Uber și Taxify: Solicităm membrilor Guvernului să amâne o potențială Ordonanță de Urgență, în numele celor peste 2 milioane de utilizatori și a zecilor de mii de șoferi care folosesc platformele noastre pentru a-și câștiga existența
Uber și Taxify solicită Guverului să amâne o potențială Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii taximetriei, invocând cele 2 milioane de utilizatori și a ”zecile de mii de șoferi care folosesc platformele noastre pentru a-și câștiga existența”.
Guvernul intenționează să modifice legea taximetriei prin ordonanţă de urgenţă. Potrivit proiectului, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării, sintagma „în mod repetat” va fi eliminată din lege, fapt ce va afecta activitatea aplicaţiilor Uber şi Taxify. Astfel, poliţiştii îi pot sancţiona pe şoferii care fac transport de persoane contra cost, dacă nu au licenţă valabilă de taxi.
Sancţiunile pot ajunge la cinci mii de lei, chiar de la prima abatere.
Câteva sute de taximetre, microbuze și autobuze s-au strâns joi dimineață în Piața Victoriei și cer interzicerea UBER și a firmelor de transport care nu au autorizație. Manifestația este organizată de asociația COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România), și este a doua consecutivă în fața guvernului după cea de miercuri organizată de FORT (Federaţia Operatorilor Români de Transport).
Comunicatul celor două companii:
„Apreciem deschiderea Guvernului la dialog și îi asigurăm de cooperarea noastră deplină pentru modernizarea legislației de transport, în linie cu recomandările Comisiei Europene, conform căreia aceste servicii noi trebuie reglementate și nu interzise.
Până când vom avea și în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor țări membre UE, solicităm membrilor Guvernului să amâne o potențială Ordonanță de Urgență, în numele celor peste 2 milioane de utilizatori și a zecilor de mii de șoferi care folosesc platformele noastre pentru a-și câștiga existența.
Peste 2 milioane de oameni din România folosesc în mod activ Uber, Taxify sau alte aplicații similare. 1 din 10 români folosesc și apreciază aceste servicii pentru că sunt accesibile, sigure, de calitate și de încredere. Conform unui studiu IRES, 7 din 10 tineri văd aplicațiile noastre ca pe o alternativă la mașina personală, în timp ce 9 din 10 își doresc ca autoritățile să încurajeze dezvoltarea acestui tip de servicii alternative și să nu le limiteze.
Până acum, această nouă industrie a serviciilor alternative de transport a contribuit cu zeci de milioane de euro la economia locală, în doar câțiva ani. În același timp, am contribuit la crearea și menținerea a zeci de mii de locuri de muncă care aduc noi taxe la bugetele publice.
Potențialul este unul considerabil, iar angajamentul nostru comun este să investim în continuare în dezvoltarea acestei industrii în România. Ne dorim să lucrăm cu autoritățile pentru a ajuta la eficientizarea transportului urban, reducerea poluării și rezolvarea crizei parcărilor din marile orașe.
Împărtășim părerea industriei de taxi că este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ, însă credem că aceste schimbări trebuie să favorizeze dezvoltarea industriei de mobilitate.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii