Ucraina îşi comemorează eroii ucişi de regimul Ianukovici în perioada Euromaidanului
Ucraina marchează marţi şase ani de la tragicele evenimente din februarie 2014, când peste 100 de protestatari pro-europeni au fost ucişi în Piaţa Independenţei din Kiev în timpul manifestaţiilor împotriva regimului condus de Viktor Ianukovici, care a decis atunci să suspende apropierea ţării de Uniunea Europeană.
(articol preluat din Unian, via Rador)
Conform unui decret prezidențial din 11 februarie 2015, pe 20 februarie, Ucraina îi comemorează atât pe cei care au fost asasinaţi la proteste în perioada 18-20 februarie 2014, cât şi pe cei ucişi în timpul Revoluției Demnității, care a durat din noiembrie 2013 până în februarie 2014. Intervenţia armată împotriva participanţilor la Euromaidan a început pe 18 februarie 2014, cele mai multe execuții având loc pe 20 februarie, pe strada Institutska din Kiev, unde forțele de securitate ale regimului Ianukovici au tras în protestatari.
Între 18 și 20 februarie 2014, în centrul Kievului au fost uciși peste 100 de protestatari, câteva zeci de persoane au dispărut, peste 1.000 de manifestanţi au fost răniți, iar alte câteva sute de protestatari au fost arestați și torturaţi.
Pe 21 februarie 2014, autoritățile ucrainene au recunoscut oficial că există victime în rândul manifestanților, iar a doua zi, Parlamentul de la Kiev a votat o rezoluție prin care președintele Viktor Ianukovici a fost destituit. Ianukovici însuși a înregistrat atunci un mesaj video adresat cetăţenilor ucraineni, în care a numit evenimentele din 18-20 februarie 2014 drept o „lovitură de stat” și a contestat legitimitatea deciziilor adoptate de Rada Supremă (parlamentul unicameral a Ucrainei, n.red).
Viktor Ianukovici a fugit din Ucraina împreună cu familia şi cu unii dintre asociați, luând cu el sume importante de bani şi bunuri materiale. Parlamentul de la Kiev a condamnat, în cele din urmă, acțiunile regimului Ianukovici, iar 20 februarie 2014 este recunoscută acum ca fiind data la care Rusia a început în mod oficial etapa activă a anexării peninsulei ucrainene Crimeea.
În ceea ce priveşte ancheta în cazul evenimentelor petrecute în centrul Kievului în 2014, agenţia UNIAN menţionează că urmărirea penală a presupuşilor organizatori ai dispersării mulţimii de protestatari este o chestiune extrem de complicată, deoarece o parte semnificativă a suspecţilor a fugit în străinătate, în special în Rusia.
Astfel, peste 90 de persoane sunt căutate acum de Procuratura Generală în cazul evenimentelor legate de Euromaidan. Autoritățile ucrainene investighează peste 2.000 momente în care s-au petrecut infracțiunile din centrul Kievului în perioada 21 noiembrie 2013-21 februarie 2014, unele dintre dosare fiind trimise în instanță.
Astfel, în aceşti ani, 442 de persoane au dobândit calitatea de suspect, 288 de persoane au fost trimise în judecată, 52 de persoane au fost găsite vinovate de săvârșirea infracțiunilor, iar în cazul a 45 dintre acestea există decizii de condamnare.
Traducere: Sergiu Dan
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii