G4Media.ro

Turcia majorează TVA la anumite produse, în ciuda inflației ridicate

Foto: Wikipedia

Turcia majorează TVA la anumite produse, în ciuda inflației ridicate

Turcia a majorat vineri taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu două puncte procentuale la anumite mărfuri și bunuri și servicii, o măsură care se așteaptă să stimuleze inflația deja ridicată și să crească veniturile bugetare, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Monitorul oficial a precizat vineri că rata TVA aplicată bunurilor și serviciilor a fost majorată de la 18% la 20%, în timp ce cea aplicată anumitor produse de bază, cum ar fi hârtia igienică, detergenții și scutecele, a fost majorată de la 8% la 10%.

În plus față de aceste anunțuri, care se aplică imediat, taxa pe creditele de consum a fost majorată de la 10% la 15%.

Taxele de înregistrare pentru telefoanele mobile importate din străinătate au fost, de asemenea, majorate cu 228%, de la 6.091 de lire la 20.000 de lire (704 euro).

Inflația în Turcia a scăzut sub 40% în iunie, de la an la an, dar este de așteptat să se relanseze în lunile următoare, susținută de creșterea salariilor și de un pachet de măsuri fiscale care include o creștere a impozitului pe profit.

Aceste noi măsuri ar trebui să stimuleze inflația globală cu 1 până la 1,2 puncte procentuale, potrivit unei note a QNB Finansbank.

Pentru a face față inflației în spirală, banca centrală a Turciei a majorat luna trecută ratele dobânzilor și a promis că va înăspri și mai mult politica monetară, marcând o schimbare de direcție după ani de politică monetară neortodoxă.

Potrivit economiștilor, majorarea TVA ar putea adăuga aproximativ 30 de miliarde de lire la veniturile statului, care au fost împovărate de consecințele cutremurelor din acest an și de cheltuielile preelectorale.

Majorarea taxelor ar putea crește veniturile bugetare ale Turciei cu aproximativ 2%, potrivit unei note a Oyak Investment.

Măsurile urmează introducerii în parlament, la începutul acestei săptămâni, a unui proiect de lege care prevede creșterea impozitului pe profit de la 20% la 25% pentru a face față nevoilor de finanțare generate de cutremurele care au provocat moartea a peste 50.000 de persoane. Cutremurele au provocat pagube în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor guvernului, ale industriașilor și economiștilor.

Vineri, Turcia a scutit, de asemenea, de reținerea la sursă a impozitului pe dividendele plătite pentru acțiunile deținute la Bursa de Valori din Istanbul.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...