G4Media.ro

Turism de vaccinare: Crește numărul canadienilor care zboară în SUA pentru a…

Foto: Frontiera dintre SUA și Canada / G4Media.ro

Turism de vaccinare: Crește numărul canadienilor care zboară în SUA pentru a fi inoculați. Ce țări mai vaccinează turiștii străini

Un număr din ce în ce mai mare de canadieni zboară în Statele Unite pentru a fi inoculați împotriva COVID-19, în ceea ce analiștii au descris ca fiind „turismul vaccinării.” Fenomenul are loc în condițiile în care canadienii trebuie să aștepte chiar și patru luni pentru a primi a doua doză de vaccin, în timp ce, după o perioadă în care s-a înregistrat un număr record de persoane vaccinate, cererea de inoculare este în declin în Statele Unite. Dubai, Insulele Maldive, Tel Aviv sau Havana sunt alte locuri unde se poate face turism de vaccinare.

În timp ce aproape o treime dintre americani au fost complet vaccinați până în acest moment, Canada a inoculat doar 3% din cei aproape 38 de milioane de locuitori. Mai mult de 34% au primit o primă doză.

Astfel, conform statisticilor Centers for Disease Control (CDC), aproximativ 110 milioane de americani au primit cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus până vineri la prânz, în timp ce mai mult de 150.416.000 de americani au fost inoculați complet. Numărul total al dozelor de vaccin administrate în SUA a fost de 254.779.333 – dintr-un total de peste 327 de milioane de doze livrate de autorități.

Canada a avut un start ratat în ceea ce privește vaccinarea populației, în principal din cauza întârzierilor cu importul dozelor în condițiile în care țara nord-americană nu are capacitatea de a-și produce propriile vaccinuri. Până vineri la prânz, doar 2,55% din populație (968.828 de persoane) a fost complet vaccinată și 26,76% din locuitori, respectiv 10.171563 de persoane, au primit cel puțin o doză, conform datelor guvernamentale. Numărul total al canadienilor vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin COVID-19 este acum de 11.140.391 persoane, ceea ce reprezintă 29,31% din populație.

Statisticile Bloomberg au indicat vineri la prânz că 29.7% din populația Canadei a fost vaccinată cu prima doză și 2.6% dintre locuitori au fost imunizați complet, cu o medie de 263.334 doze administrate zilnic. Până în prezent, autoritățile au livrat mai mult de 15.182.710 doze de vaccin la nivel federal.

Sătui de așteptare

În Canada, timpul de așteptare între cele două doze este de aproape patru luni, în timp ce americanii primesc rapelul la trei sau patru săptămâni după primul vaccin, pentru a ajunge la o protecție optimă mult mai devreme.

Toate datele indică însă că, în ciuda apelurilor autorităților, campania de vaccinare din SUA a atins un punct critic, oferta depășind cererea datorită unei combinații de factori, inclusiv scepticismul cu privire la vaccinuri. Astfel, numărul americanilor care au fost vaccinați a scăzut cu o treime în ultimele săptămâni, potrivit datelor CDC.

Acest lucru i-a încurajat pe tot mai mulți canadieni să traverseze frontiera și să profite de oferta excesivă de vaccinuri de pe piața americană, fără a plăti nicio taxă, ceea ce înseamnă că guvernul SUA plătește pentru călătorii străini pentru a fi inoculați împotriva COVID-19.

Reuters a citat exemplul lui Jimmy Simmons, un canadian în vârstă de 37 de ani, care a declarat că și-a văzut prieteni în vârstă de peste 40 de ani depunând eforturi considerabile pentru a fi vaccinați în provincia Ontario, care a fost afectată puternic de COVID-19. Omul de afaceri din Toronto a decis să petreacă câteva săptămâni în New York pentru a întâlni clienți și a se vaccina. El a primit marți primul din cele două vaccinuri.

Simmons, care lucrează în domeniul imobiliar, nu este încă eligibil pentru un vaccin în Ontario, datorită faptului că vaccinarea se face pe grupe de vârstă, primele fiind persoanele în vârstă. Chiar și prietena lui Simmons, studentă la medicină care tratează pacienții cu COVID-19 la Hospital for Sick Children din Toronto, a primit doar o singură doză până în prezent. „Vreau ca această (pandemie) să se termine și, pentru ca ea să se termine, trebuie să mă vaccinez,” a afirmat Simmons. „Doar să stai acasă în Ontario nu va schimba nimic.”

Reuters scrie că Simmons și alți canadieni nu au avut probleme cu vaccinarea gratuită în Statele Unite, unde guvernul „imploră” oamenii să se vaccineze, iar în mai multe state nu e nevoie de dovada rezidenței pentru a fi inoculat. O listă completă cu statele care nu solicită dovada rezidenței poate fi accesată aici.

Președintele Joe Biden i-a îndemnat marți pe americanii care ezită să primească un vaccin COVID-19 să meargă să se inoculeze, spunând că este o chestiune „de viață sau moarte.” Liderul american a anunțat obiectivul ca până pe 4 iulie, Ziua Naţională a SUA, măcar 70% dintre adulţi să primească cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID-19.

Pentru atingerea acestui obiectiv, guvernul federal, statele, colectivităţile şi numeroase companii îşi multiplică stimulentele. Joe Biden a anunţat de asemenea colaborări cu societăţi importante, precum supermarketurile, pentru ca acestea să le ofere promoţii clienţilor care vin să se vaccineze în centre de vaccinare amenajate în astfel de magazine. Reduceri de preţuri la bilete pentru meciuri sunt de asemenea avute în vedere, în parteneriat cu marile ligi sportive, după cum a relatat G4Media.ro.

Mai multe state americane au lansat iniţiative pentru a-i atrage pe cei refractari faţă de vaccin. De pildă, guvernatorul din New Jersey, Phil Murphy, le-a promis o bere gratuită tuturor celor cu vârste de peste 21 de ani care se vaccinează, în cadrul programului denumit „O doză şi o bere,” care va funcţiona până la sfârşitul lunii; lanţul de gogoşerii şi cafenele Krispy Kreme le-a promis o prăjitură gratis tuturor celor care prezintă certificatul de vaccinare, ofertă valabilă peste tot în ţară până la sfârşitul anului, iar promoţia pentru luna mai cuprinde şi o cafea gratuită; guvernatorul din Maryland, Larry Hogan, a anunţat că angajaţii din sectorul public vor primi 100 de dolari dacă se vaccinează, ofertă care este retroactivă şi va fi valabilă un an şi jumătate (cei care încasează banii după prima doză de vaccin şi nu se mai prezintă la a doua doză vor trebui să restituie cei 100 de dolari), în timp ce guvernatorul Jim Justice din Virginia de Vest le oferă bonuri valorice de 100 de dolari în schimbul vaccinării celor cu vârste între 16 şi 35 de ani, o grupă de vârstă mai reticentă faţă de vaccinare.

Administraţia Biden a anunţat luna trecută şi facilităţi fiscale pentru companiile mici şi mijlocii care le oferă un concediu plătit angajaţilor pentru a se vaccina şi a-şi reveni în urma posibilelor efecte secundare ale vaccinului.

Toți cei cu vârsta de 16 ani sau peste pot fi vaccinați în Statele Unite, în timp ce în Ontario, majoritatea adulților de 18 ani și peste nu vor fi eligibili pentru prima doză până pe 24 mai. O situație similară se înregistrează și în Quebec, o altă provincie canadiană afectată grav de infecțiile cu coronavirus. În acest moment, programările pentru vaccinuri sunt deschise persoanelor de 35 de ani și peste, în timp ce majoritatea adulților de 18 ani și peste nu vor fi eligibili pentru prima doză până pe 14 mai.

Vaccinați la vecinul din sud

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat în urmă cu câteva luni că oricine dorește poate fi complet vaccinat până la sfârșitul lunii septembrie. Analiștii afirmă însă că această țintă este nerealistă, în condițiile în care Canada a făcut pași greșiți în campania actuală de vaccinare a populației împotriva coronavirusului. Aceasta în ciuda faptului că guvernul de la Ottawa a reușit să-și asigure cel mai mare număr de doze de vaccin anti-COVID pe cap de locuitor din lume și l-a desemnat pe un militar cu 30 de ani de experiență – generalul-maior Dany Fortin – în fruntea eforturilor logistice de distribuire și inoculare a canadienilor. Importul de vaccinuri și distribuirea lor către provinciile și teritoriile canadiene au fost însă mult întârziate.

Acesta a fost unul dintre motivele care i-au determinat pe numeroși canadieni să aleagă centrele de vaccinare aflate la vecinul din sud, Statele Unite. Singurul impediment pentru canadieni îl reprezintă faptul că granița terestră dintre cele două țări a fost închisă traficului neesențial din martie 2020 și, pentru a ajunge în America, ei trebuie să zboare.

Plecarea în Statele Unite pe calea aerului pentru a fi inoculat nu a reprezentat însă o problemă semnificativă. De exemplu, Andrew D’Amours din orașul Quebec a declarat că luna septembrie anunțată de Trudeau ar fi însemnat să petreacă „încă o jumătate de pandemie” fără a fi inoculat.

De aceea canadianul a zburat la Dallas și a fost vaccinat pe 10 aprilie. Împreună cu partenerul său de afaceri, el și-a rezervat o programare online pentru a primi vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson în metropola americană. „A fost nevoie doar de câteva clicuri. Am programat o întâlnire într-o farmacie de la un magazin alimentar și am rezervat zboruri pentru a doua zi, vineri. Sâmbătă dimineață am fost vaccinați,” a afirmat D’Amours.

În timp ce D’Amours a folosit punctele de loialitate pentru a-și cumpăra biletul de avion și cazarea la hotel, canadianul a estimat că o călătorie la Dallas în weekend – dacă două persoane împărtășesc costurile – ar putea ajunge la 750 de dolari canadieni pentru fiecare persoană. Cei doi parteneri de afaceri au zburat în SUA direct din Montreal.

Reuters citează un alt caz, cel al lui David, un director executiv din Ontario, care a declarat că el și prietena lui au fost vaccinați fără programare la sediul Ellis Davis Field House din Dallas, după ce au arătat adresa unui hotel din Texas.

Când cuplul s-a întors pentru a primi a doua doză de vaccin, „nu era nimeni acolo,” a afirmat el. „Este imoral că (americanii) aruncă vaccinuri la gunoi în timp ce oamenii mor de COVID,” a declarat David.

Dar americanii au împărțit vaccinurile cu canadienii și în alte moduri. Șoferii de camioane din Manitoba și Saskatchewan pot primi vaccinuri în Dakota de Nord, în timp ce guvernatorul Alaska a oferit surplusul de vaccinuri unui oraș canadian învecinat pentru a ajuta la redeschiderea mai devreme a frontierei comune.

Deși nu se știe câți canadieni călătoresc pentru vaccinuri în Statele Unite, mai multe persoane aflate în avionul în care a călătorit Simmons către New York i-au spus că mergeau și ele să se inoculeze. La rândul său, D’Amours a fost solicitat să ofere informații mai multor conaționali canadieni interesați să se vaccineze în America.

Canada încă descurajează călătoriile în străinătate și impune călătorilor o carantină de 14 zile și teste negative la reintrarea în țară. D’Amours a spus că acest lucru nu l-a descurajat să se vaccineze în America și că expereiența a meritat efortul. „Dacă vrei să călătorești, dacă vrei să fii complet vaccinat și poți pleca și o vei face în siguranță, este foarte ușor,” a afirmat el.

Turismul vaccinurilor, nu doar în SUA

Statele americane oferă vaccinuri pentru nerezidenți și din motive pur economice. De exemplu, New York City speră să înceapă să ofere turiștilor vaccinuri anti- coronavirus, staționând camionete de vaccinare în Times Square și la alte atracții, precum Central Park, Brooklyn Bridge Park și High Line Park, a declarat primarul Bill de Blasio zilele trecute.

