UDMR a depus proiectul de lege privind controlul populaţiei de urs brun, cu cote de vânătoare pentru aproape 500 de exemplare / Tanczos Barna: „Protecția vieții și a proprietății umane trebuie să fie în centrul gestionării populației de urși”
UDMR a depus, marți, la Parlament, proiectul de lege privind controlul populaţiei de urs brun, care stabilește cote de vânătoare pentru aproape 500 de exemplare. Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a declarat că „protecția vieții și a proprietății umane trebuie să fie în centrul gestionării populației de urși”.
Bazându-se pe studiile de specialitate, senatorul UDMR din județul Harghita, Tánczos Barna, a elaborat un proiect de lege prin care cotele de prevenție și intervenție pentru vânătoarea de urși bruni ar fi stabilite prin lege. Proiectul de lege a fost semnat de peste 100 de parlamentari. Scopul grupurilor parlamentare al UDMR este de a obține aprobarea unui cadru legal care să pună viața umană în prim plan, dar care să stabilească, bazându-se pe studii științifice, și cotele pentru prevenție și intervenție în ceea ce privește populația de urși din România, se arată într-un comunicat al UDMR.
„Protecția vieții și a proprietății umane trebuie să fie în centrul gestionării populației de urși bruni, alături de menținerea speciei. Acest principiu este susținut de UDMR. Toate cercetările efectuate în ultimii ani demonstrează că populația de urși crește semnificativ în România, iar odată cu aceasta crește și numărul de atacuri și daune cauzate de către aceasta. Prin urmare, necesitatea intervenției este incontestabilă. Astăzi, am depus un proiect de lege în Parlament care readuce vânătoarea pe baze științifice, cu cote precise, așa cum se întâmplă deja în legislația românească pentru alte specii mai puțin periculoase”, a subliniat, după depunerea proiectului de lege, Tánczos Barna, senatorul UDMR din Harghita, citat în comunicat.
„Proiectul UDMR a fost susținut de 103 parlamentari, atât din arcul guvernamental, cât și din partea opoziției. Acest lucru demonstrează că protecția vieții umane nu depinde de culoarea politică și că este necesară o intervenție eficientă pentru gestionarea problemelor cauzate de suprapopularea de urși”, a adăugat Tánczos Barna.
Senatorul a amintit că UDMR a pus în aplicare un pachet complex de măsuri cu privire la conviețuirea om-urs în ultimii ani. Ca parte a acestui pachet s-a permis intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, s-a acordat sprijin pentru achiziționarea gardurilor electrice, s-au regularizat retroactiv plățile pentru daunele cauzate de animale sălbatice și s-a creat posibilitatea pentru plăți imediate. De asemenea, s-au inițiat recensăminte științifice ale populației de urși și s-a demarat un proiect european pentru înființarea unei noi rezervații de urși în timpul mandatului său de ministru al Mediului.
„În opoziție, folosim și mijloace parlamentare pentru a proteja viața umană. Prin includerea în lege a cotelor de prevenție pentru 426 de exemplare și a cotelor de intervenție pentru 55 de exemplare pentru următorii doi ani, asigurăm un set de măsuri clare„, a subliniat senatorul UDMR.
Könczei Csaba, deputat UDMR din județul Covasna și inițiator al proiectului de lege, a subliniat la rândul său că proliferarea populației de urși reprezintă o problemă majoră pentru fermierii din Ținutul Secuiesc, motiv pentru care sunt necesare soluții pe termen lung: „Decizia finală privind proiectul de lege va fi luată de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și apoi de plenul Camerei. UDMR va trata protecția vieții umane ca o prioritate și în comisiile din Camera Deputaților, în scopul introducerii cât mai rapide în lege a cotelor de vânătoare pentru populația de urși”.
Inițiativa legislativă depusă în Senat completează Ordonanța de Urgență din 2021 privind intervenția imediată și Legea Vânătorii. Proiectul de lege prevede că asociațiile de vânătoare trebuie să preia probe genetice în cazul împușcării, iar urșii masculi de vârf care depășesc anumite punctaje și urșii cu pui nu pot fi împușcați. De asemenea, se instituie obligația strictă de raportare pentru monitorizarea precisă a extragerilor. Totodată, se stipulează în lege că Ministerul Mediului trebuie să efectueze recensăminte ale populației de urs la fiecare doi ani și să stabilească cotele de vânătoare pe baza acestora, se arată în comunicat.
Proiectul de lege UDMR va fi discutat în Senat și apoi, după lucrările comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, proiectul final va fi adoptat de plenul Camerei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii