Turul Franței: Jonas Vingegaard – Tadej Pogacar, un duel pentru istorie
Cine se aștepta la competiția de anul acesta dintre slovenul Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), câștigătorul edițiilor 2020 și 2021 ale Marii Bucle, și danezul Jonas Vingegaard (Visma Lease-a-Bike), câștigătorul din 2022 și 2023, nu a fost dezamăgit: etapa a 11 lungă de 211 km din Masivul Central a fost una care va rămâne în istorie.
Pogacar, cu tricoul galben de lider al clasamentului general pe umeri și un avans de un minut și 15 secunde față de marele său rival, beneficiind de o echipă mai solidă, a lansat un atac ce se dorea decisiv în antepenultima ascensiune a zilei, Puy Mary, cu vârful la 1.589 de metri, detașându-se la 35 de secunde.
În penultima ascensiune, dotată cu bonificații de 8, 5 și 2 secunde pentru primii trei ajunși la vârf, Vingegaard a recuperat acest handicap pe cei 4,4 kilometri de urcuș și deși slovenul a câștigat sprintul la vârf, cei doi au continuat să colaboreze la coborâre și în ultima ascensiune a zilei pentru a se distanța de ceilalți concurenți, în specialul de belgianul Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) și slovenul Primoz Roglic (Red Bull Bora-Hansgrohe), care au format un cuplu de urmăritori în spatele celor doi mari campioni.
Această colaborare cu rotație în frunte și trenă s-a oprit la 3 km de sosire, când Pogacar s-a postat ferm în roata din spate a lui Vingegaard. A urmat în ultimul kilometru al cursei o joacă de-a șoarecele (Vingegaard) și pisica (Pogacar), dar danezul a fost primul care a lansat sprintul cu 200 de metri de linia de sosire, rezistând revenirii slovenului și obținând prima sa victorie de etapă în Turul Franței în fața marelui său rival.
Bilanțul etapei: un câștig net prin jocul bonificațiilor de o secundă pentru Vingegaard care este acum la 1 minut și 14 secunde de lider, cu Evenepoel intercalat pe locul 2 la 1 minut și 6 secunde. Mai importantă este însă victoria psihologică a lui Vingegaard, care dovedește, înaintea abordării celor două principale masive muntoase – Pirineii și apoi Alpii – că indiferent dacă Pogacar este ciclistul numărul 1 al momentului – el este probabil cel mai bun ciclist din Turul Franței, competiția numărul 1 a ciclismului mondial și una dintre cele mai mari al sportului mondial, în orice caz competiția anuală cea mai urmărită în direct la TV în peste 200 de țări și teritorii.
După sfârșitul etapei Pogacar l-a felicitat pe Vingegaard, iar Evenepoel i-a felicitat pe amândoi, o sportivitate devenită tradițională în ciclism în pofida rivalităților la vârf.
În interviul său de după etapă Vingegaard a fost extrem de emoțional, izbucnind în plâns, când a fost întrebat ce înseamnă această victorie pentru el, la ceva mai mult de trei luni după accidentarea extrem de gravă căzând într-o cursă din Țara Bascilor în care și-a fracturat mai multe coaste și a suferit un plămân perforat. De atunci danezul s-a refăcut, dar nu a mai concurat oficial înainte de Turul Franței. În interviul cu rețeaua britanică ITV, Vingegaard a spus că-și datorează revenirea familiei sale, soția sa Trine Marie Hansen, și fiica sa Trine de 4 ani.
Duelul dintre Pogacar și Vingegaard amintește de dueluri similare din trecut – Fausto Coppi – Gino Bartali, Jacques Anquetil – Raymond Poulidor, Eddy Merckx – Luis Ocana, Bernard Hinault – Greg Le Mond. Cei doi au temperamente diferite, cu Pogacar fiind un atacant născut ca Merckx sau Hinault, în timp ce Vingegaard este mai calculat, asemănându-se cu Anquetil sau Miguel Indurain, ca să-i cităm doar pe cvintuplii câștigători ai Marii Bucle.
Desigur că vor fi și sceptici care să reamintească de faptul că ciclismul a fost un sport al trișorilor în care dopajul a fost o plagă, mai ales la începutul acestui secol, culminând cu descalificarea americanului Lance Armstrong, câștigător al Turului Franței de șapte ori consecutiv în perioada 1999 – 2005. Ciclismul este astăzi un sport mult mai curat ca în trecut, fiind sportul cel mai controlat: cicliștii sunt pasibili de controale antidoping inopinate practic 365 de zile pe an, 24 de ore pe zi.
Ceea ce s-a petrecut azi pe șoselele Turul Franței a fost un eveniment sportiv de o spectaculozitate greu de întrecut de orice alt sport. Duelul Pogacar – Vingegaard din data de 10 iulie 2024 va rămâne cu certitudine ca un moment de referință în istoria ciclismului și a sportului mondial.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank