Turcia lansează o campanie de arestări împotriva politicienilor și jurnaliștilor din opoziție
Un total de 45 de persoane au fost arestate în Turcia în ultimele două săptămâni, inclusiv politicieni dintr-un spectru politic larg, precum și jurnaliști și personalități publice, într-o campanie de arestări care a afectat opoziția, potrivit Rador Radio România.
Primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu s-a prezentat vineri în instanță în două anchete separate cu privire la comentariile sale critice cu privire la experții din justiție în cazurile care afectează partidul său, principalul opoziție CHP. Acest nou proces se adaugă la alte dosare legale deschise împotriva lui, precum și o pedeapsă de doi ani și șapte luni de închisoare care amenință să-l scoată din politică, dacă sentința va fi ratificată de instanța de apel.
Imamoglu, care este considerat principalul rival politic al lui Erdogan la viitoarele alegeri prezidențiale programate pentru 2028, a mers în instanță însoțit de personalități de rang înalt din partidul său și de sute de cetățeni care au dorit să-și arate sprijinul. „Sunt încrezător că vom ajunge în sfârșit la un moment în care sistemul judiciar și separarea puterilor funcționează corect”, a spus primarul Ankarei, Mansur Yavas în faţa mulțimii. Forțele de securitate au izolat zona și au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii în încercarea de a-l împiedica pe Imamoglu să vorbească cu demonstranții.
Procurorii din Istanbul îl acuză pe Imamoglu că „semnmalează un oficial ca ţintă a unor grupuri teroriste” și „încearcă să influențeze sistemul judiciar” pentru că a dezvăluit că același expert martor a fost repartizat la mai multe anchete împotriva politicienilor din partidul său, sugerând o motivație politică în spatele acestor procese judiciare.
Cinci jurnalişti de la postul de televiziune Halk TV, un post de opoziţie afiliat partidului lui Imamoglu, care au intervievat expertul, au fost arestaţi în această săptămână, iar unul dintre ei a fost arestat preventiv în aşteptarea judecăţii. Doi dintre jurnaliști au fost eliberați pe cauțiune, pașapoartele le-au fost anulate provizoriu și vor trebui să se prezinte regulat la poliție.
„Se abuzează de puterea derivată din lege pentru a insufla frică în toate sectoarele societății. Nu ne vom teme, nici nu vom tăcea”, a spus primarul Istanbulului pe rețelele sale de socializare. Ministrul Justiției, Yilmaz Tunç, a negat că guvernul se amestecă în procedurile judiciare împotriva politicienilor sau jurnaliştilor. „În Turcia, nimeni nu este arestat pentru munca sa jurnalistică”, a spus el. „Presa este liberă, iar libertatea de gândire şi de exprimare este largă. Cu toate acestea, jurnaliştii nu sunt deasupra legii”, a avertizat el. Cu toate acestea, declarațiile sale le contrazic pe cele ale organizației pentru drepturi MLSA, care monitorizează cazurile în justiție împotriva jurnaliştilor, care a spus că 37 de jurnalişti sunt în prezent în închisoare, iar alţi patru sunt în arest la domiciliu pentru munca lor.
Pe de altă parte, un manager al unor proeminenți actori turci a fost arestat preventiv la începutul acestei săptămâni, acuzat de „încercarea de a răsturna guvernul”. Arestarea lui Ayse Barim a venit după acuzații de corupție pe rețelele de socializare, dar după ce a fost arestată de poliție, ancheta a luat o altă întorsătură și s-a concentrat pe participarea ei la protestele antiguvernamentale care au avut loc la Istanbul și în alte orașe din țară în 2013. Procurorii cred că Barim a jucat un rol în instigarea protestelor împotriva prim-ministrului de atunci Recep Tayyip Erdogan.
Aceste arestări se adaugă intervenției consiliului orașului Siirt, din sud-estul Turciei, după ce a acuzat-o pe primăriţa acestuia, Sofya Alagas, de propagandă teroristă pentru publicațiile anterioare, când lucra ca jurnalist. Alagas a câștigat primăria orașului Siirt în martie 2024 cu partidul pro-kurd DEM și este acuzată de legături cu gruparea de gherilă kurdă PKK, considerată organizație teroristă în Turcia și Uniunea Europeană. De la ultimele alegeri locale, aproximativ zece municipalități au fost percheziţionate, dintre care opt aparțin partidului pro-kurd DEM și două partidului social-democrat CHP. „Nu recunoaștem această decizie. Ei convoacă alegeri, candidații trec printr-un proces legal și apoi deschid o anchetă. Ei înșală oamenii, țara și legea”, a declarat Alagas presei.
Sursa: EL MUNDO / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.