G4Media.ro

UE a alocat Republicii Moldova un nou ajutor în valoare de 250…

Sursa foto: Sergei GAPON / AFP

UE a alocat Republicii Moldova un nou ajutor în valoare de 250 de milioane de euro în faţa şantajului energetic al Rusiei

Uniunea Europeană a alocat marţi o nouă anvelopă financiară în valoare de 250 de milioane de euro pentru a sprijini Republica Moldova în 2025 în faţa „şantajului energetic” al Moscovei după oprirea livrărilor de gaz rusesc către regiunea separatistă Transnistria, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.

„Astăzi facem un pas esenţial pentru (…) a ajuta Republica Moldova să reia controlul asupra destinului său energetic”, a declarat pe reţeaua X comisarul UE pentru extindere, Marta Kos, aflată în vizită oficială la Chişinău.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat pe aceeaşi reţea socială „şantajul cu energia” al Moscovei, promiţând să ofere fostei republici sovietice „o integrare completă pe piaţa energiei a UE, disociind-o de Rusia”.

După declanşarea războiului în Ucraina vecină, Republica Moldova, cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori şi care este în negocieri pentru aderarea sa la UE, denunţă un „război hibrid” orchestrat de Kremlin, între criză energetică, dezinformare şi interferenţă electorală.

Sub perfuzia ajutorului internaţional, Republica Moldova se confruntă acum cu întreruperea livrărilor Gazprom via Ucraina, care alimentau Transnistria, în urma expirării contractului de tranzit între Kiev şi Moscova.

Gazprom a refuzat să recurgă la alte itinerarii, invocând un litigiu financiar cu privire la nivelul datoriei de reglat cu Republica Moldova.

Urmare a acestei situaţii, Transnistria, regiune care se sustrage controlului autorităţilor de la Chişinău după un război în 1992, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice, se confruntă de la începutul lui ianuarie cu tăieri de termoficare, apă caldă şi electricitate.

Însă, datorită unui prim ajutor de urgenţă de 30 de milioane de euro anunţat de Bruxelles săptămâna trecută, Republica Moldova a putut sâmbătă să transporte gaz european spre teritoriul separatist.

Bruxellesul a pus marţi pe masă o nouă propunere de 60 de milioane de euro pentru a acoperi nevoile regiunii până la mijlocul lui aprilie, potrivit guvernului de la Chişinău, însă acest ajutor este condiţionat de respectarea libertăţilor şi drepturilor omului în regiune.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu, la putere din 2020, a salutat „sprijinul constant al UE în situaţiile dificile”.

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Chişinău, progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, situaţia actuală în domeniul energetic, precum şi modalităţile prin care Uniunea Europeana continuă să susţină dezvoltarea republicii au fost discutate marţi în cadrul întrevederii dintre comisarul european pentru extindere, Marta Kos, şi premierul moldovean Dorin Recean.

Şeful executivului moldovean a mulţumit partenerilor europeni pentru mobilizare şi acordarea sprijinului de urgenţă pentru sporirea rezilienţei şi independenţei energetice a Republicii Moldova.

De asemenea, premierul Recean a subliniat că autorităţile de la Chişinău vor continua să realizeze obiectivele stabilite pentru dezvoltarea ţării, cu sprijinul Uniunii Europene. Printre priorităţile de bază se numără asigurarea păcii şi securităţii, reformarea justiţiei, creşterea economică şi atragerea investitorilor străini, precum şi realizarea agendei de integrare în UE.

„Vom construi o ţară prosperă, cu numeroase oportunităţi pentru cetăţeni şi mediul de afaceri şi vom demonstra că Moldova poate. Uniunea Europeana rămâne partenerul principal care ajută oamenii noştri şi ne oferă instrumentele necesare pentru dezvoltare’, a spus premierul Dorin Recean.

În următoarele săptămâni, instituţiile europene urmează să aprobe Planul de Creştere pentru Moldova (Growth Plan), un plan de investiţii în valoare de 1,8 miliarde de euro, menit sa asigure creşterea economica a republicii.

La rândul sau, Republica Moldova definitivează Agenda de Reforme, precum şi Lista domeniilor prioritare pentru investiţii, astfel ca primele tranşe să fie eliberate până în vara acestui an.

De asemenea, Republica Moldova se pregăteşte să devină, în următoarele luni, parte a Zonei Unice de Plăţi în Euro (SEPA), ceea ce va face transferurile bancare mai accesibile, mai rapide şi mai sigure pentru moldovenii care muncesc sau au afaceri în UE.

Totodată, un alt obiectiv agreat este eliminarea completă a taxelor de roaming dintre Republica Moldova şi ţările membre ale UE, ceea ce va facilita călătoriile şi comunicarea fără costuri suplimentare.

În ceea ce priveşte dimensiunea de aderare, obiectivul comun este deschiderea negocierilor pe primul cluster ce ţine de valori fundamentale în primăvara anului curent, precum şi finalizarea negocierilor de aderare în mandatul actualei Comisii Europene.

„Vom sprijini programul ambiţios pe care îl realizează autorităţile de la Chişinău în parcursul său european. Ţara voastră este un exemplu, iar efortul pe care îl faceţi pentru a obţine calitatea de membru este impresionat. Vom rămâne alături de voi, iar Republica Moldova niciodată nu va fi singură în acest parcurs spre UE ‘, a subliniat Marta Kos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.