UE a lansat o nouă procedură de infringement contra Poloniei pentru a proteja independența Curții Supreme
Comisia Europeană a lansat luni, 2 iulie, o nouă procedura de infringement contra Poloniei, vizând de astă dată “protejarea independenței Curții Supreme” poloneze în ajunul întrării în vigoare a unei reforme controversate, scrie Le Monde, citată de Rador. Comisia a subliniat “lipsa de progres” în dialogul deja început pe această tema în cadrul procedurii în desfășurare contra Varșoviei pe chestiunea mai generală a respectării statului de drept și deci a decis “astăzi să lanseze procedura de infringement de urgență”, a explicat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al instituției.
“În același timp, Comisia este gata să continue dialogul privind statul de drept cu Polonia, acesta rămânând modul preferat de Comisie pentru a rezolva amenințarea sistemică ce planează asupra statului de drept în Polonia”, a adăugat el.
„Scrisoare de înștiințare formală”
Executivul european, garant al tratatelor, a trimis o “scrisoare de înștiințare formală”, la care Polonia are la dispoziție o luna să răspundă, prima etapă a unei proceduri care poate merge în final până la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și la eventuale sancțiuni financiare.
Joi, judecătorii Curții Supreme poloneze deciseseră ei înșiși să rămână la post, ca și prima lor președintă, Malgorzata Gersdorf, provocare lansată guvernului conservator a cărui reforma este “neconstituțională” după părerea magistraților.
Noua lege prevede că mandatul unei treimi dintre judecătorii Curții (27 din 72), în vârstă de peste 65 de ani, expiră marți.
Comisia apreciază că nouă legislație “subminează principiul independenței justiției, anume inamovibilitatea judecătorilor” și deci că Polonia nu răspunde obligațiilor din tratatele europene, explică el într-un comunicat.
În afara acestei noi proceduri de infringement, Polonia este sub acțiunea procedurii articolului 7 privind respectarea statului de drept, o situație inedită în UE. Comisia Europeană declanșase la sfârșitul lui decembrie faza preliminară a acestei proceduri care poate duce, teoretic, până la o suspendare a dreptului de vot al țării în cadrul Uniunii. Varșovia a făcut de asemenea obiectul unei proceduri de infringement pentru reforma tribunalelor sale ordinare, pentru care va trebui să răspundă în fața CJUE. (Sursa Rador, Traducere: Gabriela Sîrbu)
Vezi aici detalii despre măsurile controversate adoptat în Polonia în sistemul judiciar
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii