Turismul cu bărci rapide zgomotoase și seceta, impact puternic asupra speciilor de păsări din Delta Dunării
Speciile de păsări din Delta Dunării au fost puternic afectate în acest an atât din cauza secetei, cât și în urma turismului în masă cu bărci rapide. Astfel, anul 2020 a fost unul „excepţional” pentru avifauna Deltei Dunării, din cauza nivelului mic al apei din rezervaţie şi al zgomotelor puternice produse de bărcile rapide care au afectat foarte multe specii de păsări, a declarat pentru Agerpres directorul unei agenţii de turism, Daniel Petrescu.
El a spus că în perioada de cuibărire păsările sălbatice au nevoie de linişte, iar lipsa acesteia duce la pierderea puilor sau prădarea lor de răpitoare.
„Combinaţia de apă scăzută şi turism sălbatic cu bărci rapide a dus la dispariţia locurilor de refugiu, iar păsările s-au simţit ameninţate şi stresate în orice moment. Este ca şi cum stai la masă şi vine cineva din cinci în cinci minute şi-ţi fluieră la ureche cu o trompetă, de-ţi trece pofta de mâncare. Şi atunci multe păsări nu au mai cuibărit, ori au cuibărit şi au pierdut puii”, a declarat Petrescu.
Potrivit sursei, efectele situaţiei din acest an asupra păsărilor sălbatice din Delta Dunării se vor putea observa în anii viitori.
„Reducerea numărului de păsări din Europa nu este cauzată de bărcile din Deltă. Sunt probleme la nivel global care afectează populaţiile de păsări, ca de exemplu vânătoarea permisă în alte state în timpul migraţiei. La noi, vorbind special despre Deltă, se poate observa un trend al scăderii numărului de păsări din cauza climei dar şi a influenţei omului, în special partea de agricultură care s-a dezvoltat. În zonele în care era luciu de apă, acum avem primăvara rapiţă, grâu şi porumb, iar păsările au pierdut zona de hrănire. (…) O pasăre poate să depună 10 ouă, iar într-un an bun supravieţuiesc şase sau şapte pui, dar pot să supravieţuiască şi doar doi sau trei indivizi, lucru care se reflectă în populaţia anului următor”, a menţionat Petrescu.
Delta Dunării este renumită pentru fauna ornitologică, zona fiind importantă pentru cuibăritul mai multor populaţii de păsări, cum ar fi pelicanul comun, pelicanul creţ şi cormoranul mic. Potrivit autorităţilor de mediu, aici se întâlnesc cea mai mare parte a populaţiei din Europa de pelican comun, 60% din populaţia mondială de cormoran mic şi 50% din populaţia mondială de gâscă cu gât roşu.
În această zonă, vânătoarea a fost interzisă în urmă cu aproape opt ani. (Foto: Delta Dunării / Pixabay)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii