G4Media.ro

Ucraina și Rusia au mai deschis un front: Războiul geopolic al ciorbei

Sursa Foto: laurlaurentiu.ro

Ucraina și Rusia au mai deschis un front: Războiul geopolic al ciorbei

Borșul e savurat în Ucraina și Rusia deopotrivă. Dar sunt ani de când ucrainenii se întreabă de ce impresia generală e aceea că această ciorbă de sfeclă e o mâncare națională a marelui lor rival, Rusia.

Un bucătar ucrainean încearcă acum să îndrepte acest lucru. El intenționează să ceară organului cultural al ONU, UNESCO, să recunoască borșul ca parte intangibilă a patrimoniului cultural ucrainean, iar nu al celui rus. Pentru a se califica, e necesar să existe probe că borșul e consumat la scară largă și e strâns legat de ritualuri precum nunțile și înmormântările. Și denumirile de localități contează (ambele țări au cam vreo duzină cu nume legate de borș).

Este oare posibilă reconcilierea? Luna trecută Rusia a părut să bată în retragere. „Borșul e o mâncare națională a multor țări, între care Rusia, Belarus, Ucraina, Polonia, România, Moldova și Lituania”, a scris pe Twitter ambasada Rusiei de la Washington. „Alegeți-vă singuri varianta preferată.”

Sursa: The New York Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. E evident că ciorba „rusească” (aia de sfeclă) e de fapt ucraineană. Rușii fură pe toate fronturile.

  2. Cateodata mai au si Rusii dreptate.
    Dar daca Ucrainienii au dovezi … sa le prezinte!
    Eu cred ca borsul este mai vechi decat toate natiunile astea in discutie (si limbile vorbite de ei), si ca deci toata „competitia” asta este copilareasca.

  3. Ciorba este românească, nu are rost să se certe ucrainienii și rușii.

  4. Einstein a zis candva:
    „Nu stiu cu ce arme se va lupta in al III-lea razboi mondial, dar al IV-lea va fi cu strachini si polonice”

  5. Unde a ajuns mai intai tarata de grau, acolo s-a facut primul bors, sa zicem in Italia, daca e vorba de Europa, daca nu, in China sau Egipt sau Orientul Mijlociu.
    Daca niste oameni erau sedentari, iar altii nu, borsul s-a facut prima oara la sedendari.
    Daca e vorba de borsul cu sfecla, singurul pe care mai merita sa se lupte, sa dea cu zarul intre ei.
    Daca sfecla e mai veche in Europa decat deplasarea slavilor, altii au facut borsul prima oara, pe unde era si graul, obligatoriu.
    Nu vrem sa intram in nici un bors.

  6. Cuvântul românesc „ciorba” vine din limba turca = „corba” (n-am pe tastatura c-ul turcesc, cu sedila, vedeti ce va da translate.google.com, acolo auziti si pronuntia).
    Si nu orice ciorba e „bors”.

  7. Romania este singura tara din lume in care exista trei preparate distincte: supa, ciorba si borsul.

    Cat despre borsul ucrainian, s-o lase mai moale.
    In nici-una din cartile scr iitorilor ucrainieni din vechime, nu este pomenit borsul.