G4Media.ro

Ucrainenii se pregătesc pentru primul Crăciun sărbătorit în 25 decembrie

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ucrainenii se pregătesc pentru primul Crăciun sărbătorit în 25 decembrie

Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească primul lor Crăciun în data de 25 decembrie, un alt pas spre ștergerea tuturor urmelor influenței rusești, în timp ce armata lor se luptă cu trupele Kremlinului, scrie Reuters.

Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, iar principala biserică a țării a fost de acord în acest an să renunțe la calendarul iulian tradițional, care este folosit în Rusia și care sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie.

Atacul Moscovei din februarie 2022 i-a determinat pe mulți ucraineni să respingă limba și cultura rusă, printre alte legături istorice cu Rusia.

„Tot ceea ce era legat de Rusia și tot ceea ce făcea Rusia la fel ca noi a provocat dezgust în rândul oamenilor”, a declarat Mihailo Omelian, un preot ortodox din Kiev.

De asemenea, Ucraina și-a manifestat interesul de a adera la Uniunea Europeană, iar mulți ucraineni văd aderarea ca pe o afirmare crucială a ceea ce ei cred că este locul istoric al țării lor în Europa.

În apropierea liniei de front, soldații se pregăteau, de asemenea, să treacă la sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie.

„La fel cum era înainte ca 7 ianuarie să ne fie impus”, a declarat Bohdan, un militar staționat în estul Ucrainei.

Într-o dimineață de duminică din decembrie, soldați ucraineni s-au înghesuit într-o mică biserică improvizată pentru o liturghie, cântând imnuri în timp ce mirosul de tămâie plutea în aer.

Într-o altă biserică de pe linia frontului, Mikolai, un capelan din Brigada 95 de Asalt Aerian din Ucraina, a declarat că se aștepta ca trupele să aibă un moral mai ridicat în timpul sărbătorilor de final de an.

„În principiu, înțelegem că inamicul este ateu, așa că aceasta este doar o altă zi de război”, a spus el.

Autoritățile ucrainene au intensificat, de asemenea, o campanie de redenumire a străzilor și așezărilor, precum și de îndepărtare a statuilor și monumentelor legate de trecutul țarist și sovietic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 👏🏻👏🏻👏🏻