G4Media.ro

Turcia vrea să continue achiziţia sistemului de apărare antirachetă rusesc S-400, în…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Vitaly V. Kuzmin

Turcia vrea să continue achiziţia sistemului de apărare antirachetă rusesc S-400, în ciuda invaziei ruse în Ucraina și a apartenenței la NATO

Turcia vrea să continue achiziţia sistemului de apărare rusesc S-400, în pofida faptului că face parte din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi în pofida războiului dus de Rusia în Ucraina, potrivit unui înalt responsabil turc, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Acest lucru a fost anunţat marţi seara la televiziunea naţională turcă de Ismail Demir, preşedintele agenţiei guvernamentale pentru industrii de apărare turce (SSB), precizând că Ankara mai trebuie să primească două dintre bateriile comandate.

„Continuăm să punem în aplicare decizia iniţială”, a declarat Demir la televiziunea TRT. „Acesta a fost întotdeauna un proiect unic. Nu căutăm să generăm altele”, a insistat el, subliniind eforturile pe care le depune Ankara pentru a păstra legătura cu Moscova.

De la începutul conflictului, Turcia încearcă să promoveze o mediere între cele două părţi beligerante, autorizând totodată livrarea de drone militare Ucrainei de către un grup privat, însă condus de un ginere al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

SSB şi directorul său, Ismail Demir, au fost sancţionaţi în ultimele zile ale administraţiei lui Donald Trump pentru achiziţionarea, la sfârşitul lui 2017, a sistemului rusesc de apărare antirachetă sol-aer S-400.

Prima parte a sistemului a fost primită de Turcia în 2019.

Ankara caută să-şi modernizeze forţele aeriene după ce a fost scoasă din programul de avioane de vânătoare americane F-35, din cauza achiziţionării sistemului rus S-400.

Potrivit lui Ismail Demir, diferendele asupra unor clauze ale contractului au întârziat executarea lui. „Noi am fi putut deja primi a doua tranşă, însă unii parametri ai proiectului implică o cooperare tehnologică şi condiţii de coproducţie”, a declarat el, fără a detalia. „Pentru că acest tip de negociere ia timp, şi livrarea sistemului se prelungeşte”, a justificat Ismail Demir.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Vitaly V. Kuzmin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Poate vor și tarile NATO, în special americanii să studieze în detaliu acest sistem ca să poate vedea stadiul dezvoltării militare a Rusiei și să anticipeze ce arme pot dezvolta în viitor. Nu cred că fac turcii ceva fără acordul americanilor, altfel ar fi zburați din NATO.

  2. Dar oare mai au rușii piese europene sau americane ca să le încorporeze în bateriile astea 2 rămase de livrat?

    • Au, dar chinezești. In plus chinezăriile proaste vor mari costul cu service-ul plătit de turcafleti.

  3. Să sperăm că Ucraina va câștiga acest război.
    Și să-i dăm dracului pe turcaleții ăștia cu fundul în două luntri.

  4. Să sperăm că Ucraina va câștiga acest război.
    Și să-i dăm dracului pe turcaleții ăștia cu fundul în două luntri…