G4Media.ro

Ucraina mizează pe produsele cu valoare adăugată mare pentru restructurarea economiei

Foto: Pixabay

Ucraina mizează pe produsele cu valoare adăugată mare pentru restructurarea economiei

Guvernul ucrainean va impulsiona producţia cu valoare adăugată mare, pentru a restructura o economie care se bazează pe exportul de materii prime, a creşte veniturile, a stimula creşterea economică şi a readuce acasă milioane de ucraineni, a declarat marţi prim viceprim-ministrul Ucrainei, Yulia Svyrydenko, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Svyrydenko, care este şi ministrul Economiei, a spus că este nevoie de aceste schimbări pentru ca Ucraina să îşi revină, să se reconstruiască după pagubele uriaşe provocate de război şi a aduce economia mai aproape de Uniunea Europeană.

„Sarcina noastră este acea de a sprijini mai multă producţie realizată în Ucraina şi de asemenea consumul de bunuri produse în Ucraina”, a spus Svyrydenko într-un interviu pentru Reuters.

Guvernul de la Kiev a introdus deja mai multe programe, prin care oferă credite şi granturi IMM-urilor, ajută companiile să se mute în zonele mai sigure şi, de asemenea, a creat zeci de parcuri industriale cu măsuri fiscale specializate.

„Sarcina este aceea de a ne îndepărta de o economie bazată pe materii prime şi a pune la punct o economie care produce bunuri cu valoare adăugată mare. Ne confruntăm cu provocări în a accelera ritmul de creştere pentru că trebuie să reconstruim şi, de asemenea, să ne integrăm în Uniunea Europeană”, a spus oficialul ucrainean.

Guvernul de la Kiev a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru acest an, până la 4%, de la 3,5% anterior, datorită unei mai bune pregătiri pentru a face faţă provocărilor din sectorul energetic, a spus Svyrydenko. Aceasta a adăugat că scenariul conservator pentru 2025 prevede o creştere a PIB-ului de 2,7%, în contextul în care războiul, riscurile de securitate, aşteptatul deficit energetic şi lipsurile de personal vor limita creşterea economică.

În schimb, Banca Naţională a Ucrainei este mai optimistă cu privire la perspectivele economice pentru 2025 şi mizează pe o creştere cuprinsă între 4,3% şi 4,6% în 2025 şi 2026.

Pe măsură ce războiul cu Rusia se apropie de pragul de 1.000 de zile, şi pierderile umane, sociale şi economice se acumulează, Svyrydenko a anunţat că Guvernul de la Kiev, Banca Mondială şi alţi parteneri lucrează la o nouă evaluare a pierderilor economice provocate de război.

Cele mai recente estimări arată că pagubele directe în Ucraina au ajuns la 152 miliarde de dolari în luna decembrie 2023, iar sectoarele locuinţe, transporturi, comerţ şi industrie, energiei şi agricultură sunt cele mai afectate. Costurile totale cu reconstrucţia şi revenirea sunt estimate la 486 miliarde de dolari.

„Este o sumă de 2,8 ori mai mare decât PIB-ul nostru nominal din 2023”, a spus Svyrydenko.

În pofida creşterii economice din 2023, şi a celei înregistrate de la începutul anului 2024 şi până în prezent, economia ucraineană este în continuare la doar 78% din mărimea la care era înainte de invazia rusească care a început în luna februarie 2022, a precizat Svyrydenko.

În aceste condiţii, obiectivul principal al autorităţilor de la Kiev este acela de a face economia ucraineană mai autosuficientă. „Pentru fiecare hrivnă consumată în Ucraina, 40% revine la buget şi este vorba nu doar de autosuficienţă economică ci şi de capacitatea noastră de apărare”, a spus Svyrydenko.

Capacitatea redusă de producţie a energiei electrice, după ce Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra sectorului energetic ucrainean, a fost una din principalele provocări în acest an şi situaţia ar urma să persiste şi în viitor, a mai spus Svyrydenko. Guvernul de la Kiev a demarat o amplă campanie de reparaţii, a acceptat majorarea importurilor de electricitate din ţările vecine şi a sprijinit firmele care au luat măsuri pentru a-şi îmbunătăţi independenţa energetică prin simplificarea reglementărilor şi alocarea de fonduri.

O altă sarcină dificilă este acea de a-i convinge pe ucraineni să revină acasă, a precizat Svyrydenko. Companiile din Ucraina au menţionat lipsa de forţă de muncă drept una dintre principalele probleme cu care se confruntă, în condiţiile în care milioane de ucraineni sunt peste hotare şi zeci de mii de bărbaţi au fost mobilizaţi.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...