G4Media.ro

Ucraina consideră inacceptabil posibilul transfer al Crimeii sub mandat ONU, până la…

Sursa foto: Photo 112858340 © Jarretera | Dreamstime.com

Ucraina consideră inacceptabil posibilul transfer al Crimeii sub mandat ONU, până la crearea condiţiilor pentru organizarea unui referendum

Ministerul de externe al Ucrainei a respins în termeni fără echivoc posibilitatea plasării Crimeii sub mandat ONU până la crearea condiţiilor pentru organizarea unui referendum care să respecte toate normele democratice în această peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, după ce şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski a făcut o propunere în acest sens, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian, transmite Agerpres.

„Integritatea teritorială a Ucrainei nu a fost şi nu va face niciodată obiectul unei dezbateri sau al unui compromis. Crimeea este Ucraina. Punct”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat emis târziu joi seara.

MAE ucrainean subliniază în comunicat că peninsula Crimeea se află în interiorul frontierelor Ucrainei recunoscute la nivel internaţional în 1991 şi insistă că singura soluţie acceptabilă este de a forţa Kremlinul să părăsească acest teritoriu.

Ministrul polonez de externe a sugerat internaţionalizarea temporară a statutului Crimeii ca unul dintre compromisurile posibile pentru a obţine pacea între Ucraina şi Rusia prin negocieri. Sikorski a făcut aceste remarci în timpul forumului Strategiei Europene de la Yalta (YES), desfăşurat între 8 şi 9 septembrie la Kiev. Propunerile sale au fost aduse abia joi în atenţia publicului larg, după ce au fost difuzate de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Potrivit acestuia, peninsula ucraineană este importantă din punct de vedere simbolic pentru liderul rus Vladimir Putin, precum şi importantă strategic pentru Ucraina. Prin urmare, în opinia sa, Kievul şi Moscova nu vor putea conveni asupra păcii fără demilitarizarea Crimeii.

În acest context, Radoslaw Sikorski a sugerat posibilitatea demilitarizării şi plasării peninsulei sub jurisdicţia ONU pentru a organiza, în termen de până la 20 de ani, un referendum corect după un recensământ al rezidenţilor legali din acest teritoriu pentru a decide cui ar trebui să aparţină Crimeea, conform media citate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. cu tot respectul, uite ca crimeea nu e chiar ucraina. si cu atatea refuzuri s-ar putea ca in curand si kiev sa nu mai fie ucraina.

    • Da, ar fi un pret rezonabil, cu conditia sa ramana si demilitarizata pe termen nelimitat, indiferent de rezultatul referendumului (presupunand ca se poate organiza un referendum 100% corect).

    • fara niciun respect, nu avem nevoie de troli rusi aici