G4Media.ro

UPDATE Judecătoarea Ramona Grațiela Milu ar fi câștigat turul doi al alegerilor…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE Judecătoarea Ramona Grațiela Milu ar fi câștigat turul doi al alegerilor pentru noul CSM, însă judecătorul Mihai Ghica ar fi pierdut / SURSE Secția pentru judecători din noul CSM ar rămâne sub controlul grupării Savonea cu 5-4

UPDATE 20:00: SURSE Judecătorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj, considerat reformist, ar fi pierdut turul doi al alegerilor pentru noul CSM în fața președintelui Tribunalului Dâmbovița, Narcis Erculescu, numit în funcție de actuala Secție pentru judecători a CSM dominată de gruparea judecătoarei Lia Savonea.

Prin urmare, Secția pentru judecători din noul CSM ar rămâne sub influența grupării Savonea cu un scor de 5-4, au explicat surse din magistratură pentru G4media.ro. Alte surse susțin însă că în noul CSM ar putea fi două sfere de influență, una centrată în jurul Liei Savonea, alta în jurul șefei Tribunalului București, Laura Radu, aleasă în noul CSM.

La procurori, Claudiu Sandu ar fi câștigat în fața lui Sorin Flonta, iar procuroarea Cătălina Sântion ar avea un ușor avans în fața lui Sorin Lia.

UPDATE ora 16:00: SURSE Judecătoarea Ramona Grațiela Milu de la Curtea de Apel Brașov ar fi câștigat turul doi al alegerilor pentru noul CSM cu 416 voturi la 336 în fața președintelui Curții de Apel Craiova, judecătorul Adrian Glugă, au declarat pentru G4media.ro surse din magistratură.

Articol inițial: Turul doi al alegerilor pentru noul CSM are loc miercuri la ora 13 în adunările generale ale curților de apel, tribunalelor și parchetelor de pe lângă tribunale și judecătorii. În joc sunt 4 posturi de membru CSM.

Turul doi de scrutin se organizează pentru al treilea loc de membru CSM din partea curților de apel, pentru al doilea loc de membru CSM din partea tribunalelor, pentru cel de-al doilea membru procuror de la parchetele de pe lângă tribunale și pentru un membru procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii.

Turul doi la judecători din partea curților de apel este între judecătoarea Ramona Grațiela Milu de la Curtea de Apel Brașov și judecătorul Adrian Glugă, președintele Curții de Apel Craiova. Din partea tribunalelor, alegerile sunt între judecătorul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj și judecătorul Narcis Erculescu, președintele Tribunalului Dâmbovița.

La procurori, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, alegerile sunt între procurorul brașovean Claudiu Sandu și prim-procurorul Parchetului Sălaj, Sorin Flonta. Iar la parchetele judecătoriilor, între procurorul șef la Parchetului Sectorului 3, Cătălina Sântion, și procurorul șef de la Parchetul Judecătoriei Corabia, Sorin Lia.

Cine sunt candidații

Judecătoarea Ramona Grațiela Milu de la Curtea de Apel Brașov a protestat pe treptele instanței împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, s-a exprimat pentru eliminarea anomaliei introduse de PSD prin care s-a ajuns ca pensia magistraților să fie mai mare ca salariul şi este vehement criticată de publicațiile care susțin inculpații.

Judecătorul Adrian Glugă este preşedinte al Curţii de Apel Craiova şi a fost şef al DIICOT pentru o scurtă perioadă, în 2006. La sfârșitului anului trecut, Glugă a fost numit șef al Curții de apel Craiova pentru un mandat de 3 ani începând cu ianuarie 2022 de către Secția pentru judecători a CSM dominată de gruparea fostei șefe a Consiliului, Lia Savonea.

Mihai Ghica este judecător la Secția penală a Tribunalului Cluj. Este membru al asociaţiei Forumul Judecătorilor şi a fost lider al protestelor magistraților împotriva modificărilor PSD la legile Justiției. Este magistratul care l-a condamnat la 5 ani de detenție pentru corupție pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. S-a exprimat pentru un aviz al Comisiei de la Veneția la desființarea Secției Speciale și re-înființarea ei sub un alt format și nume. Este criticat de publicațiile care susțin inculpații.

Contra-candidatul lui este Narcis Erculescu, președinte al Tribunalului Dâmboviţa. Narcis Erculescu a fost numit președinte al Tribunalului Dâmbovița pentru un mandat de 3 ani îcepând cu ianuarie 2022 de către Secția pentru judecători a CSM dominată de gruparea Lia Savonea.

Claudiu Sandu este procuror la Parchetul județean Brașov, a fost protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției şi e considerat un criminalist profesionist.

Contra-candidatul lui, procurorul Sorin Flonta, este prim-procurorul Parchetului Sălaj și – pentru că vine din această zonă – este considerat în sistemul de justiție ca fiind apropiat de șeful SRI Eduard Hellvig și șeful MAI Lucian Bode.

Cătălina Sântion este procuror șef la Parchetului Sectorului 3 București. E soția lui Marian Sântion, fost șef al DGA și procurorul DIICOT care a instrumentat primul dosar al fraților Cămătaru.

Sorin Lia este procuror șef la Parchetul Judecătoriei Corabia și co-președinte, alături de procurorul militar Bogdan Pîrlog, al Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Care e miza

Miza alegerilor ar fi controlul grupării Savonea asupra Secției pentru judecători din noul CSM, au explicat pentru G4media.ro surse din magistratură. În acest moment, gruparea Savonea ar controla 4 membri din 9 din viitorul Consiliul.

Dacă ar ieși Milu și Ghica, ar rămâne 4 din 9. 4 la 5, a explicat un magistrat pentru G4media.ro sub protecția anonimatului. ”E vorba de controlul CSM, de încercarea de a bloca o majoritate reformistă, dar și dorința de a stopa orice informație din CSM. În noile legi ale justiției, nici măcar ședințele de secții sau plen nu mai sunt difuzate live. Pur și simplu se încearcă acoperirea oricărui abuz, să nu se mai afle nimic, liniște și pace”, a declarat magistratul.

Pentru Secția de judecători, pentru majoritatea actuală, important este ca cei doi judecători aleși în primul tur, Milu și Ghica, să nu ajungă în consiliu, dar, pentru Lia Savonea există și miza personală a impunerii a doi candidați fidelizați, Glugă și Erculescu. Pentru a-și păstra influența și a putea reveni peste 2 ani în CSM din postura de președintă a ICCJ”, a explicat pentru G4media.ro procurorul militar Bogdan Pîrlog, co-președinte ale Asociației Inițiativa pentru Justiție.

La Secția pentru procurori, miza ar fi controlul asupra secției care dă avizele pentru procurorii șefi de la marile parchete. Secția are 7 membri cu tot cu cei de drept, ministrul Justiției și procurorul general.

Aici miza o reprezintă schimbarea orientării Secției și crearea unei majoritați apropiate de ministrul justiției oricare ar fi acela.

Dacă ne uitam la votul din plen cu ocazia soluționării celor 4 contestații pentru organizarea turului 2, constatăm disperarea de a păstra candidatul care luase în primul tur cele mai multe voturi la nivelul parchetelor judecătoriilor. Pentru pierderea majorității pro-justiție în cadrul Secției pentru procurori este de ajuns ca un singur candidat dispus la compromis să fie ales”, a declarat pentru G4media.ro procurorul militar Bogdan Pîrlog.

Ceilalți membri aleși ai Secției pentru procurori din noul CSM sunt Daniel Horodniceanu, reprezentant al Parchetului Înaltei Curți, Emilia Ion din partea parchetelor Curților de apel și Bogdan Staicu din partea parchetelor de pe lânga tribunale.

Daniel Horodniceanu a fost șef DIICOT, protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, membru al unei asociații de procurori active în acest sens.

Emilia Ion este procuror adjunct la Parchetul Curții de Apel București. Și-a învins în alegeri propriul șef, pe procurorul general al PCA București, Viorel Cerbu, iar Bogdan Staicu – șeful Parchetului Tribunalului București, considerat un criminalist profesionist.

În 2023 expiră mandatele actualilor șefi ai PG și DNA, Gabriela Scutea și Crin Bologa.

Context. Vezi aici care sunt ceilalți membri aleși în primul tur de scrutin al noului CSM.

În vară, actualul CSM a decis organizarea unui tur doi pentru cele două posturi de membru din partea judecătorilor ca urmare a contestațiilor depuse și a faptului că niciun candidat nu întrunise majoritatea de 50 + 1. Înalta Curte a decis apoi organizarea unui tur doi și pentru celelalte două posturi contestate de la procurori.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. CE ATATA AGITATIE ? VOR FI CEI STABILITI DE PARTID…

  2. relaxa, le place sclavia si mascarada ! interesele personale sunt peste interesele unei institutii – care ar trebui sa apere buna functionare a justitiei. In sec 21 politica de zvon, lenea, frica, etc etc etc ii transforma in sclavi de partid …

  3. Precum „cosa nostra” dar legal!

  4. Ce veste buna!

  5. Cand o vad pe doamna din poza stau si ma intreb…. Cine poate sa tufă asa ceva?

  6. Lia Savonea zici ca e moartea in vacanta,mai e si corupta,la CSM nu vor castiga niciodata reformistii pentru ca va fi o mare problema pentru politicienii mafioti de la psd-pnl.

  7. Muma padurii judiciare !

  8. Sunt Câțu și vreau să o tuf eu pe sexy Savonea, se xy mamasita….

  9. Varanul poate dormi linistit. N-a contat degeaba pe premierul LUI, care a asezat piesele conform ordinelor. Muma-Padurii are in continuare treaba. Nu se pensioneaza niciodata, pt ca gustul puterii e delicios.

  10. Dâmbovița bate Someșu. Nu-i mare baiu, că nici pă Someș nu mai curge apa așa limpede.