G4Media.ro

Ucraina respinge condiţiile lui Putin pentru negocieri de pace: Să lăsăm la…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Ucraina respinge condiţiile lui Putin pentru negocieri de pace: Să lăsăm la o parte aceste iluzii, propunerile Rusiei se lovesc de bunul simț”

Ucraina a respins vineri condiţiile enunţate mai devreme în aceeaşi de preşedintele rus Vladimir Putin pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respectiv retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Aceasta nu este o „propunere de pace”, ci „pachetul standard (de pretenţii) al agresorului”, a reacţionat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Trebuie să lăsăm la o parte aceste iluzii şi să încetăm să luăm în serios „propunerile Rusiei”, care se lovesc de bunul simţ”, a adăugat oficialul ucrainean, într-un mesaj postat pe platforma X, potrivit AFP.

Acelaşi consilier prezidenţial ucrainean a declarat agenţiei Reuters că nu există „nicio posibilitate de a găsi un compromis” între declaraţiile lui Putin şi condiţiile Ucrainei pentru încetarea războiului declanşat prin invazia rusă din februarie 2022.

La rândul său, Ministerul de Externe ucrainean a descris propunerea lui Putin drept „absurdă” şi a criticat „declaraţiile manipulatoare menite să inducă în eroare comunitatea internaţională şi să submineze eforturile diplomatice pentru încheierea unei păci juste”.

Într-un discurs susţinut mai devreme în faţa responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO.

„Trupele ucrainene trebuie să se retragă complet de pe întreg teritoriul republicilor populare Doneţk şi Lugansk, şi din regiunile Herson şi Zaporojie. Negocierile (de pace) vor fi atunci posibile”, a indicat liderul de la Kremlin. Rusia a anexat pe hârtie cele patru regiuni ucrainene, dar pe niciuna nu o controlează în întregime. Putin a cerut de asemenea ca Ucraina să fie o ţară „neutră, în afara blocurilor (militare) şi ne-nucleară”.

„Fără nicio îndoială, vor trebui garantate deplin drepturile, libertăţile şi interesele cetăţenilor rusofoni din Ucraina, trebuie recunoscute noua realitate teritorială, statutul Crimeei şi al Sevastopolului, republicile Doneţk şi Lugansk, precum şi regiunile Herson şi Zaporojie ca entităţi ale Federaţiei Ruse”, a completat preşedintele rus.

El a subliniat că toate aceste angajamente vor trebui consfinţite în acorduri internaţionale, care de asemenea să includă „anularea tuturor sancţiunilor contra Rusiei”.

„Consider că Rusia propune o variantă care să permită încetarea cu adevărat a războiului în Ucraina. Adică, îndemnăm să întoarcem o pagină tragică a istoriei”, a mai spus Putin.

Dacă Kievul şi capitalele occidentale resping aceste propuneri, „vor fi de la început până la sfârşit responsabile politic şi moral pentru continuarea vărsării de sânge”, întrucât „situaţia pe teren, pe câmpul de luptă, se va schimba şi aceasta nu în favoarea regimului de la Kiev, iar condiţiile pentru lansarea negocierilor vor fi altele”, a avertizat Putin, în timp ce trupele sale înaintează pe mai multe sectoare ale frontului, dar fără progrese notabile.

La fel ca înaintea lansării invaziei în Ucraina, el le-a cerut ţărilor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate. „Este important să plecăm de la premisa că viitoarea arhitectură de securitate este deschisă tuturor ţărilor euro-asiatice care doresc să ia parte la crearea ei. „Tuturor” înseamnă de asemenea ţările europene şi cele membre ale NATO, desigur”, a sugerat preşedintele rus. „Trăim pe acelaşi continent. Orice s-ar întâmpla, nu putem schimba geografia, va trebui să coexistăm şi să colaborăm într-o formă sau alta”, a remarcat el.

Intervenţia sa vine cu o zi înainte ca în Elveţia să se desfăşoare ceea ce Ucraina numeşte un „summit pentru pace”, o conferinţă organizată la cererea Kievului, fără ca Rusia să fie invitată şi la care Ucraina va încerca să obţină sprijin internaţional pentru „formula de pace” enunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în toamna anului 2022.

Această formulă de pace în zece puncte cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nici Rusia nu se retrage de de acolo, nici Ucraina cu toate avioanele (cu care chiar cei din Ucraina spun ca nu vor schimba soarta), nici cu inca 100 de tancuri, Patrioate pe care le vor doar sa se apere…. Nu isi vor recupera teritoriile. Ucraina gaseste cu greu oameni, sa nu cumva sa nu inceapa si cv huiduieli si iesiri împotriva lui Zelensky în următorii 1 2 ani daca nu se schimba nimic in schimb Rusia tot castiga teritoriu…. Asteptam summitul de pace, sa vedem ce tari pe langa nu stiu SUA si Europa, G7 ii mai sustin. Ca daca sunt destui si de cealalta parte a Rusiei si sustin negocieri in care sa fie prezente ambele parti… Si ei nu vor, atunci trb asta o sa tina asa le nesfarsit. Mai nou, Rusia trimite pe front fel si fel de mercenari de prin Africa, Caucaz… Sa nu inceapa si Coreea de Nord sa trimita si incepem dansul global.

  2. In caz ca se ajunge la negocieri fata in fata.. Asa cum declara ca vor si unii si ceilalti, cu siguranta se vor face concesii si se va renunta la destule lucruri. Vedem ce iese dupa summitul din Elvetia.. Cata lume e de acord cu Ucraina si ce o sa se intample pe mai departe. Se tot aude ca o sa mai fie un summit in toamna in Arabia Saudita pt care insista China si UE, mai nou si China vrea sa gazduiasca un summit cu care e si Zelensky de acord.

    • 1. Asa ziceau si nemtii si in primul razboi mondial, si in al doilea, cu privire la teritoriile anexate.
      2. Zelensky a zis ca daca summit-ul chinezesc va promite o solutie cu care Ucraina va fi de acord, el nu va respinge acea solutie.
      3. ti-am mai zis, lasa vrajeala asta ieftina, ca nu tine.

    • Salut Malus. Nu stiu despre ce vrăjelile vorbesti dar e ok. Ue si China pregatesc deja urmatoarele 2 summituri. Unul o sa fie in Arabia Saudita in toamna si urmatorul o sa fie orfanizat chiar de catre China. Zelensky stie ca are nevoie de ajutorul Chinei si pentru a termina razboiul si pt perioada de dupa. Summitul de pace din Elvetia propus de Zelensky nu pare decat o confirmare a ceea ce spun multe alte tari. Ucraina incearca nu sa comunice… Ci doar sa fie ajutata sa ii fie auzit vocea, pentru ca Israelul vs Gaza a luat prim planul. Sansele Ucrainienilor sa recupereze teritoriile alea chiar si cu f16, tancuri si patrioate sunt mici. Citesc pravda, vad ce declara chiar oamenii lor. Nu vor face diferența decisiv. Au nevoie de oameni.. Pare care ori nu ii au, ori au nevoie de pregatire de cateva luni. Timp in care usor usor… Cei care sunt de 2 ani pe front colapseaza.

  3. O situație foarte complicată. Ukr vrea să își recupereze toate teritoriile, orcii vor să acapareze cele 4 regiuni, pe care nici nu le-au ocupat în totalitate. In felul ăsta, războiul va continua mulți ani, cu milioane de morți și răniți. Asta dacă nu se extinde, caz în care va fi belea mare.