UDMR a trecut câteva linii roșii: Anexa FIDESZ și a lui Viktor Orban în guvernul de la București?
UDMR a anunțat oficial în presa maghiară, prin purtătorul de cuvânt, Hegedűs Csilla, că Uniunea sprijină ”în mod natural” ca maghiarii din Transilvania cu dublă cetățenie să participe la referendumul organizat de Viktor Orban pe tema proiectului de lege anti-LGBT.
Este adevărat că UDMR n-a făcut nici o recomandare de vot, pentru sau împotrivă, dar nici nu mai era nevoie.
Deputatul Zakarias Zoltan, lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) care a intrat în Parlamentul Romaniei pe listele UDMR, a anunțat săptămâna trecută că va depune un proiect de lege intitulat ”pentru protecția copiilor” similar cu cel din Ungaria care a atras critici vehemente din UE.
UDMR nu s-a delimitat nici o secundă de inițiativă, iar acum își oferă sprijinul total pentru referendumul lui Orban în războiul său ideologic cu Bruxelles-ul.
Nu este prima dată când UDMR acționează în guvernul de la București ca o anexă a FIDESZ, partidul lui Viktor Orban.
De curând, ministrul mediului, Tanczos Barna, a anunțat în presa maghiară că se opune noii politici pentru păduri propuse de UE. Ziarul pro-guvernamental Magyar Nemzet a scris, pe data de 18 iulie, că Tanczos Barna ar fi semnat o scrisoare comună cu alți miniștri din 11 state membre UE, printre care și Ungaria.
Poate că nu întâmplător, Barna trece în UDMR drept un admirator al lui Viktor Orban și al politicii sale conservatoare.
Criticat în România pentru poziția sa, ministrul mediului și-a schimbat punctul de vedere și a declarat că România susține „100%” demersurile Comisiei Europene (CE) pentru reducerea emisiilor de CO2, deși, anterior afirmase că nu este de acord cu noua propunere de strategie forestieră.
Alt episod recent în care liderii UDMR s-au comportat ca veritabili bodyguarzi ai lui Viktor Orban: suspendarea planului național de redresare al Ungariei.
După ce liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, a anunțat suspendarea planului Budapestei de către Comisia Europeană, fiind catalogat la vremea respectivă drept fake news, liderul UDMR, Kelemen Hunor a proferat o amenințare bizară.
”Nici o factură nu rămâne neplătită în politică”, i-a transmis liderul UDMR lui Dacian Cioloș. O reacție stridentă, care a lăsat din nou impresia că liderii maghiari guvernează butonați de Budapesta. Între timp, informația referitoare la suspendarea planului de redresare al Ungariei s-a confirmat. Cioloș avusese, totuși, dreptate.
Comisia Europeană a anunțat că nu va aproba planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei atât timp cât această ţară nu implementează reforme judiciare şi nu garantează investigarea cazurilor de corupţie.
Viktor Orban s-a apărat ca de obicei, acuzând Bruxelles-ul că pedepsește Ungaria pentru legea anti-LGBT promovată de FIDESZ. Premierul Ungariei a întins coarda atât de tare în războiul cu Bruxelles-ul încât a anunțat un referendum național pe tema legii anti-LGBT, la care s-a înhămat rapid și UDMR.
Explicația o găsim foarte probabil în legarea treptată a elitei politice maghiare din România de Budapesta și de banii ei. Suplimentar, Viktor Orban i-a cooptat de câțiva ani buni într-un proiect politic seducător: refacerea simbolică a națiunii maghiare în interiorul arcului carpatic.
Din acest motiv, diferențele între partidele radicale maghiare și moderatul UDMR s-au șters în timp. În urmă cu trei ani, UDMR, PPMT și PCM (partide radicale) semnau un acord politic prin care declarau obținerea autonomiei Țintului Secuiesc drept obiectiv politic major.
Întrebat în martie 2021 de G4Media.ro dacă documentul semnat în 2018 împreună cu PPMT și PCM mai este valabil și azi, Kelemen Hunor a declarat că „nimeni nu a retras semnătura”, adăugând însă că „nu poți face ceva împotriva majorității”.
UDMR s-a transformat în timp dintr-unul dintre cele mai pro-europene partide, cum era perceput pe la începutul anilor 2000, într-unul fel de PSD combinat cu AUR dar varianta maghiară.
Dintr-un model de echilibru și discurs moderat, a devenit anexa lui Viktor Orban, portavocea FIDESZ și un partid care pune umărul la sumbinarea metodică a UE. Captiv propriului electorat format ani de zile după chipul și asemănarea lui Viktor Orban de presa controlată de Budapesta, UDMR nici nu prea are alte opțini decât să meargă pe liniile trasate de FIDESZ.
Inclusiv prin vehicolul UDMR, politica iliberală de la Budapesta este exportată la București, generând o vulnerabilitate pentru statul român.
Adversarul desființării Secției Speciale, acționează ca principala frână reformistă din Guvern la capitolul justiție, în ciuda recomandărilor făcute de experții Comisiei Europene în cadrul MCV, de Comisia de la Veneția sau de partenerii americani.
Pe tema LGBT iată-l în poziția de răspândac al temelor false amorsate la Budapesta. Fix de această temă artificială, umflată de AUR, nu avem nevoie acum în România iar hărmălaia previzibilă pe tema valori conservatoare vs drepturile comunității LGBT este abia la început.
Dar răul a fost deja făcut. Narativul subversiv anti-UE a intrat și la noi în main-stream pe ușa larg deschisă de UDMR și, ce alianță ideologică bizară, AUR. Rusia are toate motivele să-și frece mâinile.
Este dreptul UDMR să aleagă pe ce drum vrea să meargă, dar cât este la guvernare angajează inclusiv poziția statului român.
Or, cred că a venit vremea pentru liderii UDMR să aleagă: ori cu Budapesta și iliberalismul lui Orban, ori cu Bucureștiul și mai solidari cu valorile UE. Dacă liderii maghiari aleg prima variantă, decent ar fi să iasă singuri de la guvernare, iar dacă nu vor, cred că ar trebui scoși.
Greu de crezut că PNL și Guvernul Cîțu vor renunța la UDMR, fără de care pierd majoritatea în Parlament. Dar de acum, guvernarea alături de ei devine tot mai dificil de justificat, câtă vreme UDMR pare să pună în aplicare în România un program de guvernare anti-UE scris de Viktor Orban la Budapesta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
70 comentarii