Ucraina a dezvoltat o tehnologie prin care este capabilă să deturneze spre Rusia și Belarus dronele Shahed lansate de armata rusă
Ucraina utilizează sisteme avansate de război electronic pentru a intercepta și modifica coordonatele de satelit ale dronelor rusești de atac Shahed, redirecționându-le înapoi pe teritoriul Rusiei și Belarusului, a scris cotidianul francez Le Monde, citat de portalul ucrainean United24Media.
O sursă apropiată serviciilor de informații militare ucrainene a declarat: „Acesta este rezultatul tehnologiei «spoofing» – interceptarea coordonatelor de satelit”.
„Vorbim despre rezultatul spoofing-ului [înlocuirea coordonatelor de satelit]. Aceste drone nu o iau razna, ci sunt redirecționate în mod deliberat către Rusia și Belarus”, afirmă sursa citată.
În dimineața zilei de marți, 26 noiembrie, Rusia a lansat un număr record de 188 de drone Shahed, însoțite de 4 rachete balistice Iskander-M, în cel mai mare atac cu drone înregistrat în cele 1.000 de zile de la începutul războiului, potrivit Forțelor aeriene ucrainene.
Cele 192 de ținte aeriene au fost lansate din regiunile Voronej, Oryol, Kursk și Krasnodar din Rusia.
Forțele ucrainene de apărare aeriană au reușit să doboare 76 de drone folosind avioane de luptă, elicoptere, baterii mobile de apărare aeriană și rachete sol-aer, completate de bruiaj electronic.
Alte 95 de drone au fost deturnate folosind tactici de spoofing care manipulează coordonatele sateliților care ghidează dronele și rachetele prin spațiul aerian ucrainean.
Între 24 și 26 noiembrie, un număr record de 43 de drone Shahed au fost trimise din Ucraina către Belarus.
Rerutarea acestor drone este menționată din ce în ce mai des în rapoartele forțelor aeriene ucrainene (autoritățile ruse sau belaruse nu au raportat niciodată astfel de incidente).
Ucraina a dezvoltat în mod activ și cu succes sisteme de război electronic (EW) pentru a contracara dronele inamice, ceea ce contribuie la conservarea sistemelor sale limitate de apărare aeriană și a rachetelor. Conform unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), aceste sisteme dezactivează dronele forțându-le să își schimbe cursul și să se prăbușească după ce rămân fără combustibil.
Ce este spoofing-ul?
Spoofing este substituirea sau, mai exact, corectarea datelor care vin de la sateliții de navigație către receptorul unei rachete sau al unei drone. Acest receptor primește și procesează coduri speciale de la mai mulți sateliți în același timp. Există mai multe sisteme de navigație prin satelit, de exemplu, GPS-ul american, GLONASS-ul rusesc sau Beidou-ul chinezesc.
„Spoofing-ul presupune adăugarea unei erori pe care receptorul nu o poate distinge de codul real al satelitului și este obligat să o ia în considerare în calculele sale”, a explicat pentru BBC specialistul în război electronic Yaroslav Kalinin. „Astfel, numărul de coduri eronate pe care le puteți adăuga la semnalul real al satelitului poate deveni la un moment dat suficient pentru a induce în eroare receptorul”.
De fapt, transmițătorul sistemului de război electronic simulează o nouă constelație de sateliți și adaugă 60 de sateliți fictivi la cei 10 reali. Ca urmare, receptorul rachetei poate, de exemplu, să decidă că se află în cealaltă emisferă a Pământului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank