Ucraina, nemulțumită de ritmul de pregătire a piloților de F-16
Publicația americană Politico scrie că Ucraina este nemulțumită de ritmul de pregătire a piloților de avioane de vânătoare occidentale F-16, pe care țările occidentale se pregătesc să le transfere în viitorul apropiat către forțele armate ucrainene, potrivit BBC.
În publicație se spune că, până la sfârșitul lunii septembrie, armata americană intenționează să antreneze 12 piloți ucraineni la o bază aeriană din Tucson (Arizona).
Potrivit interlocutorilor publicației, alți opt piloți ucraineni sunt instruiți în Danemarca, dar această școală urmează să se închidă anul viitor și nu va mai participa la program, deoarece Forțele Aeriene daneze vor trece la mai modernele F-35.
Între timp, producătorul de F-16 Lockheed Martin și subcontractantul său Draken se pregătesc, de asemenea, să antreneze piloți ucraineni în România, dar proiectul va fi costisitor și numărul de locuri disponibile va fi, de asemenea, limitat.
Până la sfârșitul anului, un total de 20 de piloți ucraineni trebuie să urmeze cursuri de pregătire pentru a zbura cu F-16, iar aceștia reprezintă doar jumătate din cei 40 care sunt necesari pentru a susține o escadrilă de 20 de avioane de luptă, scrie Politico, citând un fost oficial al Departamentului american al Apărării.
Ucraina ar dori să trimită 30 de piloți în Statele Unite pentru pregătire, dar armata americană este pregătită să accepte cel mult 12 deodată, precizează publicația. Motivul principal este lipsa de locuri în școala de piloți, care trebuie să îndeplinească și comenzi de pregătire a personalului militar din alte țări.
„Înțelegem că nu vor să încalce contractele, dar pot transfera piloții americani pentru instruire în alte baze”, a declarat pentru publicație deputatul Radei, Sașa Ustinova.
Politico mai relatează că militarii occidentali nu cred că F-16 pot schimba situația pe câmpul de luptă din Ucraina, deoarece există restricții serioase asociate cu utilizarea acestor aeronave.
De exemplu, Forțele Aeriene ucrainene nu vor putea inițial să zboare cu F-16 în apropierea graniței cu Rusia, în zona Harkov, deoarece avioanele de luptă vor fi vulnerabile la sistemele de apărare aeriană rusești.
Cu toate acestea, potrivit oficialilor americani citați de publicație, atunci când Ucraina va avea escadrile de F-16 cu drepturi depline, acestea vor putea efectua misiuni în apropierea graniței și vor putea lovi ținte din Rusia, ținând cont de faptul că radarele și rachetele acestor avioane au avantaje față de modelele sovietice.
Politico amintește că Danemarca, Norvegia, Olanda și Belgia intenționează să trimită peste 60 de avioane F-16 în Ucraina în această vară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank