G4Media.ro

Turcia s-a abținut de la votul care viza suspendarea Rusiei din Consiliul…

Sursa foto: Twitter / Presidency of the Republic of Türkiye

Turcia s-a abținut de la votul care viza suspendarea Rusiei din Consiliul Europei/ Ministrul turc de Externe: Nu dorim să tăiem dialogul

Turcia s-a „abţinut” vineri la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei ca răspuns la invazia Ucrainei, a indicat ministrul turc de externe, Mevlut Casuvoglu, citat de AFP, transmite Agerpres.

„În cursul votului de la Strasbourg (sediul Consiliului Europei), Turcia a ales să se abţină. Nu dorim să tăiem dialogul” cu Rusia, a justificat Mevlut Casuvoglu într-un interviu acordat postului NTV.

Cu toate acestea, Ankara a considerat în mod repetat „inacceptabilă” invazia rusă a Ucrainei.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, Turcia este singurul membru al organizaţiei paneuropene care s-a abţinut, Armenia şi Rusia au votat contra şi restul ţărilor (42), pentru, suspendarea Moscovei.

Azerbaidjanul nu a participat la vot, adaugă săptămânalul fără a preciza sursa.

De la invadarea Ucrainei, este prima sancţiune de acest ordin pronunţată de o organizaţie internaţională din care Rusia este membră.

Turcia, membră a NATO şi cu ieşire la Marea Neagră la fel ca cei doi beligeranţi, face paşi de echilibristică de la începutul ostilităţilor.

Ankara, care şi-a oferit medierea pentru a încerca să evite un conflict între Moscova şi Kiev, încearcă să-şi gestioneze relaţiile cu cele două capitale.

Considerată un aliat al Ucrainei – căreia i-a vândut în special drone militare – este foarte dependentă şi de Rusia, de la care a achiziţionat un sistem de apărare antirachetă, precum şi gaze şi cereale.

Cu toate acestea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a considerat marţi operaţiunea rusă din Ucraina „inacceptabilă” şi a criticat vineri „lipsa de determinare” a Uniunii Europene şi NATO în sprijinul lor pentru Ucraina.

„Tot ce fac ei este să ofere sfaturi şi recomandări Ucrainei fără a-i oferi un sprijin real”, a denunţat şeful statului turc, vorbind de „teatru”.

Pe de altă parte, Turcia a refuzat până în prezent să accepte cererea Ucrainei de a închide strâmtoarea Dardanele, deci accesul la Marea Neagră, navelor ruse.

Ankara controlează accesul la Marea Neagră prin Tratatul de la Montreux, semnat în 1936, care garantează libera circulaţie a navelor comerciale pe timp de pace şi îi acordă dreptul de a bloca navele de război în anumite circumstanţe, în special dacă Turcia însăşi este ameninţată.

„Experţii noştri studiază dacă există o stare de război din punct de vedere legal”, a făcut cunoscut vineri Mevlut Casuvoglu.

Sursa foto: Twitter / Presidency of the Republic of Türkiye

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Scarbavnicul asta nu poate sa se etaleze decat in fata unor steaguri imense

    • Cum e Turcul și pistolul…
      Turcia a avut zeci de razboaie cu Rusia
      A pierdut
      A și câștigat…și acum este de partea ei.
      Minte de turc
      Ce ți mai trebuie?

  2. Ce sprijin a oferit Erdogan? Sau ce a rezolvat Erdogan prin negociere? La fel de mult ca si statele UE sau NATO adica nimic. Putin nu negociaza, putin ordona. Asta e Putin

  3. Și iute asa îmi anulez excursia din Turcia. Pierdu 250 euro plătiți agenției dar și turcii 2250.

    • Fotovoltaice nu-ți pui?

  4. Are dreptate turcia,nu vrea să își strice relațiile nici cu ukraina și nici cu rusia, fiindcă de la ruși importă curent electric și gaze… niciodată nu trebuie să fii contra vecinilor,cel mai bine este să fii cel mai apropiat și în relații bune cu vecinii… Nu trebuie să te îndepărtezi de vecinii tăi,la un năcaz cine te ajută cel mai repede? Vecinu..!