Ucraina amenință Slovacia cu întreruperea alimentării cu energie electrică din cauza disputei legate de acordul privind gazele cu Rusia
Ucraina nu este îngrijorată de amenințările Slovaciei de a întrerupe livrările de energie către Kiev, după ce a refuzat să prelungească un acord privind gazele naturale cu Rusia – relatează Politico, citân d un înalt oficial ucrainean din domeniul energiei.
Premierul slovac Robert Fico a avertizat săptămâna aceasta că ar putea lua „măsuri reciproce”, inclusiv oprirea exporturilor de energie electrică către Ucraina în plină iarnă, după ce Kievul a exclus prelungirea acordului din 2019, care permite gazului să curgă prin țară către Europa Centrală.
„Nu cred că ar face acest lucru”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, într-un interviu pentru Politico, argumentând că măsura ar fi «absolut contrară» normelor UE. Kievul a apelat, de asemenea, la Comisia Europeană, pentru a începe o consultare oficială pe această temă, a spus el.
Între timp, Kievul ar putea înlocui energia pierdută cu importuri din România și Polonia, a declarat Galushchenko. Varșovia și-a oferit deja sprijinul în cazul unei întreruperi.
Dacă „scopul [este] să facă Ucraina [să sufere]”, a spus el, „nu funcționează în această situație”.
Slovacia și Ungaria, conduse de Fico și Viktor Orbán, favorabili Rusiei, încearcă de luni de zile să convingă Kievul să reînnoiască acordul privind gazele, care expiră marți seara.
Deși livrările de gaze care tranzitează Ucraina reprezintă aproximativ 5% din importurile totale ale UE, cele două țări au susținut că o încheiere a acordului le-ar amenința securitatea aprovizionării și au cerut Bruxellesului să le sprijine eforturile de prelungire a acestuia – cereri respinse în mod repetat de Comisie.
Fico s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin, la Moscova, într-o vizită surpriză în timpul sărbătorilor de Crăciun, pentru a discuta despre aprovizionarea cu gaze, ceea ce l-a determinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să îl acuze pe liderul slovac de slăbirea Europei. Întreprinderile din Europa Centrală au solicitat, de asemenea, prelungirea acordului privind gazele.
Cu toate acestea, experții au susținut că există un risc redus ca Slovacia să se confrunte cu penurii de energie în cazul în care acordul se încheie conform așteptărilor, țara fiind mai preocupată de păstrarea veniturilor pe care le obține din transportul și revânzarea livrărilor rusești. Un înalt oficial ucrainean a estimat săptămâna trecută că Slovacia câștigă aproximativ o jumătate de miliard de dolari pe an din accesul la gazul la preț redus.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii