Ucraina a mutat sărbătoarea oficială de Crăciun din 7 ianuarie în data de 25 decembrie, cea mai recentă măsură pentru a se distanța de Rusia
Președintele Volodimir Zelenski a promulgat un proiect de lege parlamentar care vizează „abandonarea moștenirii rusești de impunere a sărbătorilor de Crăciun”. Legea prevede mutarea Crăciunului pe rit vechi de pe data de 7 ianuarie la data 25 decembrie, relatează BBC.
În ultimii ani, Kievul a tăiat legăturile religioase, culturale și de altă natură cu Rusia, aliniindu-se cu Occidentul. Acest proces s-a intensificat după invazia pe scară largă a Rusiei în 2022.
Zelenski a semnat legea vineri – la două săptămâni după ce a fost adoptată de legislatorii ucraineni.
Legea mai prevede, de asemenea, mutarea altor două sărbători de stat, Ziua Statului Ucrainean, de la 28 iulie la 15 iulie, și Ziua Apărătorilor, care comemorează veteranii forțelor armate, de la 14 octombrie la 1 octombrie.
Până în prezent, Moscova nu a făcut niciun comentariu public pe această temă.
Timp de secole, mai întâi Rusia imperială și apoi Uniunea Sovietică dominată de Moscova au încercat – dar au eșuat întotdeauna – să controleze în totalitate Ucraina. Acest lucru a inclus autoritatea impusă a Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) asupra bisericilor din Ucraina.
Dar în 2019, recent înființata Biserică Ortodoxă a Ucrainei (OCU) a primit independența din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume.
Măsura a provocat un răspuns furios în cadrul ROC, care apără în mod deschis invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina.
Până în acest an, OCU – la fel ca alte câteva biserici ortodoxe, printre care și ROC – a sărbătorit ziua de Crăciun pe 7 ianuarie, în conformitate cu calendarul iulian.
Însă, în prezent, OCU a trecut oficial la calendarul gregorian, mai precis, folosit în majoritatea părților lumii.
În ultimii ani, mulți credincioși ucraineni s-au alăturat OCU, iar majoritatea dintre ei probabil că vor sărbători acum Crăciunul pe 25 decembrie.
Vor fi, de asemenea, cei care vor marca Crăciunul de două ori. În același timp, milioane de oameni încă urmează Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), cealaltă ramură consacrată, cu parohii în toată țara.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii