G4Media.ro

UDMR vrea să importe în România încă o măsură a lui Viktor…

Sursa foto: Pexels

UDMR vrea să importe în România încă o măsură a lui Viktor Orban: „windfall tax”, un impozit pe profitul excepțional al companiilor din mai multe domenii

UDMR, care face parte din coaliția de guvernare, propune instituirea unui impozit numit „windfall tax” și care ar urma să se aplice profiturilor excepționale obținute de companiile din anumite domenii. Acest sistem a fost aplicat de premierul ungar Viktor Orban încă din 2010, iar în luna mai acest an liderul de la Budapesta a anunțat din nou impunerea de „windfall taxes” pe „profiturile suplimentare” ale băncilor și ale marilor companii private, pentru a ține în frâu deficitul bugetar.

UDMR propune un impozit pe profit excepţional, numit „windfall tax” – un mecanism de redistribuire a profiturilor/câştigurilor conjuncturale înregistrate de acei operatori economici care în condiţii de criză au beneficiat de avantaje pur circumstanţiale, fără legătură cu competitivitatea produselor sau serviciilor furnizate/prestate, cum ar fi de exemplu industria pharma, de energie sau serviciile de curierat, a declarat, luni, pentru Agerpres, deputatul Miklos Zoltan.

„Aceşti operatori au înregistrat câştiguri extraordinare, în sensul în care în scenariul «business as usual» le-ar fi fost imposibil să le înregistreze atât în contextul măsurilor administrative pe care statul a fost obligat să le ia pentru stăvilirea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru creşterea rezilienţei comunităţilor în faţa crizei sanitare, cât şi ulterior resimţite ca urmare a crizei de aprovizionare sau a conflictului din Ucraina. Aşadar, astfel de venituri nu pot fi altfel categorisite decât ca fiind conjuncturale, aduse de un «vânt favorabil în pânze» resimţit în anumite sectoare”, a argumentat parlamentarul UDMR.

Potrivit acestuia, impozitarea acestor profituri excepţionale ar reprezenta un act de solidaritate cu societatea în general, cu restricţiile şi eforturile pe care le-au suportat alte ramuri economice şi numeroase categorii sociale.

„De asemenea, trebuie subliniat şi costul bugetar al măsurilor implementate în anii 2020 şi 2021, suportat de societate şi de economie, cost care se reflectă în deficite bugetare greu de gestionat”, a adăugat deputatul.

Astfel de taxe au fost aplicate de Viktor Orban în Ungaria. În 22 mai, Guvernul Ungariei a anunțat că va impune windfall taxes pe „profiturile suplimentare” ale băncilor și ale marilor companii private în încercarea de a ține în frâu deficitul bugetar în creștere, recurgând din nou la o politică care l-a ajutat pe Viktor Orban să evite creșterea taxelor pentru familii, potrivit Reuters.

Viktor Orban a menționat că aceste impozite excepționale se vor aplica în 2022 și 2023. El a spus că va exista o limită de timp pentru aceste taxe, dar unele dintre taxele speciale anterioare au devenit o parte durabilă a regimului fiscal.

„Vom obliga băncile, asigurătorii, marile lanțuri de magazine, industria energetică și firmele comerciale, companiile de telecomunicații și companiile aeriene să plătească o mare parte din profiturile lor suplimentare în două fonduri de stat”, a declarat Orban. Cele două fonduri ar urma să finanțeze costurile plafonării prețurilor la energie pentru gospodării și dezvoltarea armatei.

Viktor Orban a stabilizat economia cu o serie de taxe excepționale aplicate băncilor, firmelor de retail și companiilor energetice după 2010, care au contribuit la reducerea deficitului, dar au erodat încrederea investitorilor, conform Reuters.

Nu este singurul domeniu în care UDMR vrea să impună în România politicile lui Viktor Orban. Proiectul depus de parlamentarul Zakarias Zoltan copiază politica lui Viktor Orban privind diseminarea în școli a informațiilor despre schimbarea de sex sau homosexualitate.

Deputatul Zakarias Zoltan, lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) care a intrat în Parlamentul Romaniei pe listele UDMR, a depus un proiect de lege intitulat ”pentru protecția copiilor” similar cu cel din Ungaria care a atras critici vehemente din UE.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nici o problema. Insa cred ca e timpul ca actele normative sa fie considerate tip proiecte, adica evaluate la anumite perioade de timp daca si-au atins obiectivele si obtinut rezultatele (cuantificabile nu ca alea care iti aluneca printre maini). Iar cine le propune sa isi asume responsabilitatea (macar politica daca nu administrativa) pentru obtinerea rezultatelor la anumite perioade de timp. Nu de alta, dar nu e eficient ca cineva sa stea pe scaun si sa tot propuna cei trece prin cap fara nici o responsabilitate..utilizand resursele cetateanului…..Nu ma refer la propunerea din articol care poate e una buna.

  2. cica au inregistrat profituri pe care altfel nu le inregistrau. pai da, dar si de muncit s-a muncit in plus. adica la curierat cum poti castiga in plus? doar daca duci mai multe colete, iar alea nu se duc singure.

  3. Super ,succes.

    • UDMR si Kelemen Hunor sunt romani, parteneri ai coalitiei de guvernare .
      Iar masurile economico- sociale si de fiscalitate, sunt masuri benefice pt orice economie .
      Se pare ca in perceptia cetateanului, intre masurile din cadrul coalitiei de guvernare, masurile economice si de politica sociala propuse de UDMR, sunt mult mai aproape de cetatean decat masurile initiate de PSD.
      Pt cetateanul roman, incepe sa conteze din ce in ce mai putin, daca masurile initiate sunt propuse de UDMR , partener in coalitie, daca acestea sunt benefice, si chiar daca sunt preluate de la o alta tara din UE, din Ungaria , asa cum este aceasta windfall tax .
      Este bine daca masuri sociale benefice sunt si initiate, si sustinute de UDMR, pt ca este un partener cu voce si verticalitate .
      Pt ca pt unele masuri propuse de PSD (taxa solidaritate, impozitare progresiva, indexare si inlaturare inechitati si reforma pensii , pensii speciale, plafonare preturi ), dar propuse doar de forma, ca amagire a cetateanului de PSD, se pare ca PSD este un yes man pt contrele PNL (da, pt contre).
      Pt ca dl Ciolacu si PSD, nu ar pleca niciodata din proprie initiativa de la guvernare .
      Iar PNLsi dl Ciuca stiu asta .
      Si incepe si cetateanul sa afle asta .

  4. Nu știu de ce ar trebui felicitați..
    deja au pus o taxa pe profitul firmelor și aceasta este in vigoare, dar nu au justificat niciodată ce au făcut cu sumele obținute din aceste taxe..
    Adica ei toaca banii publici după bunul plac, se împrumută in numele țării la bănci europene, își votează salarii mărite, cu fiecare ocazie cu care mai dă ceva la prostimea plătitoare de taxe și impozite, că doar traiasca „windfall” și ajung sa puna tot felul de taxe pe profitul firmelor private!
    Dar poate nu știți că și statul are profit, fiind parte din conducerea unor mari firme! Cum e să pună taxă pe profit, firmelor precum Nuclearelectrica, sau Hidroelectrica, ca să îl distribuie celor de la Petrom și OMV!
    Și cine să beneficieze de acele sume? jmecherii ăștia care au vândut carburanți cu preț mărit și că a fost costul mai ridicat la barilul de petrol și că nu! Care își anunță profituri uriașe?
    udmr sa lase cioculețul mai mic..că au profitat de fiecare portiță ca să mai câștige ceva in favoarea cetățenilor români de naționalitate ungară..
    și pentru pyxy
    Credeți că udmr ar pleca de la guvernare, dacă li s-ar cere, când au acces la Ciolan, indiferent ce alte partide sunt la conducere?
    Pentru că ei in prezent, au partea lor la guvernare mereu, indiferent de unde bate vântul schimbării..