Ucraina, acuzată la CEDO de către Rusia pentru multiple încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului
Rusia a anunțat joi că va depune o plângere împotriva Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), acuzând-o că este vinovată pentru prăbușirea zborului MH17, doborât în anul 2014 și de moartea unor civili în timpului conflictului dintre cele două state, transmite AFP, citat de Agerpres.
Cazul se bazează pe „o plângere interstatală împotriva Ucrainei, în acord cu Articolul 33 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului” care statuează cu privire la afacerile între țări la CEDO, potrivit unui comunicat al parchetului rus.
Astfel, Rusia acuză autoritățile pro-occidentale de la Kiev că sunt responsabile pentru moartea unor civili în timpul Revoluției de pe Maidan din Ucraina în 2014 și în timpul conflictului ce a urmat împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, eveniment ce a dus la decesul a 13.000 de oameni.
De asemenea, Rusia susține că Ucraina este responsabilă pentru bombardamentele care au ucis și rănit cetățeni ruși în sudul țării.
„Forţele armate ucrainene desfăşoară ostilităţi care reprezintă o ameninţare reală pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor ruşi care locuiesc în regiunile de frontieră şi determină mii de cetăţeni ucraineni să se refugieze în Rusia”, se arată în comunicatul parchetului rus.
Totodată, Moscova acuza Ucraina că este vinovată pentru doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines în iulie 2014 în timp ce se afla pe teritoriul aerian al Ucrainei. Evenimentul a dus la moartea a 298 de oameni.
Potrivit unei anchete internaționale, avionul a fost distrus de o rachetă BUK transportată din Rusia în zona de conflict și ar fi fost lansată de separatiști, care credeau că doboară un avion militar ucrainean. Rusia crede că Ucraina este responsabilă, deoarece nu și-a închis spațiul aerian în regiune, deși în regiunea respectivă aveau loc conflicte. Un proces în contumacie în acest caz a început în luna martie în Olanda.
Mai mult, Kievul este acuzat de măsuri discriminatorii față de rusofonii ce trăiesc în Ucraina și că a tăiat aprovizionarea cu apă în peninsula Crimeea, anexată în 2014, a generând „consecinţe umanitare, ecologice şi economice extrem de proaste”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a afirmat că solicitarea Rusiei este „absolut legală”, și că „Vladimir Putin a vorbit de procese negative care au loc în prezent în Ucraina. Rusia are dreptul să aştepte o reacţie” de la CEDO.
Sursa foto: Wikipedia/ CherryX – Clădirea CEDO
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii