G4Media.ro

Ucraina a obţinut la reuniunea Grupului de la Ramstein noi ajutoare militare…

Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Ucraina a obţinut la reuniunea Grupului de la Ramstein noi ajutoare militare de circa 21 de miliarde de euro

Aliaţii Ucrainei i-au promis vineri acesteia noi ajutoare militare ce însumează aproximativ 21 de miliarde de euro, a anunţat ministrul britanic al apărării, John Healey, potrivit agenţiei DPA.

Ministrul britanic a prezentat în declaraţia sa aceste ajutoare militare ca fiind angajamente noi, dar în realitate majoritatea acestora erau deja cunoscute sau fuseseră anunţate anterior şi acum sunt doar reconfirmate, precizează AFP, transmite Agerpres.

Pe de altă parte, aceste ajutoare nu vor fi toate oferite Kievului anul acesta. De pildă, Germania a confirmat un ajutor militar de 11 miliarde de euro pentru Ucraina, dar acesta va fi livrat eşalonat până în anul 2029.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat săptămâna trecută că ţările membre ale Alianţei au promis Ucrainei în primele trei luni ale acestui an circa 20 de miliarde de euro ca asistenţă până la sfârşitul anului în curs.

Healey şi omologul său german Boris Pistorius au co-prezidat la sediul NATO din Bruxelles o întâlnire a miniştrilor apărării din ţările Grupului de contact pentru Ucraina, cunoscut şi ca Grupul de la Ramstein, ce reuneşte circa 50 de ţări care susţin militar Ucraina în războiul cu Rusia, dintre care aproximativ 40 au participat la întâlnirea de vineri.

„Sunt impresionat şi recunoscător pentru anunţuri şi angajamente, pentru pachetele de ajutor oferite (Ucrainei) de parteneri din întreaga lume”, a declarat ministrul german.

Totuşi, acesta din urmă a precizat că Germania nu poate oferi Ucrainei noi sisteme antiaeriene Patriot, întrucât ea însăşi aşteaptă să-i fie livrate astfel de sisteme de către producătorul american. În schimb, Germania intenţionează să furnizeze Ucrainei peste 100 de radare de supraveghere terestră, patru sisteme antiaeriene suplimentare IRIS-T şi peste 300 de rachete pentru aceste baterii.

Printre alte arme şi muniţii pe care le va oferi Berlinul armatei ucrainene în viitorul apropiat se regăsesc circa 100.000 de noi obuze de artilerie, 300 de drone de recunoaştere, 25 de vehicule de luptă ale infanteriei Marder, 15 tancuri Leopard 1A5, 120 de lansatoare portabile de rachete antiaeriene şi 14 sisteme de artilerie, a detaliat ministrul Boris Pistorius.

El a amintit că Germania a livrat recent Ucrainei încă 30 de rachete antiaeriene Patriot, dar a insistat că nu poate oferi noi sisteme de acest tip.

Preşedintele american Donald Trump i-a promis luna trecută preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că-l va ajuta să obţină noi sisteme antiaeriene americane Patriot, respectiv „să colaboreze cu el pentru a vedea ce mai este disponibil, în special în Europa”, în ţările care dispun de astfel de sisteme.

Potrivit ministrului german al apărării, „pacea în Ucraina pare să nu fie posibilă în viitorul apropiat”. „Noi vom asigura că Ucraina continuă să beneficieze de susţinerea noastră militară comună. Rusia trebuie să înţeleagă că Ucraina poate continua lupta şi că noi o sprijinim”, a indicat Boris Pistorius.

Regatul Unit a anunţat de asemenea un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în comun cu Norvegia şi în valoare de circa 450 de milioane de lire sterline (peste 580 de milioane de dolari).

Analiştii militari avertizează că, în lipsa unor noi ajutoare militare externe, armata ucraineană riscă să se confrunte cu dificultăţi şi mai mari, în timp ce Rusia intensifică operaţiunile ofensive.

Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a intervenit prin videoconferinţă la reuniunea formatului de la Ramstein. „Lucrul cel mai important este că a participat”, a răspuns Pistorius când a fost întrebat despre absenţa lui Hegseth de la reuniunea acestui grup într-un moment în care europenii se tem de o dezangajare a SUA din Europa şi din Ucraina.

Pete Hegseth „s-a adresat audienţei cu aprecieri pe care le-aş descrie drept interesante şi corecte, având în vedere ce au făcut europenii de la începutul anului”, a adăugat ministrul german.

Statele Unite nu au mai aprobat după revenirea lui Donald Trump la putere niciun pachet de ajutor militar pentru Ucraina, dar au continuat să-i livreze arme şi muniţii din fondurile aprobate de administraţia fostului preşedinte Joe Biden.

Trump doreşte încheierea acestui război, dar deocamdată nu a reuşit să obţină decât un armistiţiu temporar privind atacurile asupra infrastructurile energetice, armistiţiu pe care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc că nu-l respectă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe TOCZAPARU e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.