Ucigașul fără miros: Copii de 9 ani din Marea Britanie ajung în stare gravă la spital din cauza vapatului/ ”Plămânii erau doar o masă de găuri și bășici sângerânde”/ Medicii cer interzicerea completă a reclamelor
Copiii de vârstă școlară primară din Marea Britanie ajung în spital din cauza vapatului excesiv. Cifrele arată că au existat 15 cazuri în care copiii cu vârsta de până la 9 ani au trebuit să fie internați în anul până în aprilie. Băieții și fetele de vârstă școlară primară se îmbolnăvesc atât de tare din cauza vapatului încât ajung la spital, potrivit unei investigații Sky News.
Cifrele de la NHS England, sistemul public de sănătate britanic, arată că au existat 15 cazuri în care copiii cu vârsta de 9 ani sau mai puțin au avut nevoie de internare până în luna aprilie, în creștere față de cele 12 cazuri de anul trecut și două cazuri din 2021.
Profesorul Andy Bush, medic pediatru pneumolog la Royal Brompton Hospital din vestul Londrei, spune că este „absolut îngrozit” de aceste statistici.
- „Copiii mici sunt expuși la substanțe care creează dependență, substanțe care sunt toxice, iar o parte din toxicitate nu este cunoscută. Este o junglă… pur și simplu nu știm ce se află în majoritatea acestor lucruri. Utilizarea acută a țigărilor electronice îi poate duce la spital, îi poate duce la terapie intensivă, cu hemoragii pulmonare, colaps pulmonar sau alte afecțiuni”, explică specialistul.
„Interzicerea completă” a reclamelor pentru vaping în Marea Britanie este necesară, afirmă un grup de cercetare medicală după un studiu asupra tinerilor privind vapatul. Vaparea tinerilor „devine rapid o epidemie”, avertizează medicii pentru copii, care cer interzicerea vaporilor de unică folosință.
Pentru mulți fumători, vapatul a fost cheia pentru a renunța la ceea ce reprezintă cea mai mare cauză de deces care poate fi prevenită, țigările ”normale”.
Rosey Christoffersen a murit după ce amândoi plămânii ei au cedat
Dar Rachel Howe este convinsă că vapatul este ceea ce a ucis-o pe fiica ei de 18 ani, Rosey Christoffersen, în februarie 2015, la șase luni după ce a început să fumeze mult.
- „Trebuia să mă sune la ora 17.30, dar nu a sunat. Am sunat-o eu și mi-a răspuns unul dintre membrii echipajului de ambulanță și mi-a spus că suntem cu fiica dvs. și că lucrăm să o salvăm. Ieșise de la serviciu și s-a prăbușit”.
Rosey suferise un atac de cord, dar ceea ce îl provocase fusese colapsul brusc al ambilor plămâni – un pneumotorax bilateral. Creierul ei era lipsit de oxigen și, două zile mai târziu, a fost clar că nu va supraviețui.
Lui Rachel, din Wirral, i s-a spus că plămânii lui Rosey erau „doar o masă de găuri și bășici numite sângerări”.
- „Ca să fiu sinceră, la spital a fost o tăcere stupefiantă”, a spus ea.
Rosey fusese de mai multe ori la medic cu dureri în piept în lunile dinaintea morții sale, dar, fiind o fotbalistă activă și în formă, a fost pusă pe seama unei întinderi musculare.
- „Găseam sticle și sticle goale (din lichidul de vapare, n.red.). Îl avea în mod constant în gură. Și îi tot spuneam: „Știi, tu nu ai fuma atât de mult… de ce fumezi atât de mult?”, explică femeia.
Nu a fost efectuată nicio autopsie, nu s-a făcut nicio legătură oficială, dar Rachel spune că medicii i-au spus că „probabil” vapingul a fost de vină. Profesorul Bush merge mai departe de atât, adăugând că nu a văzut niciodată un colaps pulmonar dublu la o persoană tânără și în formă.
- „Cred că mama are dreptate. Nu mă pot gândi la nicio altă explicație care să acopere faptele”, spune medicul.
Este ilegal să vinzi vapes la persoane sub 18 ani, iar cutiile sunt etichetate clar. Dar este ușor de înțeles de ce anumite produse ar atrage copiii. Sunt viu colorate, aromate ca fructele sau dulciurile și, la aproximativ 5 lire sterline fiecare pentru un vape de unică folosință, sunt ieftine. Unele arată ca niște farduri, altele ca niște pixuri.
Guvernul a anunțat recent că va lua măsuri drastice împotriva firmelor care vizează în mod ilegal adolescenții cu publicitate pe platforme precum TikTok.
De asemenea, vor fi înființate „echipe de combatere a vape-urilor ilicite”, cu un cost de 3 milioane de lire sterline, pentru a descoperi comercianții care le vând tinerilor.
În total, 40 de tineri cu vârste de până la 19 ani au fost internați în spitalele din Marea Britanie în ultimul an din cauza vapatului.
Context în România
De cinci ani de când se comercializează în România produsele alternative la țigările clasice, variantele cu tutun încălzit sau electronice, la tineri ajung mesaje aproape exclusiv din partea industriei producătoare.
Lipsește vocea medicilor și a experților care să spună cât de sănătoase sunt aceste produse „dintr-un motiv foarte simplu”: este nevoie de studii validate științific, credibile, care să permită mediului academic să tragă anumite concluzii, spune Ramona Brad, director de proiect al „Inițiativei 2035 România fără tutun”.
Studiile preliminare arată însă că aceste produse au un conținut mare de substanțe nocive cu efecte asupra plămânilor și sistemului cardiovascular.
În România, peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată datele preliminare ale celui mai recent studiu din România despre fumat, realizat de Institutul de Sănătate Publică, în perioada octombrie-decembrie 2022, și publicat de G4media.ro.
- „Este extrem de nefericit că mesajul care ajunge la tineri, mesajul educațional între ghilimele, pentru că nu este cel care ar trebui să ajungă, este exclusiv sau aproape exclusiv cel direcționat de către industria producătoare și ca atare vocea medicului și a expertului științific, care ar trebui să valideze anumite supoziții sau care ajunge să dea informațiile corecte, nu prea ajunge să fie promovată.”, afirmă expertul Ramona Brad, la o dezbatere online a G4media.ro, de pe platforma ENTR dedicată tinerilor. Aceasta ocupă poziția de director de proiect al inițiativei 2035 România fără tutun, un demers la care au aderat 350 de organizații non-guvernamentale din România.
Potrivit expertului, tânărul român este de aproximativ 5 ani de când aceste produse au apărut pe piață, bombardat la propriu cu mesaje din afișele publicitare pe care le poate vedea în spațiul public peste tot, cu mostre și prezentări de produse care se întâmplă la orice eveniment dedicat tinerilor, de la concerte, festivaluri, spații publice și orice loc frecventat de cei tineri.
- „Nu în ultimul rând, adolescentul și tânărul român găsesc extrem de accesibil produsul respectiv, pentru că el beneficiază de taxare diferențiat și este favorizat de statul român din punct de vedere al reglementării legate de taxare.”, spune reprezentantul inițiativei din România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank