Turismul naşterilor: Cum a devenit Canada destinaţie pentru gravidele din străinătate care vor cetăţenia canadiană pentru copiii lor
Autorităţile medicale din Columbia Britanică au dat recent în judecată o fostă pacientă din China, pe care o acuză că nu şi-a plătit factura după ce a născut la un spital din provincia canadiană. Vancouver Health Authority susţine că femeia, Yan Xia, a fost pacienta spitalului Richmond în 2012. Instituţia medicală îi cere femeii din China 1.2 milioane de dolari, care acoperă naşterea, îngrijirea neonatală, plus dobânda şi alte costuri. Yan Xia este parte a unui fenomen numit „turismul naşterilor,” care face ca tot mai multe femei din străinătate să meargă să nască în Canada, deoarece vor să ofere copiilor lor beneficiile cetăţeniei canadiene.
În afară de chinezoaice – care constituie segmentul principal de gravide ce aleg să nască în ţara nord-americană – femei din Nigeria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Haiti şi state nordice africane vorbitoare de franceză preferă Canada pentru a naşte. Fenomenul este însă controversat, stârnind reacţii negative din partea multor canadieni. În plus, numărul din ce în ce mai mare de gravide străine care ajung în ţara frunzei de arţar pentru a naşte a dus la modificări ale politicilor spitaliceşti în Canada şi a pus doctorii în faţa unor probleme etice delicate.
În documentele depuse în instanţă, Vancouver Health Authority susţine că, „în mod expres sau implicit,” Yan a fost de acord să plătească serviciile medicale oferite persoanelor nerezidente, plus o dobândă de 2% pe lună pentru facturile restante. În octombrie 2012, costul serviciilor oferite femeii provenite din China, care includeau atât îngrijirea maternă, cât și neonatală, a totalizat 313.000 de dolari. Autorităţile medicale din Vancouver cer judecătorilor să oblige femeia să le plătească suma datorată, plus dobânzile și alte costuri.
Un avocat din Vancouver specializat în imigrări, Steven Meurrens, a declarat că, în general, costurile unei naşteri în Canada pentru o persoană nerezidentă se cifrează între 8.000 şi 12.000 de dolari. În cazul lui Yan, mai multe surse au declarat pentru Richmond News că aceasta a suferit complicații serioase în timpul naşterii, motiv pentru care taxele au fost mai mari.
Spitalul susţine că a fost nevoit să o dea în judecată pe Yan deoarece femeia nu şi-a plătit obligaţiile financiare. Vancouver Health Authority a depus plângerea în instanţă în luna aprilie a acestui an, dar nici Yan, nici reprezentantul său legal nu au răspuns deocamdată acţiunii legale.
Relatând despre acest caz, BBC a precizat că „turismul naşterilor” este o industrie în creștere în Vancouver pentru mamele nerezidente care doresc ca bebeluşii lor să aibă cetățenia canadiană. Potrivit unui material publicat anul trecut de revista Maclean’s, fenomenul a luat amploare în ultimii ani, cele mai multe dintre femeile însărcinate care ajung în Canada pentru a naşte provenind din China şi alte ţări asiatice. Un articol din 2016 apărut în Vancouver Sun preciza că multe femei din China aleg să nască în spitalul Richmond, astfel încât copiii lor să aibă cetățenia canadiană. Ziarul a scris că nașterile nerezidente – gravide venite din străinătate – au crescut de la 18 la 339 în perioada 2010-2016 la spitalul Richmond. Doar în 2016, o cincime din copiii născuţi în instituţia medicală proveneau din părinţi nerezidenţi. În perioada 2016-2017, 384 de copii din părinți nerezidenți au fost născuţi în acest spital.
„Turismul naşterilor” a creat o adevărată industrie în provincia Vancouver. Astfel, au apărut un număr semnificativ de „case de naștere” în zona Richmond, care oferă servicii exclusiv femeilor însărcinate provenite din străinătate. În plus, agențiile de turism au pachete speciale pentru părinții din străinătate care doresc să meargă şi să nască în Canada. „Unii dintre ei cred că acest lucru îi va ajuta să rămână aici,” a declarat avocatul Steven Meurrens. „Cei mai mulţi o fac pentru ca copiii lor să aibă cetățenia canadiană,” a adăugat el.
Cetăţenia copiilor, un factor important
Potrivit Canada Border Service Agency (CBSA), graviditatea nu este un motiv de inadmisibilitate în Canada. Rezidenții chinezi trebuie să obțină o viză pentru a vizita Canada, dar întrebările la care trebuie să răspundă în momentul depunerii aplicaţiei depind de ofiţerul consular canadian. „Admisibilitatea tuturor călătorilor este stabilită de la caz la caz și pe baza informațiilor puse la dispoziția ofițerului din cadrul serviciilor de frontieră în momentul intrării în Canada,” a declarat purtătoarea de cuvânt a CBSA, Kathleen Marriner.
Într-un document publicat online, Citizenship and Immigration Canada (CIC) recomandă CBSA să întrebe femeile însărcinate care solicită eliberarea unei vize temporare dacă au suficiente fonduri pentru a-și acoperi cheltuielile și dacă intenționează să părăsească țara atunci când viza le va expira. De exemplu, revista Maclean’s a relatat cazul lui Melody, o chinezoaică din Beijing, care a ajuns în Canada în urmă cu trei ani cu scopul de a naşte. Femeia în vârstă de 32 de ani era gravidă în luna a patra. „Oficialii de pe aeroportul din Vancouver nu m-au întrebat dacă sunt însărcinată, aşa că nici eu nu le-am spus,” a mărturisit ea.
Melody, care îşi lăsase soţul acasă, în China, a ajuns în Canada cu o viză de turist, singura sa dorinţă fiind aceea de a-şi naşte copilul pe teritoriul canadian, garantându-i băieţelului său cetăţenia canadiană. „Dacă îl comparăm cu aerul poluat din China, Canada are un climat bun. Există mai multe oportunităţi pentru educaţia şi viitorul loc de muncă al copilului meu. Iar dacă băieţelul poate obţine un paşaport canadian, există şansa de a veni în Canada în viitor,” a declarat Melody la momentul respectiv.
De la aeroport, chinezoaica a mers direct la o „casă de naştere” din Richmond care găzduiește doar femei străine care urmează să nască. Camera includea patul ei și un pătuț pentru copil, în timp ce proprietarii hotelului pentru gravide – un cuplu în jur de 40 de ani – i-au asigurat servicii de spălare a hainelor, de traducere, trei mese zilnice, transport, precum și asistență cu bonele care i-au răspuns la toate întrebările legate de naștere, alăptare etc.
Melody l-a născut pe David la un spital din Richmond, plătind o taxă de 10.000 de dolari pentru nașterea naturală, care este impusă tuturor străinelor care nasc în Canada. După câteva săptămâni petrecute la „casa de nașteri,” unde a beneficiat de îngrijire post-natală (30 de dolari pe noapte, factură finală ajungând la circa 4.000 de dolari), Melody a mers înapoi în China, însă povestea ei nu s-a terminat aici. În 2016, după ce a rămas din nou însărcinată, chinezoaica s-a reîntors în Vancouver, de dată această împreună cu soțul ei și cu David. „Am simțit că spitalul a fost foarte profesionist și am vrut ca și cel de-al doilea copil să fie născut în aceleași condiții,” a declarat femeia. În plus, Melody a afirmat că a doua oară s-a simţit mult mai încrezătoare. Melody şi soţul ei au recurs la serviciile unei agenții de imigrare și călătorie din Beijing, care i-a ajutat să închrieze o casă în metropolă canadiană. După nașterea celui de-al doilea băiat, pe care l-au numit Tyson, Melody a revenit la „casa de nașteri” pentru îngrijire, după care a plecat în China. Familia ei nu are de gând să revină în Canada în viitorul apropiat, însă Melody susține că, născându-și ambii copii în Canada, le-a oferit acestora o șansă importantă.
Yan Xia şi Melody sunt doar două dintre miile de cazuri de femei străine care aleg să nască în Canada. „Turismul nașterilor” este legal dar, în ciuda unor concepții greșite, simplul fapt de a fi părinții unui copil născut pe teritoriul canadian nu este suficient pentru a obține o viză de rezidență permanentă. Femeile care ajung în Canada cu o viză de turist trebuie să meargă înapoi în țările lor de origine împreună cu copiii și să aplice pentru a se reîntoarce în Canada. De obicei, acest lucru se poate întâmpla după ce copiii lor devin adulți și le pot sponsoriza. În majoritatea cazurilor, un pașaport canadian nu este neapărat o ușă de intrare în Canada, ci mai degrabă o poliță de asigurare pentru părinții care speră să le ofere copiilor lor opțiuni mai bune decât cele din țările lor de origine.
Un fenomen controversat
„Turismul naşterilor” e un fenomen popular deoarece Canada, la fel ca şi Statele Unite, oferă dreptul de cetățenie la naștere, fiind una dintre puţinele ţări dezvoltate care are această politică (conceptul de jus soli sau dreptul pământean, conform căruia cetăţenia unui ţări se dobândeşte automat prin naşterea pe teritoriul ţării respective). Atunci când un copil este născut în Canada, el/ea primește un certificat de naștere și poate aplica imediat pentru un pașaport canadian, având aşadar acces la sistemul de educație sau la cel de sănătate publică. De asemenea, pașaportul canadian poate oferi beneficii în țara de origine a părinților. În China, de exemplu, un copil care are un pașaport străin poate avea access la școlile internaționale, care sunt deseori mai bune decât școlile private, având un nivel de educație mai ridicat.
În plus, dacă China reprezintă principala sursă a turismului nașterilor pe coasta de vest a Canadei, acest lucru se datorează și volatilității țării asiatice. Will Tao, un avocat de imigrație în cadrul firmei Larlee Rosenberg din Vancouver, a afirmat că, în China, „totul este legat de guvern. Multă lume a putut să se îmbogățească acolo, dar ei își dau seama că fundația statului nu este suficient de puternică. Există această idee că, în orice moment, lucrurile pot lua o întorsătură neașteptată pentru ei și atunci ce se va întâmplă cu lucrurile pe care le-au realizat? Canada devine astfel un Plan B stabil”.
Nu există dată precise despre aceste nașteri, însă spitalul Sunnybrook din Toronto a raportat în 2015 o creștere a numărului de femei din China, Nigeria, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite care au născut în cadrul instituției; în 2013, autoritățile din Montreal au afirmat că femei din Haiti și țări nordice africane vorbitoare de franceză au ajuns „în mod frecvent” pentru a naște în Canada.
În ciuda amplorii pe care a luat-o și a faptului că tot mai multe femei din străinătate aleg să meargă în Canada pentru a naște, turismul nașterilor este un fenomen controversat. Iată câteva dintre problemele remarcate de ziariștii canadieni:
* hotelurile pentru nașteri nu se supun unor reguli și nu pot fi verificate de autorități. De exemplu, în iulie 2016, anchetatori din domeniul sănătății au descoperit 26 de astfel de instituții în Columbia Britanică, de trei ori mai multe față de 2009. Aceste hoteluri se promovează asemenea celor de pe site-ul Airbnb (de exemplu, Vansky.com este o pagină de internet care se adresează gravidelor din China care vor să meargă să nască în Canada). Hotelurile pentru naşteri sunt prezentate în general ca agenţii de voiaj.
* aceste hoteluri care oferă îngrijire pre și post-natală au stârnit nemulțumirea localnicilor și a oficialilor din domeniul sănătății. În 2015, o locuitoare din Richmond, Kerry Starchuk, a demarat o petiție – e-397 prin care a cerut guvernului să elimine dreptul de cetățenie canadiană prin naștere, afirmând că „practica turismului pentru nașteri poate fi foarte costisitoare pentru contribuabili” și că „profită de programele publice de securitate socială și îngrijire medicală din Canada.” Deși aceste femei plătesc pentru serviciile lor, nici ei, nici copiii lor nu aduc Canadei nici o contribuție pe termen lung, a spus ea. Guvernul federal a respins însă cererea, afirmând că revocarea dreptului la cetăţenie prin naştere ar necesita o revizuire majoră a modului în care cetățenia canadiană este acordată. Starchuk a depus în acest an o nouă petiţie – e-1527, care strânsese, până duminică, 10.635 de semnături, suficiente pentru a fi dezbătută în Camera Comunelor de la Ottawa.
* în unele orașe, în special pe Coasta de Vest (Vancouver și Richmond), numărul paturilor de spital din secțiile de obstetrică ocupate de cetățeni nerezidenți este tot mai mare, lucru care a generat nemulțumirea canadienilor și creșterea tensiunilor rasiale. Unele femei din Richmond s-au plâns de altfel că au fost trimise să nască în alte instituții medicale deoarece maternitățile din zona erau pline.
* turismul pentru nașteri a dus la modificări ale politicilor spitalicești în Canada și a pus doctorii în față unor probleme etice delicate. Din cauza numărului tot mai mare de gravide din străinătate, spitalul Sunnybrook din Toronto nu mai oferă tratamente în situații de risc ridicat și ultrasunete pentru femei non-rezidente care nu au asigurare medicală din Ontario. Unii doctori ezită de altfel să participe la nașteri în cazul cetățenilor străini deoarece, în cazul în care lucrurile nu merg așa cum trebuie, pot fi dați în judecată pentru malpraxis în altă țară. Asociația de Protecție Medicală Canadiană (CMPA), care oferă medicilor asistență legală, a declarat de altfel că nu poate susține cazurile străine împotriva medicilor canadieni.
* mersul în altă țară pentru a naște are efecte puternice și asupra femeilor însărcinate, care ar putea să sufere de anxietate și să fie ostracizate în Canada.
* unii experți cred că guvernele federal și provinciale trebuie să ia atitudine față de firmele de consultanță și „casele de nașteri,” căci de cele mai multe ori femeile care merg să nască în Canada nu au nici o idee despre legislația canadiană. Inițiativele guvernamentale ar viza inclusiv protejarea acestor femei.
Surse: BBC, Maclean’s, Richmond News, Global News, Vancouver Sun, petitions.ourcommons.ca, ZigZag
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii