Ucraina și Rusia au mai deschis un front: Războiul geopolic al ciorbei
Borșul e savurat în Ucraina și Rusia deopotrivă. Dar sunt ani de când ucrainenii se întreabă de ce impresia generală e aceea că această ciorbă de sfeclă e o mâncare națională a marelui lor rival, Rusia.
Un bucătar ucrainean încearcă acum să îndrepte acest lucru. El intenționează să ceară organului cultural al ONU, UNESCO, să recunoască borșul ca parte intangibilă a patrimoniului cultural ucrainean, iar nu al celui rus. Pentru a se califica, e necesar să existe probe că borșul e consumat la scară largă și e strâns legat de ritualuri precum nunțile și înmormântările. Și denumirile de localități contează (ambele țări au cam vreo duzină cu nume legate de borș).
Este oare posibilă reconcilierea? Luna trecută Rusia a părut să bată în retragere. „Borșul e o mâncare națională a multor țări, între care Rusia, Belarus, Ucraina, Polonia, România, Moldova și Lituania”, a scris pe Twitter ambasada Rusiei de la Washington. „Alegeți-vă singuri varianta preferată.”
Sursa: The New York Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii