G4Media.ro

Ucraina, în căutare de soluții pentru a opri avansul Rusiei pe front

Sursa foto: Yevhen Lubimov / Zuma Press / Profimedia

Ucraina, în căutare de soluții pentru a opri avansul Rusiei pe front

Ucraina caută soluții, deoarece forțele ruse înregistrează mai multe progrese în prima linie și continuă să avanseze în est, în ciuda pierderilor-record recente, potrivit Kievului, arată o analiză El Mundo, citată de Rador Radio România. Un record de 41.980 de soldați ruși au fost uciși sau răniți luna trecută, spune armata ucraineană, în timp ce armata invadatoare continuă „una dintre cele mai înverșunate ofensive” de la începutul războiului, potrivit comandantului șef Oleksandr Sirski.

Chiar dacă pierderile Rusiei au atins un nou record pentru a doua lună consecutiv, armata ei și-a accelerat recent avansul în estul Ucrainei, mai ales în centrul regiunii Donețk, lângă Kurahov și Pokrovsk, capturând aproximativ 200 de kilometri pătrați.

Deși acest progres nu reprezintă încă o cucerire decisivă, tendința este îngrijorătoare și trage multe semnale de alarmă în Ucraina, pe fondul puținelor semne că aliații săi din străinătate sunt dispuși să răspundă solicitărilor Ucrainei de mai mult sprijin.

Succesul campaniei ruse din Donețk se datorează în mare măsură avantajelor tradiționale ale Moscovei în ce privește cantitatea de muniție și numărul soldaților, împreună cu aparenta desconsiderare a pierderilor, scrie analistul militar ucrainean Mikola Bielieskov pentru think tank-ul Atlantic Council, cu sediul în Statele Unite.

Potrivit acestuia, invazia rusă se află acum într-un moment crucial și, dacă aliații Ucrainei nu vor lua măsuri în următoarele luni pentru a inversa dinamica negativă, avantajul Rusiei va continua să crească până când situația militară va ajunge „într-un punct fără întoarcere”.

„Nevoile Ucrainei sunt bine cunoscute și includ o creștere semnificativă a ajutorului militar împreună cu ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale”, subliniază Bielieskov.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca aliații Ucrainei să-și sporească sprijinul militar, crede cunoscutul blogger militar Serhii Sternenko.

Potrivit lui Sternenko, Ucraina pierde în prezent războiul și este nevoie urgentă de o reformă militară pentru a se asigura că țara își poate folosi resursele mai mici mai eficient pentru a opri adversarul mai mare.

Alăturându-se unui cor tot mai mare de voci venite din zona armatei, analiștilor militari și jurnaliştilor militari, Sternenko a insistat într-un videoclip recent că structura de comandă militară a Ucrainei trebuie reformată.

În special trebuie abandonată practica de a împărți frecvent brigăzi întregi în multe unități mici, prost coordonate, care luptă în diferite părți ale liniei frontului, susține el.

Potrivit lui Sternenko, armata ar trebui să se concentreze pe consolidarea brigăzilor experimentate existente care au nevoie urgent de noi soldați și ar putea ajuta la antrenarea lor în loc să creeze și să antreneze noi brigăzi de la zero.

Ucraina intenționează să mobilizeze încă 160.000 de oameni, dar numărul de recrutări a scăzut pe fondul unor plângeri frecvente cu privire la calitatea proastă a unora dintre noii recruți din cauza sănătății precare și a motivației insuficiente.

Potrivit diverselor propuneri, soluția poate consta în concentrarea mai degrabă pe calitatea recruților decât pe cantitatea acestora, oferindu-le soldaților mai multă flexibilitate pentru a-și alege locul în armată, precum și creșterea remunerației și garanțiilor sociale în cazul în care vor fi răniți sau ucişi.

Nu este clar dacă Rusia va avea suficiente forțe pentru a-și atinge obiectivele strategice din Donețk în viitorul apropiat, dar încearcă să-i convingă pe ucraineni și pe aliații lor din străinătate de inutilitatea continuării rezistenței.

Cu toate acestea, pierderile tot mai mari ale Rusiei înseamnă că nu mai poate înlocui cu ușurință răniții și morții prin recrutare voluntară, în timp ce conducătorii săi sunt reticenți să ceară o nouă mobilizare, susține analistul militar Oleksandr Kovalenko.

În timp ce Rusia încearcă să reducă diferența prin implicarea soldaților nord-coreeni, sarcina-cheie a Ucrainei este de a continua să crească pierderile rusești prin utilizarea armelor tehnologice și cu rază lungă, în timp ce își salvează proprii soldați, a subliniat el pentru EFE.

Faptul că Rusia suferă și ea și rămâne treptat fără echipamente precum tancuri și vehicule blindate de luptă, aduce speranța că Ucraina poate câștiga războiul dacă își mărește eficiența și dacă aliații ei scapă de teama de escaladare, cred mulți oameni din Ucraina.

Sursa: EL MUNDO / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. sa aiba putintica rabdare, ca suntem ocupati cu diverse alegeri

  2. Romania se va trezi cand vom avea granita reala cu rusia dar va fi prea tarziu

  3. Restricțiile asupra folosirii armelor occidentale în Ucraina trebuie să fie ridicate.

    Coreea de Nord a generat o escaladare a conflictului, dar fără reacții din partea Occidentului.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.