G4Media.ro

UDMR, precizări despre limitarea numărului de porci din gospodării: ”Inițiativa se referă…

Sursa Foto: Pexels

UDMR, precizări despre limitarea numărului de porci din gospodării: ”Inițiativa se referă strict la exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane”

UDMR precizează miercuri că nu susţine limitarea deţinerii suinelor în gospodării şi că iniţiativa legislativă din Senat se referea strict la exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, dar a fost modificată în comisiile de specialitate, formaţiunea arătând că, în Camera Deputaţilor, proiectul de lege va redobândi forma depusă iniţial la Parlament.

„În aceste zile au apărut informaţii false conform cărora UDMR ar interzice creşterea porcinelor în gospodării. Iniţiativa legislativă a UDMR vizează strict exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, nicidecum nu interzice creşterea porcinelor în gospodării. O astfel de măsură ar împiedica atât fermierii în activitate, cât şi funcţionarea acestui sector”, a declarat deputatul Magyar Lorand, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, potrivit unui comunicat al UDMR.

El adăugat că proiectul de lege iniţiat de UDMR a suferit modificări majore în comisiile de specialitate din Senat.

„În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, UDMR a cerut retrimiterea proiectului de lege la comisii, însă această solicitare a fost respinsă. Totuşi, UDMR nu a votat împotriva proiectului de lege, deoarece în Camera decizională dorim să adoptăm această iniţiativă, în forma sa iniţială”, a arătat Magyar Lorand, deputat de Satu Mare.

Potrivit deputatului, UDMR a elaborat această iniţiativă legislativă tocmai pentru a ajuta fermierii, iar scopul este de a facilita şi nu de a complica exploatarea porcinelor cu noile reguli.

„Gospodarii nu pot fi restricţionaţi nici în creşterea şi exploatarea, nici în comercializarea porcinelor. Suntem conştienţi de faptul că pesta porcină, în primul rând, împiedică fermierii, pe cei care respectă regulile, însă în răspândirea epidemiei au un rol mult mai important operatorii, care comercializează şi transportă animalele fără control, iar tocmai din acest motiv înăsprim regulile în acest sens. Încurajăm ca exemplele bune aplicate în Vest să fie puse în practică şi în România pentru combaterea epidemiei. În plus, trebuie să facem diferenţă între fermele mici şi exploataţiile comerciale profesionale de porcine. Acestea din urmă sunt ferme izolate, care funcţionează bine din punct de vedere al biosecurităţii şi care nu ar trebuie să fie afectate de bolile apărute în fermele mici. Referitor la reglementarea creşterii porcinelor au apărut deja multe proiecte lipsite de sens care au afectat în mod negativ fermierii în ultima perioadă, UDMR reuşind până în prezent să împiedice adoptarea acestora”, a explicat deputatul.

Magyar Lorand a anunţat că proiectul de lege va fi modificat în Camera Deputaţilor în următoarele săptămâni pentru a redobândi forma elaborată de specialiştii UDMR, cea care a fost depusă iniţial la Parlament.

Deputatul Konczei Csaba a afirmat că, în vederea combaterii, răspândirii şi stopării epidemiei pestei porcine, iniţiativa UDMR separă în două categorii creşterea porcinelor în gospodării.

„Întrucât nu este nevoie de supraveghere din partea medicului veterinar pentru fermierii care deţin porcine destinat consumului familial, i-am inclus pe aceştia în prima categorie, iar astfel, în acest caz se justifică stabilirea numărului de porcine deţinute. În a doua categorie am inclus acei fermieri care trebuie să se înregistreze la Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor şi sub supravegherea medicului veterinar pot deţine, comercializa şi pot efectua activitate de reproducţie de suine, nefiind obligaţi să înregistreze o întreprindere sau o societate în acest scop la ORC. Pe lângă deţinerea de suine în gospodării, într-o altă categorie am inclus acele întreprinderi şi societăţi care se ocupă de comercializarea porcinelor, fiind obligaţi să respecte toate normele sanitar-veterinare în vigoare”, a precizat deputatul de Covasna.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Acelasi stil de minciuni ca la certificat.
    „Noi va vrem binele cu forta” in timp ce ii injunghie pe bietii oameni pe la spate.

  2. Da….mi se pare corect.De ce sa crești tu un porc când poți să îl cumperi din Germania unde pesta porcina nu ajunge că nu are viză Schengen. Știm să importam toate apucăturile proaste din Vest.

  3. Trebuie sa inteleaga odata si odata si taranii romani cane-am mai civilizat si nu mai putem face crescatorie de porci in batatura. Nu mai putem trai ca in sec al XiX lea

    • Și de ce nu, mă rog? E și asta un stil de viață! E musai să fim toți în secolele 23-27??

    • Nu cu conditia sa nu ne imbolnavim. Ce castigam daca crestem multi porci si ne mor toti de pesta porcina? Si taranii pierd si economia si populatia iar preturile la carne cresc pentru ca trebuie sa luam din import. Si in general oricum cred ca e mai bine in sec 23-27 decat in 15-17 macar si pentru ca daca eram atunci nu mai puteam sa scriem pe internet.

  4. Cred ca o măsură bună pe care să o propună UDMR este interzicerea consumului si creșterii de porc, vită, oaie in România.
    Sigur romanii ar înțelege!