Ucraina: Preoții și călugării refuză să părăsească mănăstirea Lavra Peșterilor din Kiev, în ciuda ordinului de evacuare
Clericii creștini ortodocși au refuzat să părăsească mănăstirea istorică Lavra Peșterilor din capitala ucraineană, Kiev, în pofida unei evacuări planificate de guvern a sute de preoți, călugări și studenți, transmite BBC.
Lavra Peșterilor este un sediu al Bisericii Ortodoxe din Ucraina (UOC), care s-a desprins de patriarhia Moscovei după invazia Rusiei de anul trecut.
Însă oficialii ucraineni suspectează că unii dintre clericii de top au păstrat legături cu biserica din Moscova, lucru pe care aceștia îl neagă.
UOC a primit ordin să părăsească locul până la sfârșitul zilei de miercuri.
Guvernul ucrainean, care deține vasta mănăstire din secolul al XI-lea cu vedere la râul Nipru, a declarat că decizia a fost luată după ce o comisie a descoperit multiple încălcări ale contractului de închiriere a complexului, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Mitropolitul Clement, șeful biroului de presă al UOC, a declarat că nu există „niciun temei legal” pentru această expulzare, anunțată la începutul acestei luni.
„Dacă guvernul ne obligă să o facem în mod ilegal, se numește totalitarism”, a declarat el pentru BBC. „Nu avem nevoie de un astfel de stat sau guvern. Avem constituția și legile. Nu acceptăm alte metode”.
Problema este, de asemenea, extrem de politică. Autoritățile ucrainene îi acuză pe unii membri ai UOC că au sprijinit în mod ascuns Moscova în timpul războiului, deși unii lideri au denunțat invazia rusă.
Anul trecut, serviciile de securitate ucrainene au efectuat un raid la Lavra și în alte clădiri aparținând UOC, iar zeci de clerici au fost arestați sub acuzația de trădare și colaborare cu Rusia. Cu toate acestea, UOC spune că nu există dovezi care să susțină acuzațiile.
În plus, anul trecut a fost deschisă o anchetă penală după ce a apărut o înregistrare video în care se cânta propagandă pro-rusă, cu referire la trezirea Mamei Rusia, în timp ce șeful unei eparhii din zona Vinnytsia din centrul Ucrainei a fost acuzat că a pregătit pliante de susținere a invaziei.
Miercuri dimineață, sute de credincioși s-au adunat în fața complexului, sub o ninsoare ușoară, pentru a participa la slujbă. La fel ca în ultimele zile, poliția inspecta mașinile care intrau și ieșeau din incintă, dar situația a rămas calmă.
Expulzarea a scos la iveală diviziunile din rândul comunității ortodoxe ucrainene. În ultimii ani, mulți s-au alăturat Bisericii Ortodoxe Independente a Ucrainei (OCU), căreia i s-a acordat independența în 2019, în timp ce milioane de oameni încă urmează UOC, care s-a despărțit de Moscova în luna mai a anului trecut, după secole sub controlul acesteia.
Lubov Bank, o cântăreață de cor în vârstă de 60 de ani din orașul central Poltava, a declarat că a manifestat la Lavra timp de trei zile și a calificat decizia de expulzare a locuitorilor mănăstirii drept o „decizie politică”. „Ei [guvernul] nu respectă constituția”, a spus ea. „Călugării sunt adevărați îngeri. Nu vreau ca autoritățile să facă acest lucru”.
Nu este clar ce se va întâmpla dacă UOC nu părăsește complexul, dar ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a declarat că autoritățile nu vor folosi forța pentru a-i expulza pe călugări.
Biserica Ortodoxă Rusă a reluat retorica Kremlinului în justificarea războiului din Ucraina. Șeful ei, patriarhul Kirill, a sugerat în predici că războiul Rusiei este unul justificat cu privire la viitorul creștinismului și nu a condamnat uciderea oamenilor nevinovați din Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii