G4Media.ro

Ucraina este cea mai minată țară din lume / O generație de…

sursa foto: Armata Ucrainei

Ucraina este cea mai minată țară din lume / O generație de geniști, necesari în contraofensiva ucraineană, este instruită urgent în Polonia

Echipe de specialiști în dezamorsarea bombelor din armata britanică instruiesc inginerii ucraineni pentru a curăța câmpurile minate rusești. Ucraina este în prezent cea mai minată țară din lume, iar acest lucru încetinește progresele militare ucrainene. Pregătirea efectuată de geniștii armatei britanice – ingineri de luptă, dintre care unii s-au confruntat cu obstacole similare în Afganistan – a fost solicitată în mod special de Ucraina.

BBC este prima organizație de știri care a vizitat baza militară din Polonia unde a avut loc antrenamentul.

Majoritatea inginerilor ucraineni, ca și Denys, sunt deja căliți în luptă și au experiență.

El s-a oferit voluntar să lupte a doua zi după ce a început invazia pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022. Această scurtă vizită în Polonia este prima dată când părăsește Ucraina din 2021, prima dată când vede avioane de pasageri care zboară deasupra lui în aproape doi ani.

Denys numește „Explosive Ordnance Disposal” (EOD) cea mai periculoasă meserie din lume. „Avem nevoie de mai mulți geniști”, spune el, „nu avem destui”.

Îl întreb dacă și-a pierdut prieteni făcând această muncă periculoasă. Ochii i se umplu de lacrimi în timp ce dă din cap.

El spune că apreciază ajutorul oferit de frații săi de arme britanici, dar afirmă că Ucraina are nevoie în continuare de mai mult ajutor și echipament occidental pentru a curăța câmpurile minate rusești. „Nu o putem face singuri”, spune el.

Denys spune că, chiar dacă războiul s-ar încheia mâine, ar fi nevoie de sute de ani pentru a curăța minele care au fost puse acum.

Rusia a produs și a amplasat mine la scară industrială în Ucraina.

Acestea sunt acum împrăștiate pe o suprafață de mărimea Floridei; câmpurile de mine pot avea o adâncime de până la 10 km. Doar un metru pătrat poate conține până la cinci explozibili.

La baza militară din Polonia, mai mult de 20 de dispozitive fictive au fost îngropate și capcană de către mica echipă de instruire britanică pe un câmp. Experții britanici în EOD, din Regimentul 35 Geniu, testează abilitățile ucrainenilor pe măsură ce cursul se apropie de final.

Printre dispozitivele pe care le-au ascuns se numără mine antitanc cilindrice mari; mine antipersonal mai mici; mine de tip bounding – care ies din pământ și împrăștie șrapnel pe o suprafață mare – și grenade montate pe un fir de declanșare.

Printre cele care nu sunt expuse se numără minele mici de tip fluture concepute pentru a mutila; altele care se declanșează prin vibrații și nu prin contact direct; și minele care se pot activa și dezactiva singure pentru a evita detectarea.

Rusia a avut la dispoziție zeci de ani pentru a planifica, produce și pregăti aceste arme – care sunt acum una dintre cauzele majore ale victimelor și răniților din Ucraina.

Ihor, care este savant de patru ani, spune că a pierdut deja mai mult de 10 membri ai echipei sale. El spune că o echipă de geniști ar putea avea de-a face cu mai mult de 100 de dispozitive pe zi. De asemenea, ei trebuie adesea să curețe zone aflate încă în raza de acțiune a artileriei rusești și a focului de armament ușor.

Acesta este unul dintre motivele pentru care ei lucrează mai ales noaptea.

De asemenea, geniștii ucraineni sunt ținta deliberată a forțelor rusești pentru a le încetini înaintarea.

„Când avansăm, trebuie să ne asumăm riscuri mai mari. Nu avem întotdeauna timp să vedem dacă minele sunt capcană”, spune Ihor.

Sergentul-major Kevin Engstrom spune că britanicii îi învață pe ucraineni standardul de aur al deminării, care implică timp și răbdare, dar adaugă: „Dacă amenințarea imediată este reprezentată de focuri de armă, nu poți fi întotdeauna lent și metodic”.

Ca și în Afganistan, amenințarea evoluează.

Denys spune că acum este normal să găsim cadavrele soldaților ruși morți prinse în capcane pe teritoriul eliberat. Rusia a plasat mine antitanc unele peste altele pentru a provoca explozii mai mari.

Minele antipersonal mai mici sunt, de asemenea, plasate deasupra minelor pentru vehicule pentru a declanșa o bombă mai mare. Firele de declanșare sunt adesea ascunse în iarbă.

De asemenea, rușii le atârnă acum de copaci cu cârlige atașate, pentru a încerca să agațe uniformele și echipamentele trupelor care avansează.

Deschizând o cale prin aceste capcane ascunse mortale poate fi lent și laborios. Sapeuții ucraineni folosesc mai întâi Vallons, care arată ca niște detectoare de metale, pentru a elibera o cale.

Marea Britanie a furnizat deja Ucrainei 1.500 de astfel de aparate. Atunci când Vallon-ul urlă, geniștii se pun în genunchi și pe burtă pentru a identifica amenințarea. Poate fi o muncă manuală minuțioasă.

Denys admiră furnicile care se târăsc pe pământ înainte de a repera un fir de declanșare. „Voi o faceți mai greu”, râde el.

Antrenorii britanici comentează cu toții despre viteza ucrainenilor. „Sunt foarte rapizi. Prima dată când am fost detașat în Afganistan eram lent. Ei nu ratează prea mult”, spune sergentul-major Engstrom. Munca lor este impresionantă cu echipamentul pe care l-au primit, adaugă el.

Asigurarea siguranței dispozitivului nu este cea mai mare provocare. Ihor spune că era deja familiarizat cu tipurile de mine pe care le folosesc rușii înainte de invazie. „Este destul de ușor să dezamorsezi minele, dar rușii îngreunează lucrurile”.

Instructorii britanici o compară cu rezolvarea unui puzzle sau a unui joc de șah.

Adevărata provocare este încercarea de a afla unde sunt câmpurile de mine și de ce au fost amplasate acolo. Adesea este ceva deliberat – pentru a atrage trupe care pot fi apoi țintite de artilerie.

Deseori, minele sunt capcane. Căpitanul Chris Wilson, care conduce mica echipă de pregătire britanică din Polonia, spune că trăsăturile de caracter necesare pentru eliminarea și căutarea munițiilor explozive „este cineva lent și metodic, care poate gândi și înțelege rezolvarea problemelor, păstrându-și în același timp calmul”.

Această pregătire a început abia în noiembrie anul trecut. Fiecare curs durează doar câteva săptămâni și include doar câteva zeci de geniști ucraineni cu experiență. Asta vă spune cât de mare este cererea pentru ei înapoi pe linia întâi.

În sudul Ucrainei, este posibil ca aceștia să fi străpuns primele linii de apărare rusești. Dar tot mai multe câmpuri minate, dinți de dragon și tranșee rusești le stau în cale.

Ihor și echipa sa de geniști știu că au încă o sarcină uriașă în față. Dar, spune el, nu au de ales.

„Din păcate, vom pierde mai mulți oameni în acest proces, dar trebuie să o facem”.

Cel puțin instructorii britanici speră că acest antrenament va salva câteva vieți ucrainene.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Termenul “combat engineers” probabil l-a tradus femeia de serviciu a redacției. În termeni militari românești responsabili cu minarea/deminarea sunt pionierii din arma geniu. Mai nou există și specializarea EOD (explosive ordnance disposal), termen care are echivalent în relația cu armatele alianței.

  2. „Din păcate, vom pierde mai mulți oameni în acest proces, dar trebuie să o facem”. Asta e. Sunt constienti de sarcina lor si nu vor compatimire.