G4Media.ro

Ucraina și Moldova vor fi incluse în coridorul vertical de gaze naturale…

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Ucraina și Moldova vor fi incluse în coridorul vertical de gaze naturale al Europei Centrale și de Sud-Est, din care fac parte Grecia, Bulgaria, România și Ungaria

Dezvoltarea infrastructurilor care consolidează interconectarea piețelor de energie electrică și de gaze naturale din sud-estul Europei va fi principala temă a Conferinței Ministeriale a statelor participante la Conectivitatea Europei Centrale și de Sud-Est (CESEC), care se va desfășura joi și vineri la Atena, relatează Oikonomikos Tachydromos, citată de Rador Radio România.

Accentul va fi pus pe dezvoltarea așa-numitului „Coridor Vertical” al gazelor naturale. Potrivit unui reprezentant din conducerea Operatorului Sistemului de Gaze Naturale din Grecia (DESFA), în ultimul timp s-au intensificat întâlnirile între părțile implicate în perspectiva reuniunii CESEC și s-a ajuns la un acord. Astfel, în marja conferinței, va fi semnat un Memorandum de înțelegere pentru intrarea Ucrainei și Moldovei în proiectul Coridorul Vertical, la care participă deja Grecia, Bulgaria, România și Ungaria.

Noua infrastructură va interconecta conductele din Grecia și cele de dincolo de granița de nord a Greciei și va transporta gaze naturale care vor ajunge în Grecia fie prin conducte, fie sub formă de

GNL prin terminalul de la Revythoussa sau prin noua unitate plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) de la Alexandroupoli, care urmează să intre în funcțiune în scopuri comerciale în luna martie.

Din sistemul elen de distribuție, gazul va ajunge în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia și mai la est până în Moldova și Ucraina, iar la vest până în Ungaria și Slovacia. Astfel, Grecia va deveni un centru de tranzit pentru gaze.

Înainte de construirea infrastructurii necesare implementării Coridorului Vertical, va începe, în aproximativ șase luni, realizarea testelor de piață în țările participante, astfel încât cei interesați să poată depune oferte angajante pentru a fi decisă, pe baza interesului investițional, capacitatea sistemelor de transport al gazelor naturale.

În atenție va fi și cablul submarin Grecia – Cipru – Israel

Tot în marja CESEC, va avea loc o întâlnire a conducerii ADMIE (Operatorul independent pentru transportul energiei electrice) cu oficialii DG Energy pentru a discuta toți parametrii pentru buna desfășurare a proiectului de interconectare electrică Israel-Cipru-Grecia ”Great Sea Interconnector”.

Faza de construcție a marelui proiect energetic a început efectiv, după ce ADMIE a dat dispoziție companiei Nexans, contractanta tronsonului de cablu al interconexiunii Creta-Cipru, să angajeze slotul de producție necesar și după ce serviciul european CINEA a efectuat plata avansului în valoare de 55 de milioane de euro în decembrie 2023. Următoarele etape de execuție pentru Great Sea Interconnector sunt prospectarea fundului mării și începerea construirii cablului în al doilea trimestru al anului, urmată de începerea fixării pe fundul mării a cablului în 2026.

Sursele regenerabile de energie

De asemenea, lucrările CESEC vor aborda dezvoltarea celorlalte interconexiuni electrice internaționale, precum și sursele regenerabile de energie, infrastructurile de stocare a energiei, dar și noile tehnologii precum hidrogenul, combustibilii regenerabili și captarea carbonului.

La conferință vor participa comisarul pentru Energie, Kadri Simson, precum și miniștri și oficiali guvernamentali din Italia, Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, România, Slovenia, Austria, Muntenegru, Moldova, Croația, Ungaria și Ucraina. Delegațiile țărilor vor fi întâmpinate de Ministrul grec al Mediului și Energiei, Thodoros Skylakakis, și de ministrul adjunct al Energiei, Alexandra Sdoukou.

Sursa: Oikonomikos Tachydromos/ Rador Radio România/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...