G4Media.ro

Turcia şi Regatul Unit ar urma să fie invitate la reuniunea Comunităţii…

Sursa foto: European Council

Turcia şi Regatul Unit ar urma să fie invitate la reuniunea Comunităţii politice a UE, inițiativa lui Macron

Turcia şi Regatul Unit ar urma să fie invitate la prima reuniune a Comunităţii politice europene, care urmează să-i adune pe 6 octombrie la Praga pe liderii celor 27 şi pe cei ai ţărilor candidate la aderare sau vecine Uniunii, s-a aflat miercuri din surse europene, transmite La Libre Belgique, citată de Rador.

În afară de statele membre ale UE, liderii celor şase ţări din Balcanii de vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia), ai Norvegiei, Elveţiei, Ucrainei, Moldovei, Georgiei, Turciei, Armeniei şi Azerbaidjanului ar urma să primească „în curând” o invitaţie, potrivit uneia dintre aceste surse.

„Această listă este definitivă”, a precizat un diplomat european. O altă sursă diplomatică spunea, mai prudent, că „au loc consultări”.

Acest proiect de platformă de dialog politic şi de cooperare a fost lansat de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi acceptat în iunie în cursul unui summit al UE. Cancelarul german, Olaf Scholz, şi-a reafirmat la sfârşitul lui august sprijinul pentru această iniţiativă.

Prima reuniune va avea loc la nivel de şefi de stat şi de guvern pe 6 octombrie în Republica Cehă, ţară care asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, în ajunul unui summit al celor 27. Ea ar urma să permită „o discuţie politică privind chestiuni strategice de interes comun pentru continentul european”, „în principal războiul Rusiei contra Ucrainei, criza energiei şi situaţia economică”, subliniază surse europene.

Ea urmează să conste într-o sesiune plenară, mese rotunde, întâlniri bilaterale şi o cină de încheiere. Această Comunitate politică europeană nu constituie o soluţie alternativă la extinderea UE, insistă aceeaşi sursă.

Turcia este în centrul unor vii diferende de frontieră cu Grecia şi Cipru.

Pentru Regatul Unit, care a părăsit UE, invitaţia la forum ar urma să fie trimisă noii prim-ministre, Liz Truss. (Traducere: Gabriela Sîrbu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. UE are nevoie de UK acum, ca vine criza și rămâne fără bani? Are nevoie de securitate? Frantzusky, vezi tu, atunci când se lasă ceata peste Canal, Europa rămâne izolata. Trebuie sa va schimbați politicile și ideologiile care va vor pune pe butuci economiile Macroane. Renunțați la mascaricii de lideri ai UE și va fi mai bine pentru toată lumea. Reformați instituțiile europene și birocrația europeana parazitara, iar acest lucru va ușura viețile europenilor..

    • Bineinteles la voi in Rusia e mult mai bine:
      – Aveti securitate….va bate de va stinge cand iesiti cu pancarte albe in piata.
      -Aveti bani multi…noroc cu sanctiunile, ca altfel erati toti miliardari
      -Voi nu sunteti izolati din economia globala….restul lumii este izolata de Rusia de fapt, nu ?
      -Politicile lui Putin sunt fenomenale, de asta pensionarii traiesc cu 120 de dolari pe luna
      -Ideologia Putinista e cea mai apreciata in lume, dupa cea din Coreea de Nord, toata lumea asteapta urmatoarea carte scrisa de Putin, mai mult decat curierul cu operele lui Voltaire
      -Clar economia Rusiei nu este pe butuci….a scazut sub cea a Italiei, a Spaniei, iar nivelul de trai din Rusia este mai slab decat in Romania pe cifre
      -Clar Rusia nu are leaderi mascarici: Kiril care e un ortodox adevarat imbogatit din alcool si tigari, Putin un patriot nationalist care si-a praduit propriul popor, el sta in vila de 2 miliarde de euro, iar rusii de rand n-au ce manca. Oameni de stat adevarati, ai ce invata de la ei.
      -Institutiile rusesti sunt reformate maxim, nu exista coruptie, iar functionarii rusi sunt un monoment de onestitate si cinste, dar sunt rautaciosi cei din „tarile neprietenoase” ca pun Rusia in clasamentul celor mai corupte tari din lume, alaturi de alte state din lumea a 3-a
      -Clar Rusia nu e o tara birocratica, totul e informatizat si pe 5G, iti gestionezi relatia cu statul dintr-un singur cont de pe telefon ca in Estonia, nu ?
      -Vietile rusilor sunt fabuloase in comparatie cu ale europenilor, au dreptul sa traiasca mai prost decat romanii, iar la pensie sa ajunga la nivelul bulgarilor.
      Slava Ruzzia