G4Media.ro

Turcia vrea să îşi majoreze de patru ori capacităţile fotovoltaice şi eoliene…

Turcia vrea să îşi majoreze de patru ori capacităţile fotovoltaice şi eoliene până în 2035

Turcia va avea nevoie de investiţii publice şi private în valoare de 108 miliarde de dolari pentru că îşi propune să îşi majoreze de patru ori capacităţile de producţie a energiei fotovoltaice şi eoliene, până la 120.000 de MW în 2035, a declarat luni ministrul Energiei, Alparslan Bayraktar, transmite Reuters.

Cu ocazia prezentării strategiei Turciei în domeniul energiei regenerabile, Alparslan Bayraktar a spus că săptămâna următoare vor fi dezvăluiţi termenii pentru primele licitaţii din acest an privind capacităţile de producţie a energiei regenerabile, transmite Agerpres.

Ministerul Energiei lucrează la modificarea actualului cadru de reglementare pentru investiţii în energiile regenerabile, în ideea de a încuraja o mai mare participare a sectorului privat, a spus Bayraktar. „Trebuie să accelerăm şi să ne concentrăm pe capacităţile care sunt în proces de investiţii…Intenţionăm să diminuăm perioada de timp necesară pentru obţinerea autorizaţiei de la patru la doi ani”, a spus Bayraktar.

Din investiţiile totale necesare pentru creşterea capacităţilor de producţie a energiei regenerabile, aproximativ 28 miliarde de dolari vor fi alocate pentru modernizarea infrastructurii de transport, construirea de transformatoare şi a instala reţele de transport de mare capacitate în întreaga ţară, a adăugat Bayraktar.

Chiar dacă capacităţile Turciei de producţie de energie regenerabilă au crescut semnificativ în ultimii ani, procesul îndelungat de obţinere de autorizaţii şi lipsa de finanţare au fost principalele probleme pentru investitorii în sectorul energiei.

Turcia va organiza, la începutul anului următor, o licitaţie pentru alocarea de capacităţi fotovoltaice şi eoliene în valoare de 2.000 de MW, cu o nouă schemă care include un plafon de preţ şi garanţii privind achiziţiile de electricitate pe termen lung, ceea ce va face mai uşoară finanţarea investiţiilor, a spus Bayraktar.

Turcia, ţară cu modeste resurse proprii de petrol şi gaze, a stimulat investiţiile sectorului privat în instalaţii regenerabile începând din 2005, în ideea de a reduce factura cu importurile de energie şi a se proteja de riscurile geopolitice.

Centralele fotovoltaice, eoliene şi pe biomasă are au început să funcţioneze după 2005 au ajuns la o capacitate instalată de 30.000 de MW, sau 17,7% din capacitatea naţională instalată în ultimii 18 ani.

Chiar dacă în ultimii 20 de ani consumul de electricitate al Turciei s-a triplat, analiştii se aşteaptă la o creştere şi mai rapidă în următorii ani ca urmare a transformării energetice pe termen lung, care implică înlocuirea combustibililor fosili cu electricitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.