Orașul are nevoie de aprobarea statului pentru a vaccina vizitatorii și speră să obțină acordul autorităților în acest weekend. Turiștii vor primi doza unică de la Johnson & Johnson.

De Blasio a numit ideea „un mesaj pozitiv pentru turiști: Veniți aici. Este sigur, este un loc minunat pentru a fi și vom avea grijă de voi.”

„Este un semn de bunăvoință. Este un salut binevenit,” dar nu o cerință, a spus primarul democrat. Bill de Blasio a afirmat că orașul nu intenționează să urmărească starea de vaccinare a turiștilor.

Statele Unite nu sunt însă singura țară unde se poate face turism de vaccinare. Turiștii străini se pot vaccina în prezent în Dubai, Tel Aviv sau Havana, potrivit Forbes, în timp ce Insulele Maldive vor oferi vizitatorilor vaccinări la sosire ca parte a unei inițiative care vizează revigorarea sectorului turistic al țării, grav afectat de pandemie, potrivit CNBC.

Surse: Reuters, Global News, Bloomberg, Forbes, Visa Place 

Foto: Frontiera dintre SUA și Canada / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Din pacate in Canada se simt influențele europene si astfel se explica ritmul de vaccinare. SUA mai au putin si se imunizeaza, spre deosebire de Romania unde chiar daca exista centre peste tot si vaccinarea este la liber ca in America, procentul celor imunizati este mic. In alte tari europene aștepți luni de zile sa te notifice medicul.

  2. Și ne mai mirăm că au ales un pîrțag ca P.M….

  3. Canada. Aceasta America wannabe. Sistem de sănătate “universal” și un prim ministru soybetamale. Americani au interzis la trecerea graniței in Canada pentru ca, hei, covid chinezesc. Dar milogii canadieni trec in SUA sa paraziteze sistemul medical “capitalist”. Paraziți socialiști.

  4. Turism…de vaccinare…fara cuvinte!
    Ii asteptam pe toti,straini…la noi…romanul,nu e tare amator!
    Avem doze…din belsug!

    • Adică bazații cu „universal healthcare” vin la capitaliștii hrăpăreți americani?

  5. …ce spirit inventiv…turism…de vaccinare!
    Asteptam cu bratele deschise…milioanele de straini,sa se…intepe,la noi!
    Romanul …e cam prostut…nu stie sa aprecieze…cat de mult se preocupa…politrucii de doi bani,pentru …sanatatea lui!
    UE…ne iubeste,are grija de noi,doar santem…europeni!
    Asa ca avem doze…din belsug!
    SA CURGA…APA VIE!

  6. ,,Turism de vaccinare: Crește numărul canadienilor care zboară în SUA pentru a fi inoculați. Ce țări mai vaccinează turiștii străini ”

    Cum este corect sa spunem :
    – vaccinati sau inoculati ?
    – vaccinare sau inoculare ?

  7. Inoculare- atunci cind injectezi o doza de vaccin ca in CND.
    La TV nu vorbesti decit de 1 doza si arati grafice mincinoase cu CND desupra Germaniei, Frantei si Italiei la vaccinare. Dar nu spun nimic ca acestea sint grafice pt 1 doza, pt ca in CND „vaccinarea” se face cu 1 doza, a 2a peste 4 luni.
    Te duci la clinicile de vaccinare sa-ti iei doza di gasesti prospecte mincinoase cum ca 1 doza da imunitate 92% si 2 doze 97%, deci tu esti bine cu doar 1 doza.

    • Iar ca senzatia de comunism sa fie completa, PMul Trudeau se lauda cu nr de brate injectate pina pe 1 iulie, ziua CND.
      In timp ce in realitate CND e pe locul 71 in lume la vaccinare, sub media mondiala si continua sa ia vaccinuri de la tarile sarace prin mecanismul COVAX.