G4Media.ro

UDMR și-a desemnat secretarii de stat în șase ministere. Cine sunt aceștia

Sursa foto: Facebook / UDMR

UDMR și-a desemnat secretarii de stat în șase ministere. Cine sunt aceștia

Consiliul Permanent al UDMR a decis în ședința de marți, desemnarea secretarilor de stat în șase ministere, anunță uniunea într-un comunicat de presă.

Propunerile UDMR  pentru aceste funcții sunt următoarele:

  • Kallós Zoltán la Ministerul Educației;
  • Demeter András István la Ministerul Culturii;
  • Oltean Csongor la Ministerul Tineretului și Sportului;
  • Szép Róbert la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor;
  • Hegedüs Csilla la Ministerul Fondurilor Europene;
  • Makkai Péter la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Consiliul Permanent al Uniunii va decide în următoarele zile cu privire la numirea altor secretari de stat în alte ministere.

Scurte biografii ale propunerilor de secretari de stat:

Kallós Zoltán s-a născut în data de 1 decembrie 1979 în Satu Mare. A urmat studiile Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie. Și-a început cariera în învățământ în anul 2002, ca profesor de geografie, iar în perioada 2005-2017 a ocupat funcția de director al Școlii Gimnaziale ”Bem József” din Cărășeu. Din 2017 până în prezent, în calitate de inspector școlar general adjunct, a realizat implementarea unui sistem managerial performant, axat pe creșterea calității actului educațional în unitățile de învățământ din județ și pe dezvoltarea relațiilor intercomunitare. Din anul 2019 este președinte al Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România – Filiala Satu Mare. În anul 2020 a fost ales consilier județean, angajându-se cu responsabilitate în asigurarea unei comunicări interculturale și implementarea unor proiecte sociale care să ne apropie, cu scopul de a dezvolta județul.

Demeter András István este licenţiat în 1992 în arta actorului de teatru, film şi televiziune la universitatea „Szentgyörgyi István” din Târgu Mures. În 1993 a câştigat primul concurs de proiecte de management organizat în România pentru ocuparea unui post de director de teatru. A studiat management cultural în Dijon, Franţa şi este licenţiat în drept la Timişoara. După directoratul de la Teatrul de Stat Csiky Gergely din Timișoara, în perioada 2005-2010, a dobândit experienţă atât în administraţia de stat cât şi în domeniul legislativ în calitate de director general şi, mai apoi, de secretar de stat în Ministerul Culturii. A fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, fiind şi în prezent membru în Consiliul de Administraţie al Radioului Public. Din 2013 asigură managementul Casei de Producţie a Televiziunii Române. Este prezent pe scenele de teatru, pe marile sau micile ecrane ca actor liber profesionist.

Oltean Csongor are 32 de ani, economist. S-a născut în Mediaș. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai – Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor. În prezent locuiește în Sfântu Gheorghe. De mai bine de 12 ani este membru activ al formațiunilor de tineret partenere al UDMR: Asociația Studenților Maghiari din Sfântu Gheorghe, HÁRIT – Asociația Tinerilor din Județul Covasna iar în prezent este președintele Asociației MIÉRT – Conferința Tineretului Maghiar din România. Din 2018 la propunerea Asociației MIÉRT, este președintele executiv adjunct responsabil de tineret al UDMR.

Szép Róbert este inginer geolog, absolvent al Universității Al. I. Cuza din Iași, fiind doctor în domeniul Mine, Petrol și Gaze. Este șef lucrări din 2011 la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, din 2017 fiind conducător de doctorat al Școlii Doctorale de Chimie a Universității din Pécs, Ungaria, iar din 2018 este cercetător științific gradul I la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului. Domeniile sale de cercetare includ geochimia, geochimia mediului, chimia și fizica atmosferei, schimbările climatice, poluarea aerului și politicile de mediu, având numeroase publicații științifice în reviste internaționale indexate Thomson Reuters.

Din iulie 2019 este directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea Ciuc din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”. În perioada 2014-2019 a fost Comisar General Adjunct și Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu, fiind responsabil pentru Direcția Generală pentru Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate. Din 2012 până în 2014, a fost Șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Harghita și Comisarul Șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Harghita.

Hegedüs Csilla a fost secretar de stat responsabil pentru patrimoniul cultural, iar în 2014 a fost pentru scurt timp ministru al culturii și viceprim-ministru. Din 2011 este vicepreședinte executiv al UDMR responsabil pentru cultură, și purtător de cuvânt al Uniunii din 2019. Din 2001, coordonează revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida și este organizator de programe educaționale și culturale. A coordonat implementarea a peste zece proiecte finanțate de Comisia Europeană, având parteneri din numeroase state ale UE. În 2008, programul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, organizat din 2001 la Castelul Bánffy a câștigat Marele Premiu Europa Nostra. Din 2012 până în prezent, este membru al juriului Marca patrimoniului european din Bruxelles. Din martie 2020, este cercetător la Institutul de Cercetare în Strategii Europene de la Budapesta.

Makkai Péter János, 49 de ani, pastor reformat, director al departamentului pentru persoanele cu dizabilități, bunăstarea copilului și sprijinirea familiei din cadrul Fundației Creștine Diakónia din Sfântu Gheorghe. De numele său se leagă Casa Iris – un centru de zi şi terapie ocupaţională pentru persoanele cu dizabilităţi – activitățile și atelierele desfășurate aici, o agenție specială pentru ocuparea forței de muncă, întreprinderi sociale, cămine de protecție, numeroase evenimente locale și internaționale care promovează incluziunea persoanelor cu dizabilități, precum și dezvoltarea programelor de educație și sprijin after-school pentru copiii defavorizați din județul Covasna.

sursa foto: Facebook/ UDMR

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Dintre toți, cel mai suspect este Frumosul Robert!

  2. Oare câți secretari de stat pe cap de locuitor o avea românia?