G4Media.ro

Ucraina: Bruxelles vrea să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruși

© European Union 2020 - Source : EP

Ucraina: Bruxelles vrea să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruși

Comisia Europeană a prezentat miercuri propuneri legislative pentru a facilita confiscarea activelor oligarhilor ruși aflați pe lista neagră și pentru a armoniza măsurile de combatere a încălcărilor sancțiunilor decise ca răspuns la războiul din Ucraina, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Potrivit unui proiect de directivă, ar putea fi posibilă confiscarea activelor persoanelor și entităților care eludează sau încearcă să eludeze sancțiunile, pe lângă cele implicate în activități infracționale (spălare de bani, corupție…).

Banii astfel confiscați ar urma să fie vărsați „într-un fond comun de ajutorare a Ucrainei”, a explicat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, în cadrul unei conferințe de presă.

El a adăugat că, în UE, au fost înghețate active în valoare de 10 miliarde de euro ale persoanelor sancționate și au fost blocate tranzacții în valoare de 200 de miliarde de euro.

Bruxelles a propus, de asemenea, adăugarea încălcărilor sancțiunilor pe lista infracțiunilor europene pentru a unifica răspunsul penal al UE, care în prezent este disparat, și pentru a facilita urmărirea penală.

Douăsprezece state membre consideră că încălcarea sancțiunilor constituie o infracțiune penală. În alte 13 cazuri, aceasta este de natură penală sau administrativă, în funcție de gravitatea sa. În celelalte două cazuri, aceasta este tratată doar prin sancțiuni administrative.

Sancțiunile – închisoare sau amenzi – variază, de asemenea, de la o țară la alta.

Confiscarea și lichidarea activelor rusești sunt cerute de Ucraina pentru a-și finanța reconstrucția. Statele Unite și Canada au făcut deja acest pas.

Această idee, apărată în special de țările baltice și de Polonia, a fost susținută de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de șeful diplomației, Josep Borrell, și va fi discutată în cadrul summitului extraordinar din 30 și 31 mai. Cu toate acestea, ea stârnește, de asemenea, prudență, în special în Germania, având în vedere obstacolele juridice în fața unei astfel de măsuri care afectează proprietatea privată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...