri să se apuce primii de exploatare. Dar nuuuu ei stau și așteaptă șpaga aia grasă din partea străinilor care vor exploata și ne vor vinde nouă gazele noastre la prețul lor. Suntem deștepți no?

  4. hotnews, g4 media fac parte din efortul finanțat de americani de a captura resursele naturale de gaz si a le da pe nimica firmelor lor. in acest timp presa mercenară se ocupă diversionist cu mici acte de corupție – mare indignare pentru 2 fufe angajate de dragnea, zero indignare pentru exploatarea resurselor pe redevențe minuscule cu pierderi de miliarde. asta-i rețeta „anticoruptiei”. la fel ati făcut cu contractul de 1 miliard pe microsoft, la fel cu schweighofer și alte tunuri mari

    • De fapt, ”resursele naturale de gaz” ar fi trebuit să ajungă, în schimbul unor șpăgi grase, la mafia kaghebistă pentru care lucrează trolul alin, de la filiala PRO-USL-PSD. Interlopii pro-pedeseraști vor să ”facă la fel” ca la Microsoft, unde au sifonat ”1 miliard” cu ajutorul uneltelor gen Ecaterinca de la învățământ sau ca la Scweighofer unde, împreună cu escrocii udemeriști, pesediștii fură lemn la greu, ăsta fiind și motivul pentru care se opun de ani de zile monitorizării pădurilor. Cât despre ”fufe” , niciun comentariu: e știută implicarea sentimentală a trolului alin care a plâns 3 săptămâni și s-a dat cu capul de toți pereții când a intrat șobolanul mustăcios la pușcărie. De fapt, Aprozaristul șef e curat ca lacrima, știe toată lumea, ăla cu ”fufele” fiind unicul său ” act de corupție”. Mic. Pentru care merita premiat, nu băgat la închisoare.

    • Bad@, tu pentru cine lucrezi?

    • folosesti polonicul cand mananci sau lingurita asa incat sa te bucuri de gust mai mult timp?

    • așa de slabi sunt trolii mafiei PRO-USL-PSD, încât îl invidiază pe un neprofesionist care le îndoaie picioarele pentru că au impresia că ar lucra pentru cineva?

  5. Stim ce se intampla in statele cu resurse bogate ex. Nigeria. In final ajung sa profite doar oligarhii..iar autocratia prospera. Turcia va fi ma saraca..in loc sa fie mai bogata.