G4Media.ro

UE accelerează achiziționarea comună de muniție de artilerie în valoare de 2…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

UE accelerează achiziționarea comună de muniție de artilerie în valoare de 2 miliarde de euro pentru înarmarea Ucrainei

Inițiativa UE propune livrarea la Kiev cât mai curând posibil a rezervelor, în special muniţie de 155 mm, pe care țările o au deja în stocuri, transmite publicația spaniolă ABC, preluată de Rador.

A devenit o lipsă de mâini și picioare pentru trupele ucrainene de pe front: aprovizionarea cu muniție de artilerie. Și UE a decis să ofere o soluție prin unirea forțelor. Agenția Europeană de Apărare (EDA) va organiza o achiziție comună de muniție în valoare de 2.000 de milioane de euro, propusă de Serviciul European de Acțiune Externă și Comisia Europeană și care va începe în aprilie, ceea ce va permite accelerarea producției și livrării și, astfel, creșterea capacităţii industriei europene a armelor.

Inițiativa, prezentată miercuri la Stockholm de Josep Borrell la reuniunea informală a miniștrilor Apărării din UE, propune, în primul rând, livrarea către Ucraina cât mai curând posibil a rezervelor de muniție, în principal de 155 mm, pe care țările le au deja în inventarele lor. În schimb, țărilor li se garantează că arsenalele lor vor fi umplute rapid, pentru că Agenția Europeană de Apărare urmează să dezvolte un proiect de achiziție comună. Mai multe state membre vor promova consorții în acest scop.

UE îi răspunde apelului ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, care a participat la întâlnire şi cerut să se acopere „urgent” nevoile materiale care permit Armatei sale să continue să se apere de Rusia. „Trebuie să avem o mentalitate de război”, au fost cuvintele lui Borrell. Ministerul spaniol al Apărării a indicat, într-un comunicat, că miniștrii „au evaluat posibile opțiuni pentru a accelera distribuirea și achiziția în comun a materialului de război, precum și pentru a promova creșterea capacității productive europene”. Potrivit comunicatului, ministrul, Margarita Robles, „a remarcat în cadrul întâlnirii importanța și rolul de lider pe care Agenția Europeană de Apărare ar trebui să-l aibă în aceste scopuri, subliniind importanța Fondului European pentru Pace ca instrument de solidaritate”. „Obiectivul nostru principal este să ne asigurăm că suntem capabili să susținem acest efort în timp, ținând cont de diverse aspecte: primire, ajutor umanitar, aprovizionare și pregătire militară”, se mai poate citi în text.

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe a apărat că Ucraina are nevoie „acum” de muniția pe care statele membre o are în rezerve. „Ucrainenii au nevoie de muniţie acum. Din fericire pentru ele, statele membre nu sunt în război, așa că pot aștepta”, a spus Borrell, „vorbim de săptămâni, așa că trebuie să folosim ceea ce avem deja, ceea ce armatele europene au deja în rezerve, și de solicitările care au fost transmise industriei”.

Borrell a explicat că pe termen mediu va fi necesar să „cerem mai mult, mergem împreună”, adică în achizițiile comune ale statelor membre care doresc să se coordoneze „pentru a contribui cu o parte din această achiziție comună destinată Ucrainei”. Ea mizează pe finanțarea inițială cu 1.000 de milioane de euro a livrării stocurilor de muniții pe care țările le au deja în arsenale și pe celelalte 1.000 de milioane de euro care ar rămâne în Fondul European de Sprijin pentru Pace (FEAP) după extinderea pe care țările au decis să o acorde în decembrie în finanțarea următoarelor achiziții comune.

FEAP, în sarcina bugetului comunitar și a contribuțiilor statelor membre, a servit deja la finanțarea armamentului pentru Ucraina în valoare de 3.600 de milioane de euro. Pe termen lung, creșterea capacității industriei de apărare din UE va depinde și de acest fond. „Nu putem vorbi serios despre capacitatea noastră de a avea responsabilitate strategică autonomă, dacă nu avem suficientă capacitate de apărare în industria noastră”, a insistat Borrell, „mai multă capacitate industrială înseamnă mai multă producție; mai multă producție înseamnă mai multe comenzi, iar mai multe comenzi înseamnă mai multe rezerve. Mai multe rezerve înseamnă mai multă aprovizionare pentru Ucraina”.

Aceste sume nu rezolvă problema definitiv. Estonia a estimat costul munițiilor de care Ucraina are nevoie în prezent la 4 miliarde de euro, dar Borrell a susținut că banii „nu cad din cer”. „Avem resursele pe care le avem și primul lucru pe care trebuie să-l facem este să folosim ceea ce avem. Dacă statele membre sunt pregătite să ofere mai mult, voi fi fericit”, a declarat el, „să fim realiști și pragmatici astăzi. Să nu discutăm infinitul, să discutăm măsurile care pot fi adoptate astăzi. Întrucât este o întâlnire informală, miniștrii nu pot lua decizii, dar îl pot îndruma pe responsabilul Afacerilor Externe să prezinte strategia finală la întâlnirea din 20 martie de la Bruxelles”. (Traducerea: Rodezia Costea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...