Ucraina încearcă să recucerească sudul, după succesul înregistrat în atacurile cu rachete HIMARS
În timp ce mașina de război a Moscovei se târăște prin estul Ucrainei, încercând să atingă obiectivul Kremlinului de a-și asigura controlul deplin asupra centrului industrial al țării, forțele ucrainene își intensifică atacurile pentru a recupera teritoriul din sudul ocupat de Rusia, potrivit agenției Associated Press.
Ucrainenii au folosit lansatoare de rachete furnizate de americani pentru a lovi podurile și infrastructura militară din sud, forțând Rusia să își devieze forțele din Donbas, în est, pentru a contracara noua amenințare.
În condițiile în care războiul din Ucraina se află acum în cea de-a șasea lună, următoarele săptămâni s-ar putea dovedi decisive.
În timp ce cea mai mare parte a resurselor militare rusești și ucrainene sunt conсentrate în Donbas, regiunea industrială a minelor și fabricilor, ambele părți speră să obțină câștiguri în alte părți.
Ucraina a promis că îi va alunga pe ruși de pe teritoriul pe care l-au ocupat de la începutul invaziei, inclusiv regiunea sudică Herson și o parte din regiunea Zaporijia, în timp ce Moscova s-a angajat să mențină și să extindă controlul în zonele ocupate.
Donbasul este format din provincia Lugansk, controlată acum în totalitate de Rusia, și provincia Donețk, din care aproximativ jumătate se află în mâinile Moscovei.
Analistul militar ucrainean Oleh Jdanov a remarcat că, prin intensificarea atacurilor în sud, Kievul a forțat Rusia să își împrăștie forțele.
„Comandamentul militar rus a fost pus în fața unei dileme: să încerce să preseze ofensiva în regiunea Donețk sau să construiască apărarea în sud”, a declarat Jdanov. „Va fi dificil pentru ei să îndeplinească ambele sarcini simultan pentru o perioadă lungă de timp”.
El a precizat că, în loc să încerce să organizeze o contraofensivă masivă și totală, ucrainenii au încercat să submineze armata rusă din sud cu o serie de lovituri asupra depozitelor sale de muniții și de combustibil și a altor locații cheie.
„Nu trebuie să fie un atac frontal”, a precizat Jdanov.
Oficialii locali din estul și sudul Ucrainei, susținuți de Moscova, au vorbit despre organizarea de referendumuri pentru aderarea la Rusia încă din septembrie. Aceste planuri depind de capacitatea Rusiei de a obține controlul total al acestor zone până atunci.
„Principalul obiectiv al Kremlinului este să forțeze Kievul să se așeze la masa discuțiilor, să asigure linia de contact existentă și să organizeze referendumuri în toamnă”, a declarat Mykola Sunhurovsky, de la Centrul Razumkov, un think tank cu sediul la Kiev.
El a precizat că armele occidentale au sporit capacitățile Ucrainei, permițându-i să atingă ținte aflate mult în spatele liniilor de front cu un grad ridicat de precizie.
Ucraina a primit aproximativ o duzină de lansatoare multiple de rachete HIMARS de fabricație americană și le-a folosit pentru a lovi depozitele de muniții rusești, care sunt esențiale pentru a menține avantajul Moscovei în ceea ce privește puterea de foc. Sistemele HIMARS au o rază de acțiune de 80 de kilometri, ceea ce le permite ucrainenilor să îi lovească pe ruși de la o distanță mai mare decât raza de acțiune a majorității artileriei inamice.
„Este un avantaj serios”, a declarat Sunhurovsky. „Ucrainenii au început să aplice lovituri de precizie asupra depozitelor rusești, posturilor de comandă, gărilor și podurilor, distrugând lanțurile logistice și subminând capacitatea militară rusă.”
Loviturile ucrainene asupra depozitelor de muniții au prins armata rusă cu garda jos, forțând-o să mute materialul în locații dispersate, mai departe de zonele de luptă, prelungind liniile de aprovizionare, reducând avantajul rusesc în ceea ce privește puterea de foc și ajutând la încetinirea ofensivei rusești în est.
„Trebuie să scoată totul în stocuri mai mici, mai dispersate”, a declarat Justin Crump, un fost comandant de tancuri britanic care conduce Sibylline, o firmă de consultanță strategică. „Au suferit o lovitură în ritmul tirului de artilerie, care era cu adevărat esențial înainte”.
Crump a declarat că armata rusă a subestimat amenințarea reprezentată de HIMARS și și-a lăsat depozitele de muniție expuse în locații cunoscute. „Au crezut că apărarea lor aeriană va doborî rachetele. Și nu a fost chiar așa”, a spus el.
Într-o serie de atacuri care au ajutat la ridicarea moralului țării, ucrainenii au folosit în mod repetat HIMARS pentru a lovi un pod cheie peste râul Nipru în regiunea Herson, întrerupând traficul peste acesta și ridicând potențiale probleme de aprovizionare pentru forțele rusești din zonă.
Jdanov, analistul militar ucrainean, a descris podul ca fiind legătura cheie pentru aprovizionarea forțelor rusești de pe malul drept al Niprului.
Rusia încă mai poate folosi o a doua trecere pe Nipru pentru a transporta provizii și întăriri către trupele sale din Herson, care se află chiar la nord de Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Dar loviturile Ucrainei au arătat vulnerabilitatea Rusiei și au slăbit controlul acesteia asupra regiunii.
„Rușii au râul în spate. Nu este un loc prea bun pentru a te apăra”, a spus Crump. „Nu pot obține provizii cu ușurință. Probabil că moralul este destul de scăzut în acest moment pe acea parte a râului.”
El a spus că Ucraina ar putea lansa în cele din urmă un contraatac masiv care să implice un număr mare de trupe și arme.
„Aceasta este oportunitatea pentru Ucraina, cred eu, de a da un fel de lovitură mai zdrobitoare rușilor și de a-i împinge înapoi”, a spus Crump. „Cred că există mai multe șanse ca acest lucru să fie încercat aici decât am văzut în orice alt moment.”
Crump a remarcat că simpla perspectivă a unei contraofensive ucrainene majore în sud a ajutat Kievul prin faptul că i-a forțat pe ruși să își devieze o parte din forțele lor de pe principalul câmp de luptă din est.
„Acest lucru încetinește ofensiva din Donbas”, a spus Crump. „Deci chiar și amenințarea unei ofensive este de succes pentru Ucraina în acest moment”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii